Bescherm uw laptop tegen diefstal!

Wellicht één van de vervelendste situaties die u zich kunt bedenken. U komt na een dag hard werken thuis en u komt er achter dat er bij u is ingebroken. Sieraden, geld en tevens ook uw laptop zijn gestolen. Op deze laptop had u allerlei belangrijke informatie staan zoals loginggevens van uw email en bank. In dit artikel leg ik u uit hoe u uw laptop terug kunt vinden en zelfs erachter kunt komen hoe de dief eruit ziet. Vrijwel iedere computer is tegenwoordig aangesloten op het internet en laat dus digitale sporen achter. Immers, iedere pc krijgt een IP-adres toegewezen en vertelt zo dus aan de wereld waar de pc zich bevindt. En dit is een veelgemaakte fout van de criminelen; met de gestolen computer het internet opgaan. Om uw laptop weer op te kunnen sporen is het open-source programma Prey in het leven geroepen. Prey werkt in feite als een zender die informatie aan u verstrekt zoals ip-adressen, mac-adressen en eventueel webcam foto's wanneer u uw computer bij Prey als gestolen heeft opgegeven.

Installeren

Prey is in feite een "plug and play" software, U moet het eenmalig installeren en verder hoeft u eigenlijk niets meer te ondernemen. Het programma update zichzelf en opereert zelfstandig. Bij het installeren vraagt de applicatie om een opslaglocatie, kies hiervoor een locatie waar een crimineel niet snel zal kijken of komen. Houd Prey zo veel mogelijk verscholen.
U kunt Prey Downloaden op https://preyproject.com/download/

Instellen

Na de installatie wordt u gevraagd om Prey te configureren. De beste methode is de "Setup Reporting Method" en vervolgens de Prey + control panel te kiezen. Dit raadt Prey zelf ook immers aan. U bent een nieuwe gebruiker van Prey en dus kiest u "New User" Hier vult u enkele gegevens over uzelf in en geeft u uw computer een naam waaraan u uw computer kunt herkennen in het controle paneel van Prey. Betreft uw computer een laptop? Kies dan bij Device type: Portable

Nabootsen van een situatie waarin uw computer is gestolen

Om te controleren of Prey daadwerkelijk werkt, kunt u het beste meteen het programma uitproberen. Zo weet u ook hoe u moet handelen als het inderdaad echt raak is en uw laptop of computer gestolen is.

Nadat u alles heeft ingesteld gaat u naar het login paneel van Prey http://panel.preyproject.com/login en logt u in met uw gegevens. U komt dan in een paneel terecht waar u een lijst met de geregistreerde apparaten ziet staan. Hebt u enkel één computer geregistreerd? Dan ziet u alleen deze staan.

Nadat u uw gestolen apparaat heeft aangeklikt komt u in een menu terecht waar u kunt kiezen wat u van de crimineel wilt weten.
Elke functie wordt Prey toegelicht als u met uw cursor op het "?" gaat staan.

Een aantal functies van Prey:
  • Geo - Wanneer u deze functie aanzet probeert Prey de locatie te bepalen d.m.v. de GPS functie of Open WIFI verbindingen (GPS - Functie mits u een ingebouwde GPS-chips heeft)
  • Netwerk - Zet u deze functie aan? Dan verzamelt prey alle gegevens over het netwerk zoals IP- en MAC-Adressen
  • Sessie - Met deze functie kunt u achterhalen wat de "nieuwe eigenaar" met uw computer aan het doen is door het nemen van screenshots of een lijst door te sturen met gewijzigde bestanden in de afgelopen X minuten
  • Webcam - Hiermee maakt u, wanneer u deze heeft, foto's van de eigenaar met uw ingebouwde webcam (Aangeraden bij diefstal van een laptop)
En zo zijn er nog een aantal functies...

Nadat u hebt ingesteld wat u allemaal wilt weten is het tijd om Prey daadwerkelijk uit te proberen. Zet de eerste functie "Vermist?" aan en uw mailbox, die u met registreren van uw account heeft opgegeven, stroomt vol met informatie over de computer, locatie en de vermoedelijke dief!

Enige zekerheid geboden

Ongeacht of u nu alles van de crimineel weet zoals zijn woonadres is het zeker af te raden om bij diegene op bezoek te gaan. Dit kan wellicht gevaarlijke situaties opleveren die u zelf liever zoveel mogelijk vermijdt. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om alle gegevens die u hebt verzameld aan de politie te overhandigen en hen de zaak af te laten handelen. Tevens, diegene die inlogt op uw pc hoeft dus ook niet de daadwerkelijke dief te zijn, veel gestolen goederen worden doorverkocht aan derden. U kunt diegene dus ook waarschuwen met de functie "Alert" waarmee u een melding laat verschijnen op de computer dat deze gestolen is. (Dit is een handige functie als u weet dat de computer zich bij iemand bevindt die niets af weet van de diefstal. Geeft u dit scherm weer bij de dief? Dan verraadt u in feite het programma Prey)

Nogmaals u kunt het programma hier downloaden: https://preyproject.com/download/
© 2012 - 2024 Deferment, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Uw ‘oude’ laptop of gebruikte computer verkopen, hoe doet u dat en waar kunt u computers te koop aanbieden? Een laptop o…
Computer kopen: desktop of laptop?Computer kopen: desktop of laptop?De technologie van tegenwoordig schiet omhoog. De computers worden steeds beter, kleiner en de oude steeds goedkoper. Je…
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…

Autocorrectie vanaf nu overal toepasbaarWellicht kent u de autocorrectie-functie van Word, dit is een handige functie waarmee u grammatica- en spelfouten kunt c…
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…
Bronnen en referenties
  • http://panel.preyproject.com/login
  • http://preyproject.com/download
Deferment (3 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.