Apple TV (eerste generatie) een nieuw leven inblazen
Inmiddels is het al een flinke tijd geleden dat Apple de eerste Apple TV heeft uitgebracht, in 2007 om precies te zijn. Anno 2013 is ook de Apple TV 3 al een jaar uit en is er zelfs al een revisie geweest. Ongetwijfeld zullen een hoop mensen nog een eerste generatie Apple TV hebben liggen. Is die dan helemaal niet meer bruikbaar? Ook al mist deze versie onder andere functies als AirPlay denk ik dat hij nog goed bruikbaar is.
Eigenschappen van de eerste generatie Apple TV
Voordelen
- Aanwezigheid van een harde schijf van 40 of 160 GB
- Beschikt over een standaard USB poort
- Is uitgerust met een Intel Pentium processor
Nadelen
- Speelt standaard geen 1080p
- Door de aanwezigheid van een harde schijf maakt hij ook iets meer geluid
- Krijgt geen updates meer van Apple, dus geen AirPlay
- Een stuk zwaarder en groter dan de Apple TV 2 en 3
Dat er geen updates meer komen van Apple en het ontbreken van AirPlay kunnen worden opgelost. Evenals het niet kunnen afspelen van 1080p en de grotere geluidsproductie. Het wordt natuurlijk wat lastiger om het gewicht en het formaat aan te passen.
XBMC
Een oplossing voor het gebrek aan updates van Apple is het installeren van XBMC. Dit kan onder andere door de Apple TV te jailbreaken, waarbij XBMC als een optie in het menu van de Apple TV terecht komt. Het is echter ook mogelijk om de originele firmware te overschrijven met een versie van Linux.
Als je écht met XBMC wil gaan werken heeft Linux, qua prestaties, de voorkeur. Je hebt dan twee keuzes, namelijk: OpenELEC, een zwaar uitgeklede Linuxversie, die puur en alleen gericht is op het draaien van XBMC. Er is een speciale versie voor de Apple TV 1, die alle drivers voor de Apple TV bevat, waarmee dus ook de draadloze netwerkkaart en de Apple remote ondersteunt. Let er alleen wel op dat voor de component uitgang achteraf nog handmatige instellingen in de configuratiebestanden van Linux nodig zijn. HDMI werkt wel gewoon direct en dat heeft natuurlijk ook de voorkeur, omdat je maar één kabel nodig hebt voor zowel geluid als beeld, tegenover 5 voor component. Daarnaast kun je kiezen voor Crystalbuntu, een versie van Ubuntu die speciaal samengesteld is om XBMC te draaien op de Apple TV. Deze is wat eenvoudiger te installeren, maar heeft out-of-the-box geen ondersteuning voor de draadloze netwerkkaart.
Als je XBMC installeert op je Apple TV raak je wel de koppeling met iTunes kwijt. Daarentegen krijg je daar AirPlay voor terug en kun je gebruik maken van een veel groter scala aan bestandsformaten, aangezien er in OpenELEC en Crystalbuntu veel meer codecs zitten. Daarnaast kun je je Apple TV al die bestandsformaten gewoon van de harde schijf of vanaf een netwerkshare of netwerkschijf afspelen. Daarnaast wordt de USB poort gewoon ondersteund onder Linux zoals op elke andere computer en kun je dus bestanden van een externe harde schijf afspelen, een toetsenbord aansluiten of zoals in de volgende paragraaf zal blijken een WiFi-adapter aansluiten.
Installeren van een Broadcom Crystal HD kaart
Het installeren van een Broadcom Crystal HD kaart is alleen mogelijk als je XBMC via Linux gebruikt. Zo'n kaart plaats je op de plek van de draadloze netwerkkaart, waardoor je dus je draadloze netwerkverbinding kwijtraakt. Als je gebruik maakt van een bedraad netwerk is dit sowieso geen probleem. Als je wel gebruik maakt van draadloos netwerk, kun je een WiFi-adapter die door Linux wordt ondersteund aansluiten op de USB poort. Het voordeel van zo'n kaart is dat hij de videokaart ontlast bij het afspelen van HD beelden. Daardoor wordt het door het installeren van deze kaart ineens wel mogelijk om videobestanden met een 1080p resolutie zonder haperen af te spelen. Door het installeren van een dergelijke kaart kan je Apple TV weer helemaal mee. Waar je alleen wel even over na moet denken is of je je Apple TV écht niet bedraad aan kan sluiten als je bestanden via het netwerk wilt afspelen. Bestanden met een 1080p resolutie hebben een erg hoge bitrate en een draadloos netwerk is hier vaak niet snel genoeg voor.
Het installeren van een grotere schijf of een SSD
Daarnaast kun je je Apple TV upgraden door een grotere harde schijf te installeren. In de Apple TV zit normaal gesproken een harde schijf van 40 of 160GB. Dit is een IDE schijf en veel groter dan 160GB zijn deze schijven ook niet te krijgen. Er zijn tegenwoordig echter IDE naar SATA adapters, waardoor je elke willekeurige laptop harde schijf in je Apple TV kan installeren. Die zijn te krijgen met veel meer opslagruimte, tot wel 2 TB. Hierop kun je natuurlijk veel meer films en muziek kwijt, die je via het netwerk kunt overzetten. Vervolgens kun je je Apple TV overal mee naartoe nemen en heb je altijd je eigen filmcollectie bij je. Daarnaast kun je, als je je ergert aan het geluid van de Apple TV, er ook voor kiezen om in plaats van een interne harde schijf met hetzelfde adaptertje een SSD te installeren. Dit zal de Apple TV vooral met opstarten een grote snelheidswinst geven. Daarnaast zitten in SSD's geen bewegende onderdelen, waardoor ze ook zo goed als geen geluid maken.
Let wel even op dat als je besluit de harde schijf te vervangen, dat je hiervoor het tooltje ATVCloner gebruikt, die de inhoud van de oude harde schijf overzet op de nieuwe. Anders start je Apple TV namelijk niet meer op.