Wat is Strava en hoe werkt het?

Wat is Strava en hoe werkt het? Strava is een programma (of eigenlijk een applicatie, afgekort als app) voor smartphones. De app stelt wielrenners en hardlopers in staat om op de fiets of hardlopend afgelegde afstanden en routes vast te leggen en deze prestaties te vergelijken met andere hardlopers en fietsers. Sinds Laurens ten Dam in de "Avondetappe" bij Mart Smeets uitlegde waarom deze app zo geweldig is, is de populariteit enorm toegenomen. Veel hardlopers en fietsers gebruiken al verschillende apps of GPS om de door hen afgelegde afstanden vast te leggen. De meest gebruikte apps op dit moment zijn nu nog Runkeeper en Endomondo. Hier zou best wel eens verandering in kunnen komen met de komst van Strava. Eigenlijk bestaat Strava uit 2 verschillende applications. Strava cycling en Strava Running, maar in de praktijk doen ze ongeveer hetzelfde en gebruiken ze dezelfde website. Het grote voordeel van Strava ten opzichte van Runkeeper en Endomondo is, dat je met Strava ook je eigen prestaties met anderen kan vergelijken, op bepaalde segmenten van het door jou afgelegde parcours.

Voor welke apparaten is Strava geschikt?

Strava is beschikbaar voor verschillende apparaten. Oorspronkelijk kon men Strava alleen gebruiken wanneer men een Garmin GPS had, die de GPS gegevens tijdens de rit bewaarde, waarna de gegevens ingevoerd werden op de website van Strava. De doorbraak van Strava kwam in 2011 toen Strava beschikbaar kwam voor de Iphone. Dit vergemakkelijkte het gebruik en bovendien werd Strava ook bruikbaar voor mensen die geen prijzig GPS apparaat hadden. Inmiddels is Strava als app ook beschikbaar voor telefoons die Android gebruiken. Op dit moment is Strava nog niet beschikbaar voor Blackberry OS, Windows Phone 7 en 8 en Symbian. Het is mogelijk dat dit in de nabije toekomst alsnog zal gebeuren.

Hoe werkt Strava?

Om Strava te gebruiken moet u eerst de app downloaden en installeren op uw telefoon. Vervolgens kunt u op twee manieren een account aanmaken. Of u maakt een account aan op de website van Strava of u logt in met Facebook. Het aanmaken van een account kan overigens ook gewoon direct op de telefoon. Onderaan in het beeldscherm zult u 3 knoppen zien staan. Dat zijn “Settings”, “Rides” en “New Ride”. Het handigste is om meteen bij setting de eenheden waarin gemeten wordt, te veranderen in “Metric”. Dan ziet u tenminste uw resultaten in kilometers in plaats van in mijl.
Screencapture van een rit geregistreerd door Strava / Bron: Screenshot StravaScreencapture van een rit geregistreerd door Strava / Bron: Screenshot Strava
Vervolgens is het tijd om te gaan fietsen. Aan het begin van uw rit start u de app door te drukken op “New Ride” en wanneer u gefinisht bent, drukt u op “Finish Ride”. Tijdens het rijden ziet u in beeld de door u afgelegde afstand, tijd en ook de gemiddelde snelheid. Nadat u de rit beëindigd heeft worden de gegevens doorgestuurd naar de website van Strava. Dit kan ook langere tijd nadien nog gebeuren. Wanneer u tijdelijk geen internet heeft, kunt u de data bewaren op uw telefoon en versturen op een moment dat het u beter uitkomt. U hoeft dus geen internetconnectie te hebben, wanneer u tijdens de rit Strava gebruikt.
Nu kunt u uw resultaten bekijken en analyseren, in de app zelf of op de website van Strava. U kunt zien waar u gereden hebt en hoe hard u op ieder stuk reed. Maar het mooiste komt nog en hierin ligt de meerwaarde van Strava ten opzichte van andere apps. U kunt uzelf namelijk vergelijken met anderen die over hetzelfde traject of “segment” gereden hebben. Op de kaart liggen verschillende door gebruikers gedefinieerde segmenten, bijvoorbeeld van A naar B, en op Strava kunt u precies zien wie er nog meer allemaal van A naar B zijn gereden en hoe snel ze dit gedaan hebben. Op die manier ontstaat er dus een ranglijst, waarin u uw eigen positie kunt zien. Dit is natuurlijk een enorme motivatie om de volgende keer dat u over dat segment rijdt, net iets harder te rijden, om maar hoger op de ranglijst te komen.
Voorbeeld van een ranglijst. In dit geval van de Amerongse berg / Bron: Screenshot StravaVoorbeeld van een ranglijst. In dit geval van de Amerongse berg / Bron: Screenshot Strava
De fietser die een segment het snelste heeft afgelegd krijgt van Strava de titel "Queen" of "King" van dat segment. En wie wil er nu niet koning van een bekende berg of heuvel worden? Zeker op populaire bergen zoals de Cauberg in Valkenburg is de concurrentie moordend en zelfs professionele wielrenners als Laurens ten Dam of Reinier Honig strijden mee om bovenaan de meest prestigieuze klimmetje te staan.

Het fijne van een rit met Strava is, dat Strava automatisch registreert wanneer u over een bestaand segment fietst. Dit hoeft men dus niet zelf in de gaten te houden. Achteraf kunt u zien dat u soms wel over 10 verschillende segmenten gereden bent, die ieder hun eigen segmentklassement kennen.

Valsspelen met Strava

Zoals overal zijn er ook op Strava valsspelers. De strijd om "King" van een bepaald segment te worden is soms buitengewoon fanatiek. Dat verleidt sommige minder getalenteerde wielrenners om fraude te plegen. Het is immers mogelijk om met een auto of bromfiets het betreffende traject te rijden terwijl Strava aan staat op de smartphone. Op die manier zal de fraudeur bovenaan de ranglijst komen.
Gelukkig biedt Strava de mogelijkheid om overduidelijke gevallen van fraude te elimineren. Wanneer er bovenaan een ranglijst een wielrenner staat die het segment in een ongeloofwaardig snelle tijd heeft gereden, dan is het mogelijk om deze prestatie te “flaggen”. In dit geval zal die prestatie onmiddellijk onzichtbaar worden en zal de nummer twee, die wel eerlijk het traject gereden heeft, weer opschuiven naar de leiderspositie.
Helaas heeft ook deze optie een belangrijk nadeel. Slechte verliezers kunnen op deze manier toch hun concurrenten elimineren. Immers wanneer iemand derde staat op een segment, dan hoeft hij slechts de bovenste twee resultaten, die voor hem staan, te “flaggen” om zo zijn tegenstanders te elimineren. Als lijstaanvoerder kan er bijna niets tegen deze laffe manier van concurrentie ondernomen worden. Het resultaat zal ondanks dat het wel eerlijk verreden is, niet meer in de uitslag worden opgenomen. Het is wel mogelijk het redactieteam van Strava te mailen, maar dit geeft geenszins zekerheid dat het resultaat weer “geunflagged” en dus zichtbaar wordt.

Wat kost Strava?

Het downloaden van de Strava cycling app is helemaal gratis. Vervolgens kan er gekozen worden tussen 2 verschillende abonnementen. Het gratis abonnement geeft je toegang tot de meeste functies op de website, het betaalde abonnement kost 59 dollar per jaar. Men kan dan participeren in een hoop privéclubs en evenementen die door Strava zijn georganiseerd. Bovendien kan men op de website zichzelf op een gedetailleerder niveau vergelijken met anderen. Zo kan iemand zichzelf vergelijken met iedereen in zijn gewichtsklasse of in een bepaalde leeftijdsklasse. Zo kan men als corpulente zestigplusser toch nog bovenaan in het klassement staan van andere zwaargebouwde zestigers, op bijvoorbeeld de Alpe d’Huez.

Lees verder

© 2012 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport-apps voor op je mobiele telefoonSport-apps voor op je mobiele telefoonUit een onderzoek van Multiscope in 2015 is gebleken dat bijna de helft van de mensen die hardlopen, daarbij gebruik maa…
Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer?Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer?Steeds meer fietsers grijpen bij hun fietstraining terug op de smartphone. Niet om te bellen natuurlijk! Nee, voor Strav…
Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers?Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers?De koers is enorm populair in de Lage Landen. De Belgen en Nederlanders zijn er gek van. De wielersport heeft er ook een…
Fietscomputer kopenMeten is weten! Met een fietscomputer op je fiets ben je direct op de hoogte van je huidige en gemiddelde snelheid, de a…
Mindmaps op de computer maken met Xmind softwareMindmaps op de computer maken met Xmind softwareMindmappen is een geweldige manier om je leven, je werk of je studie te ordenen. Meestal schetst men de mindmaps op stuk…
Bronnen en referenties
  • http://www.strava.com/login
  • Afbeelding bron 1: Screenshot Strava
  • Afbeelding bron 2: Screenshot Strava
Reacties

Marco Rebel, 09-10-2018
Hoe zet ik het naar km staat nu op mil Reactie infoteur, 22-11-2018
Je moet naar instellingen gaan (niet in de app). Die staan onder je profiel. Bij instellingen kan je gaan naar "Voorkeuren voor Weergave". Daar kan je kilometer en kg selecteren.

Laurens Heijdendael, 31-08-2018
Gebruikt Strava datalimiet van de bundel? Reactie infoteur, 22-11-2018
Strava gebruikt mobiele data bij het uploaden. Wanneer je niet uploadt, dan gebruikt de app geen data.

Arthur van Stiphout, 26-08-2018
Vraagje, hoe zet ik mijn strava weer terug op mointainbike. In mijn vakantie heb ik hem naar wandelen gezet en krijg hem nu niet meer terug. De calorieën gaan zo wel heel hard. Help! Reactie infoteur, 22-11-2018
Wanneer je een activiteit wilt opnemen zie je onder het kaartje drie knoppen. De middelste is een voetje of een fiets. Druk op die knop en vervolgens kan je je activiteit kiezen.

Henk van Duinkerken, 25-01-2017
Ik heb zaterdag en mooie tocht gefietst maar ben vergeten strava aan te zetten. Kan ik niet van een andere renner die er bij was de rit op mijn strava kopiëren? Reactie infoteur, 28-01-2017
Ja, dat kan. Die renner kan op zijn pc/laptop het bij de rit behorende GPX-file downloaden en naar jou sturen. Jij uploadt het dan weer op je eigen Strava-account.
De file downloaden kan door naar de rit op strava te gaan. Links op het Engelse sleutel knopje te drukken en te kiezen voor GPX exporteren.

Succes

Johan Bos, 24-10-2016
Sinds 2 weken zelfde probleem als Lenie en Kurt. Strava springt na 10 seconden in automatisch pauzeren stand? Begrijp dat spaarstand (?) daar invloed op heeft. Ik heb een iPhone 6 iemand enig idee hoe ik dit kan repareren? Reactie infoteur, 04-11-2016
Beste Johan Bos,
Helaas heb ik geen oplossing. Bij mij schiet hij alleen in pause-stand wanneer de telefoon batterij-sparen overgaat. daarom zet ik de optie batterij-sparen uit tijdens het sporten.
Groet Pernambuco

Rob, 13-10-2016
Real time snelheid tijdens het fietsen, zoals al eerder gevraagd, kan dat? In plaats van gemiddelde snelheid? Reactie infoteur, 04-11-2016
Beste Rob,
Ik heb de functie zelf nog niet gevonden.
Groet Pernambuco

Pieter, 10-03-2016
Mijn vraag: Als ik een eind gelopen heb en de opname stop zet, hoe kan ik dan de gegevens verwijderen? Zodat bij een volgende wandeltocht weer bij 0 (nul) kan beginnen.

Groetend en in afwachting van reactie,
Pieter Reactie infoteur, 11-03-2016
Beste Pieter,

Ik hoop dat ik uw vraag goed begrijp. Wanneer u een activiteit heeft ondernomen en de activiteit hebt beëindigd door het finishvlaggetje in te drukken, dan is de activiteit definitief beëindigd. Hij staat dan in uw lijst met activiteiten.
Wanneer u op de app onder het kopje overzicht kijkt, dan is de bovenste keuzeoptie "activiteit opnemen". Wanneer u deze keuze selecteert dan ziet u een ronde knop in beeld. Die knop start de nieuwe activiteitsopname weer vanaf 0.
Wanneer u een oude activiteit wilt verwijderen, ga dan op de app naar het tabblad "ik" en tik dan de activiteit aan die u wilt verwijderen. Door de drie puntjes rechtsboven in beeld aan te tikken krijgt u de optie "activiteit wissen". Hiermee wist u de activiteit.

Hopelijk was dit voldoende antwoord op uw vraag?

Vriendelijke groet Pernambuco

Els, 05-03-2016
Beste
ik had 2 foto's van instagram op strava gezet. deze stonden mooi in mijn profiel. nu heb ik vorige week 1 foto weg gedaan en nu staat mijn eerste foto er ook niet meer op. als ik naar mijn activiteit ga kijken staat die ene foto er nog op maar er staat ONKOPPELT VAN STRAVa bij. deze wil ik terug koppelen. hoe moet ik dat doen? Reactie infoteur, 07-03-2016
Beste Els,

Helaas kan ik je hiermee niet helpen. Ik heb zelf ook vaak problemen om koppelingen te maken.

Hopelijk kan iemand anders je met dit probleem helpen.

Hans, 03-12-2015
Als ik een activiteit in Strava wil starten krijg ik de volgende melding:
Strava kan je activiteit niet volgen als de achtergrondprocessen zijn uitgeschakeld
Hoe kan ik dat oplossen? Reactie infoteur, 18-12-2015
Het kan zijn dat dit een mededeling is van de batterijspaarstand van de telefoon. Is de accu bijna leeg? Andere mogelijkheid is misschien dat de GPS is uitgeschakeld. Ik ben dit probleem zelf nog nooit tegengekomen.

Johan Kroon, 16-10-2014
Strava is idd erg leuk, maar je moet niet b.v.pech hebben met je telefoon of een nieuwe telefoon.Dan ben je alles weer kwijt
wat je daarvoor heb opgebouwd v.w.b.mensen die jou volgen en mensen die je zelf volgt heel vervelend.Mail naar klantenservice haalt ook niet veel uit, kortom je kan gewoon weer opnieuw beginnen.

Gr Johan Reactie infoteur, 16-10-2014
Beste Johan,

In principe moet je er voor zorgen dat je al je ritten upload naar de site. Dan staan de ritten gewoon op de servers bij Strava veilig opgeborgen. Wanneer je je ritten op de telefoon laat staan, dan ben je ze in principe kwijt wanneer je je telefoon verliest, Ook kan je jezelf dan niet vergelijken met andere op de trajecten.
Hopelijk heb ik je probleem goed begrepen?
Veel succes en plezier met Strava. Hopelijk brengt het je in de toekomst meer plezier.

Groet Pernambuco

Johan, 21-07-2014
Goede morgen,

Ik wil mij afmelden bij strava hoe moet ik dat doen? Reactie infoteur, 08-09-2014
Hallo Johan,

Dat kan via deze link.
https://www.strava.com/settings/privacy

A. Reurink, 07-01-2013
Hallo,
mijn vraag is of ik strada ook op mijn nokia 900 kan zetten?

bvd aljen Reactie infoteur, 08-01-2013
Hallo,

Helaas kan dat niet. Strava heeft de app nog niet ontwikkeld voor het Windows Mobile besturingssysteem. Ze hebben ook geen plannen om dit in de nabije toekomst te doen. Jammer, maar ik heb een alternatieve oplossing voor je. Je kan je tracks ook bijhouden met de Endomondo en Sports Tracker app. Vervolgens kan je op de website van deze apps als je een gereden route ziet, kiezen voor "download gpx file". Een gpx file is een generieke manier om gps coordinaten op te slaan in een document. Op de Strava site kan je vervolgens weer dit gpx file uploaden en dan heb je op die manier toch je routes ingevoerd en kan je jezelf vergelijken met anderen.
Ik heb op deze manier mijn met Runkeeper vastgelegde routes achteraf in Strava upgeload, zodat ze toch in mijn Strava lijst staan. Dit kan dus met iedere app die de functie heeft om gpx files te exporteren. Overigens is Runkeeper niet beschikbaar voor jou telefoon.

Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.