Netneutraliteit in Nederland en buitenland

Netneutraliteit in Nederland en buitenland Wat is netneutraliteit? Wat houdt netneutraliteit in Nederland in? Welke wetgeving is van toepassing in Nederland, en hoe zit dat in het buitenland? Wanneer mag een provider internetverkeer blokkeren? De antwoorden op deze vragen en meer, zijn te lezen in dit artikel over netneutraliteit in Nederland en buitenland.

Netneutraliteit

Wat is netneutraliteit? Netneutraliteit is de mate van openheid op het internet. Eén vraag staat hierbij centraal: Mogen providers bepaald internetverkeer vertragen, versnellen danwel blokkeren?

Netneutraliteit in Nederland

Wat houdt netneutraliteit in Nederland in? In Nederland lopen wij voor op de discussie over netneutraliteit. Zo zijn er afspraken gemaakt tussen consumentenorganisaties, (internet)juristen, dienstverleners en providers op het Ministerie van Economische Zaken. Een aantal van deze afspraken zijn sinds kort ook opgenomen in de wet.

Regelgeving

 • Providers moeten altijd in staat kunnen zijn hun netwerk te dimensioneren en het netwerk voor alle gebruikers bruikbaar te houden.
 • Daartoe mogen zij grootgebruikers en excessief wildgroeiende protocollen redelijkerwijs inperken.
 • Providers mogen dienstenaanbieders nooit blokkeren ten behoeve van eigen diensten.
 • Providers mogen specifieke diensten voorrang geven op voorwaarde dat dit niet ten koste gaat van andere diensten.
 • Providers mogen specifieke dienstverleners geen voorrang geven en niet benadelen.
 • Providers moeten dezelfde prijsstellingen voor externe dienstenaanbieders hanteren als men intern voor vergelijkbare diensten gebruikt.

Redenen voor providers om internetverkeer te blokkeren

Ondanks deze regels zijn er uitzonderingen mogelijk. Providers mogen internetverkeer om verschillende redenen aanpassen of blokkeren.

 • Om de gebruikers te beschermen tegen virussen of spam
 • Cyberaanvallen voorkomen of afweren
 • Voorrang verlenen aan eigen diensten
 • Druk vanuit de overheid (blokkeren van kinderporno e.d.)
 • De bandbreedte eerlijk verdelen

Netneutraliteit in andere landen

Chili is buiten Nederland het enigste land wat netneutraliteit in de wet heeft opgenomen. Deze wet bepaald onder andere dat internetproviders geen invloed meer mogen uitoefenen op de bereikbaarheid van online data.

Landen met beperkte netneutraliteit

Veel landen hebben beperkte, en vaak helemaal geen netneutraliteit. Vaak zijn dit dictaturen of landen met zeer strenge overheden. Als laatste een paar voorbeelden van landen met beperkte netneutraliteit.

China

In China kan men niet spreken van netneutraliteit. Dit komt omdat men in China gebruik maakt van censuur. Dit is het moedwillig verbieden en verwijderen van ongewenste content. Mede hierdoor heeft bijvoorbeeld Google regelmatig problemen met de Chinese overheid. Google weigert namelijk censuur toe te passen in haar zoekopdrachten. Hierdoor is Google vaak het doelwit van cyberaanvallen uit China, vermoedelijk door de Chinese overheid. Verder kan de Chinese overheid iedere provider verbieden bepaalde internetdata het land binnen te laten.

Andere landen met beperkte netneutraliteit

Verder zijn er nog een aantal landen zonder netneutraliteit. De reden hiervoor is wederom censuur. Een aantal voorbeelden hiervan zijn;
 • Noord-Korea
 • Iran
 • Myanmar
 • Syrië
 • Tunesië
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internet via de satellietInternet via de satellietIedereen die zich buiten het breedband Internet gebied bevindt, heeft sinds kort de mogelijkheid om Internet via de sate…
Op vakantie goedkoop bellen vanuit het buitenlandOp vakantie goedkoop bellen vanuit het buitenlandOm ook op vakantie goedkoop te kunnen bellen in het buitenland moet je weten of je binnen de EU belt of niet. Bellen bin…
Websites blokkeren in Internet ExplorerWebsites blokkeren in Internet ExplorerTijdens het surfen op internet kun je websites tegenkomen die je niet wilt bezoeken, je kunt deze websites in een aantal…

Leren blindtypenLeren blindtypenBlindtypen is het typen van woorden en zinnen zonder gebruik te maken van zicht om deze toetsen terug te vinden. Blindty…
De leukste online paardenspellenDe gratis paardenspellen die online gespeeld kunnen worden, zijn een heerlijke manier van ontspannen. En ze zijn zelfs m…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Netneutraliteit#Netneutraliteit_Nederland
 • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ict/netneutraliteit
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.