Netneutraliteit in Nederland en buitenland
Wat is netneutraliteit? Wat houdt netneutraliteit in Nederland in? Welke wetgeving is van toepassing in Nederland, en hoe zit dat in het buitenland? Wanneer mag een provider internetverkeer blokkeren? De antwoorden op deze vragen en meer, zijn te lezen in dit artikel over netneutraliteit in Nederland en buitenland.
Netneutraliteit
Wat is
netneutraliteit? Netneutraliteit is de mate van openheid op het internet. Eén vraag staat hierbij centraal: Mogen providers bepaald internetverkeer vertragen, versnellen danwel blokkeren?
Netneutraliteit in Nederland
Wat houdt netneutraliteit in Nederland in? In Nederland lopen wij voor op de discussie over netneutraliteit. Zo zijn er afspraken gemaakt tussen consumentenorganisaties, (internet)juristen, dienstverleners en providers op het Ministerie van Economische Zaken. Een aantal van deze afspraken zijn sinds kort ook opgenomen in de wet.
Regelgeving
- Providers moeten altijd in staat kunnen zijn hun netwerk te dimensioneren en het netwerk voor alle gebruikers bruikbaar te houden.
- Daartoe mogen zij grootgebruikers en excessief wildgroeiende protocollen redelijkerwijs inperken.
- Providers mogen dienstenaanbieders nooit blokkeren ten behoeve van eigen diensten.
- Providers mogen specifieke diensten voorrang geven op voorwaarde dat dit niet ten koste gaat van andere diensten.
- Providers mogen specifieke dienstverleners geen voorrang geven en niet benadelen.
- Providers moeten dezelfde prijsstellingen voor externe dienstenaanbieders hanteren als men intern voor vergelijkbare diensten gebruikt.
Redenen voor providers om internetverkeer te blokkeren
Ondanks deze regels zijn er uitzonderingen mogelijk. Providers mogen internetverkeer om verschillende redenen aanpassen of blokkeren.
- Om de gebruikers te beschermen tegen virussen of spam
- Cyberaanvallen voorkomen of afweren
- Voorrang verlenen aan eigen diensten
- Druk vanuit de overheid (blokkeren van kinderporno e.d.)
- De bandbreedte eerlijk verdelen
Netneutraliteit in andere landen
Chili is buiten Nederland het enigste land wat netneutraliteit in de wet heeft opgenomen. Deze wet bepaald onder andere dat internetproviders geen invloed meer mogen uitoefenen op de bereikbaarheid van online data.
Landen met beperkte netneutraliteit
Veel landen hebben beperkte, en vaak helemaal geen netneutraliteit. Vaak zijn dit dictaturen of landen met zeer strenge overheden. Als laatste een paar voorbeelden van landen met beperkte netneutraliteit.
China
In China kan men niet spreken van netneutraliteit. Dit komt omdat men in China gebruik maakt van censuur. Dit is het moedwillig verbieden en verwijderen van ongewenste content. Mede hierdoor heeft bijvoorbeeld Google regelmatig problemen met de Chinese overheid. Google weigert namelijk censuur toe te passen in haar zoekopdrachten. Hierdoor is Google vaak het doelwit van cyberaanvallen uit China, vermoedelijk door de Chinese overheid. Verder kan de Chinese overheid iedere provider verbieden bepaalde internetdata het land binnen te laten.
Andere landen met beperkte netneutraliteit
Verder zijn er nog een aantal landen zonder netneutraliteit. De reden hiervoor is wederom censuur. Een aantal voorbeelden hiervan zijn;
- Noord-Korea
- Iran
- Myanmar
- Syrië
- Tunesië