Cinema 4D, wat kun je ermee doen?

Cinema 4D, wat kun je ermee doen? Cinema 4D is een softwareprogramma van het Duitste bedrijf Maxon. Met de softwarepakketten van Cinema 4D kunnen ontwerpers beelden maken en laten bewegen, 4D animaties en graphics ontwerpen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld films en voor de game-industrie. Het programma is ook geschikt om gewone tekenfilms te maken, en menselijke figuren. Cinema 4D is afgeleid van de drie ruimtelijke dimensies, hoogte, breedte en diepte. De vierde dimensie is de dimensie van tijd. Het programma werd ontwikkeld nadat Christian en Philip Losch in 1990 een wedstrijd van het tijdschrift Kickstart wonnen. Ze wonnen de wedstrijd met hun raytracer. Daarna ontwikkelden zij het volledige programma Cinema 4D.

Cinema 4D, software, hoe werkt het?

Met Cinema 4D kunnen beelden zo bewerkt worden dat ze van alle kanten bekeken en geanimeerd kunnen worden. Met Cinema 4D worden veelal 3D computer graphics en 3D computeranimaties gemaakt. Het is een vakkundig softwarepakket wat toch als gebruiksvriendelijk omschreven wordt. Het is verkrijgbaar voor Windows en voor de Mac. Films die met behulp van Cinema 4D gemaakt werden zijn:
 • Ice Age
 • Monster House
 • Spongebob
 • Polar Express
 • Open Season
 • Southparc

Animatie software

Er zijn verschillende soorten software op de markt waarmee beelden professioneel in 3D gezet kunnen worden. Ook bekend zijn 3D Studio Max, Maya, XSI, Lightwave en Blender 3D. Cinema 4D is zeer populair, ook in de filmindustrie.

Modules Cinema 4D

Cinema 4D heeft vele opties en mogelijkheden. Het standaard softwareprogramma kunt u uitbreiden met zogenaamde modules. De modules kunt u apart aanschaffen, bijvoorbeeld als u figuren met vacht maakt of als het object natuurlijke simulaties nodig heeft. Bijvoorbeeld:
 • Advanced Render 3.0
 • BodyPaint 3D
 • MoGraph
 • MOCCA 3 (Character Animation)
 • HAIR (haarsimulaties en vachtsimulaties)
 • Thinking Particles (deeltjeseffecten)
 • Dynamics (natuurkundige simulaties)
 • NET Render
 • Sketch and Toon (cartoon-rendering of technische rendering)
 • Pyrocluster (effecten zoals rook en vuur)

Cinema 4D, mogelijkheden

Met Cinema 4D maak je vooral animaties en 3D objecten. Je begint bijvoorbeeld met het maken van een tekening of schets, je kunt ook meteen beginnen met modelleren. Je kunt modelleren, texturen, renderen… Met Pyrocluster is het mogelijk om zeer natuurgetrouw rook, stoom en vuur en dergelijke verschijnselen te maken.

3D Beeld maken

De basisvorm wordt met behulp van het programma steeds verder uitgewerkt tot een driedimensionaal object, wat je van alle kanten kunt bekijken door het te draaien. De 4e dimensie, de dimensie van tijd komt tot uitdrukking in onder andere werken met frames, zodat er een bewegend beeld ontstaat. Met Cinema 4D kun je dus beelden driedimensionaal uitvoeren en laten bewegen. Het is een zeer professioneel 3D softwareprogramma waarmee je animatiefilms kunt maken of stilstaande driedimensionale afbeeldingen. Het is geliefd bij game-designers, filmmakers, ontwerpers en kunstenaars. De kwaliteit van de beelden is uitstekend en de mogelijkheden zijn indrukwekkend.

Cinema 4D, gebruiksvriendelijk

Het is niet moeilijk om met Cinema 4D te werken. Lessen volgen is niet nodig maar als je daar wel voor kiest is het wel handig. Door te experimenteren en regelmatig wat te lezen over het programma, kun je met de software werken door regelmatig te oefenen.
© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Films, muziek en games downloadenFilms, muziek en games downloadenOver de hele wereld downloaden mensen hun muziek, films en games. Het downloaden van films en games word als illegaal be…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
Computergames en kinderenComputergames en kinderenSinds de jaren 80 zijn ze niet meer uit de samenleving weg te denken, computergames. Het begon allemaal heel eenvoudig,…

Zimbra desktop, complete e-mail suite!Zimbra desktop, complete e-mail suite!Zimbra desktop suite is een emailprogramma waarmee meer kan dan enkel emailen. Een kalender, een takenlijst en een adres…
DivX video codecDivX video codecDivX codec is een product afkomstig van het bedrijf DivX, Inc. dat gesticht werd door Jerome Rota en Jordan Greenhall. E…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Wikipedia
 • Desingxpress
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.