Dure software goedkoop in huis met Surfspot en Schoolspot

Dure software goedkoop in huis met Surfspot en Schoolspot Computers spelen voor wie deelneemt aan het onderwijs een steeds grotere rol. Die computer moet natuurlijk up-to-date blijven, niet alleen op hardwarevlak maar dat zeker ook op het gebied van de gebruikte software. Een nieuwe versie van Windows? Nieuw Office-pakket? Allemaal mooi, maar ook prijzig. Kunnen we die software niet goedkoper in huis halen? Ja, dat kan! Met Schoolspot en Surfspot kunnen leerlingen en medewerkers in het onderwijs die dure software ook goedkoper aanschaffen

Software

Computers kunnen mooie en krachtige apparaten zijn, zonder goede software zijn ze nergens. Om alleen al de computer op te starten en de eerste muisklik uit te voeren, heb je een besturingssysteem nodig. En wil je dan nog meer, een mooi stuk tekst produceren, berekeningen uitvoeren in een rekenbladprogramma, dan wil je misschien graag werken met Office-programma's. Besturingssysteem, office-pakketten, prachtig, maar niet goedkoop. Er zijn misschien wel gratis alternatieven te vinden op het internet, maar je hebt je zinnen gezet op de officiële software. En illegale software, daar wil je natuurlijk niet aan beginnen. Als er maar een mogelijkheid was het allemaal wat goedkoper aan te schaffen, dan hoefde je daar niet lang over na te denken. En die mogelijkheid is er, als je tenminste als leerling of medewerker aan een onderwijsinstituut verbonden bent.

Goedkope software via Schoolspot en Surfspot

Op initiatief van SURFmarket en APS IT-Diensten is SURFspot.nl in het leven geroepen. Het is geen commerciële instelling, maar je zou het een dienst voor het onderwijs kunnen noemen. Via SURFspot kon je, in bepaalde gevallen, je software veel voordeliger inkopen. Sinds 2015 is er voor het basisonderwijs SURFspot voor studenten en medewerkers in het middelbaar-
en hoger onderwijs is er Schoolspot.

Software voor ouders, medewerker, leerling

Via Schoolspot of Surfspot.nl kun je gebruikmaken van de voordelige licentieregelingen voor het onderwijs. Dat kan niet iedereen, helaas. De regelingen gelden alleen voor:
 • ouders van kinderen op basisscholen
 • medewerkers in het basisonderwijs
 • studenten in het hoger onderwijs
 • medewerkers in het hoger onderwijs

Voorwaarde is wel, dat de betreffende school zich via APS IT-diensten heeft aangemeld.

Aanbod van schoolspotl

Via Schoolspot.nl en Surfspot.nl is er veel software te koop, maar er zijn wel beperkingen. Als je de nieuwste games verwacht, dan heb je pech. Je moet denken aan software als:
 • Besturingssystemen (Verschillende Windowsversies, vaak in het Nederlands én het Engels te krijgen)
 • Office-pakketten (Verschillende versies)
 • Office-pakket voor de Mac
 • Project-software
 • Antivirus-pakketten (McAfee, NOD32, Norton, etc.)
 • Music Maker
 • Grafische pakketten (bijvoorbeeld Adobe Photoshop, CorelDraw, Corel Paintshop)
 • Programmeer-pakketten (bijvoorbeeld Embarcadero's Delphi)
 • e.d.

Daarnaast kun je via de partnerprojecten vaak ook hardware voordeliger inkopen.

Licentie school

Om gebruik te kunnen maken van de aanbiedingen, is het wel belangrijk dat de school een licentieovereenkomst heeft voor het betreffende pakket. Omdat het vaak om pakketten gaat die de school zelf ook gebruikt, zal dat geen probleem zijn.

Aanmelden

Ben je een ouder van een basisschoolleerling, dan meld je je aan op de site van Schoolspot. Je geeft op van welk kind je de ouder bent, en Schoolspot laat dit door de school bevestigen. Als die bevestiging komt, dan krijg je via mail een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd waarmee je kunt inloggen en vervolgens bestellingen kunt doen. Als de school van je kind geen deelnemer is, vraag dan eens na waarom niet. Misschien dat je scholen ook nog op een goed idee kunt brengen! Medewerkers van scholen zullen bij hun ICT-er moeten navragen of de school zich bij APS IT-diensten heeft aangemeld.

Maar één exemplaar

Je kunt van een bepaalde versie dus maar één exemplaar kopen. Een logische maatregel, want het is uiteraard niet de bedoeling dat je de hele familie van software gaat voorzien.

Prijzen

Omdat een ouder of leerling met andere licentievoorwaarden te maken krijgt dan een medewerker van een school, zal het aanbod dat je te zien krijgt bij inloggen op SURFspot ook anders zijn. En niet alleen het aanbod, ook de prijzen zijn wat anders. Medewerkers betalen meestal nog iets minder.

Download of hardcopy?

Je kunt bij je bestelling van een bepaald softwarepakket vaak kiezen voor een downloadversie of een cd (of dvd). Downloaden is meestal wat goedkoper, maar dan zul je zelf een kopietje op cd moeten branden voor eventueel een latere her-installatie.

Nederland en België

Als je in Nederland woont en dus te maken hebt met Nederlandse onderwijsinstellingen, dan kun je gebruikmaken van Schoolspot.nl, als de betreffende school tenminste een overeenkomst heeft afgesloten. Voor scholen in België is dit helaas nog niet mogelijk, maar er zijn wel gesprekken gaande om het in de toekomst mogelijk te maken.

Conclusie

Als je student of medewerker bent in het hoger onderwijs, of ouder van een kind in het basisonderwijs, of medewerker in het basisonderwijs, dan kun je veel dure software goedkoper aanschaffen. Zo'n voordeeltje laat je toch niet liggen!
© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fuerteventura: surfen aan de noordkustFuerteventura... Eén van de zeven grote Canarische eilanden, gelegen ter hoogte van de Marokkaanse Sahara en omgeven doo…
Sponsored Life: de student als marketing-toolSponsored Life: de student als marketing-toolDe student als marketing-tool. Een student op een gesponsorde fiets met een opvallend logo van een grote bank, een stude…
Vrije software in het onderwijsSoftware die je kan gebruiken in de lessen is niet altijd even goedkoop. Daarnaast treden er soms problemen op met de to…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…

De watervalmethodeDe watervalmethode is een methodiek die veelal wordt gebruikt bij softwareontwikkeling. Al jaren heerst er een discussie…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.