Het herstellen van een computer onder Windows 7

Het herstellen van een computer onder Windows 7 Van welke prijsklasse ook, hoe gesofisticeerd ook, een computer kan altijd crashen waardoor u in de problemen komt. Dus doet u er goed aan van een back-up te maken van uw bestanden zoals muziek, video’s, foto’s, documenten en dergelijke meer. Ook een back-up van de gebruikte software is nuttig. Windows 7, net zoals de vorige Windows-versie, helpt u daarbij.

Windows biedt een oplossing

Windows 7 is de opvolger van Windows Vista en net zoals zijn voorganger helpt het besturingssysteem u om back-ups te maken zodat u een crash niet meer als een ramp moet ervaren. Laten we eens kijken wat deze software allemaal inhoudt en hoe u zich kunt wapenen tegen onheil.

Programma kiezen

We gaan eerst het programma kiezen waarmee we back-ups kunnen aanmaken.

 • Daarvoor klik je eerst op ‘Start’ en vervolgens op ‘Control panel’.
 • Dan verschijnt er een scherm waarop je onder ‘System and security’ ‘Back up your computer’ ziet staan. Klik daarop.
 • Op het volgende scherm heb je de keuze tussen ‘Create a system image’ en ‘Create a system repair disc’. Het eerste kun je gebruiken om een nieuwe harde schrijf te installeren met al uw bestanden en programma’s. De systeemkopie maakt een foto van het gehele systeem van uw computer zoals die op dat moment functioneert. Het tweede is een herstel-dvd wanneer uw systeem niet meer opstart en er belangrijke bestanden zijn beschadigd. Daarmee kan u dan uw systeem opnieuw opstarten, maar alleen op voorwaarde dat het volledige systeem niet beschadigd is.

Een combinatie van beide zal een gecrashte computer dus weer aan de praat kunnen krijgen. Wees slim en zorg er meteen voor.

Het aanmaken van een herstel-dvd

 • U kiest voor ‘Create a system repair disc’. Dan kunt u kiezen met welke dvd-brander u aan de slag wil.
 • Plaats vervolgens een lege dvd in de lade en klik op ‘Create disc’. U zult even moeten wachten tot uw computer klaar is om de te laden bestanden up te loaden. Windows zal dan de geschreven bestanden tonen. Nu sluit u het venster.
 • Er wordt u meer uitleg gegeven over de bedoeling van zo’n dvd. Geef een naam aan de dvd zodat u weet dat het om een herstel-dvd gaat en u hem snel terugvindt.

Het aanmaken van een systeem-dvd

Met deze dvd kunt u uw computer opstarten als er zich grote problemen voordoen. Hiermee kunt u de inhoud van uw computer op een nieuwe harde schijf installeren.
Pas op: voor het aanmaken van een systeem-dvd moet u eerst een externe harde schijf aansluiten.

 • Bent u daaarmee klaar klikt u op ‘Start‘ en vervolgens op ‘Control panel’.
 • Nu krijgt u het bekende scherm met onder andere ‘System and security’. Daar kiest u voor ‘Back up your computer’.
 • Dan kiest u voor ‘Create a system image’.
 • Op het volgende scherm selecteert u ‘On a hard disk‘ en dan ‘Next’.
 • Nu ziet u een overzicht van de bestanden die Windows zal bewaren. Onderaan klikt u op ‘Start back up’. Dan start Windows met het overzetten van de bestanden op de externe harde schijf waar ze zullen bewaard blijven (‘Windows is saving the back up’). Het overzetten kan wel even duren. De tijd hangt af van de hoeveelheid bestanden en de snelheid van de computer. Wanneer de overdracht beëindigd is staat er ‘Back up completed succesfully’.

Hoe moet u uw computer herstellen?

Veronderstel dat u uw harde schijf hebt moeten vervangen. Hoe gaat u dan tewerk?

Vooraleer u uw software en uw bestanden weer kunt uploaden moet u Windows weer installeren. De herstel-dvd zal u hierbij helpen.

 • U zet uw computer aan en steekt de herstel-dvd in de lade.
 • Dan schakelt u de computer uit. Vervolgens start u de computer op. U drukt op de toets waarmee u de schijf aanduidt. Dat kan bijvoorbeeld F12 zijn. Hiervoor raadpleegt u het best de handleiding van uw computer.
 • Op het zwarte scherm maakt u nu een keuze voor CD/DVD/CD-RW drive. Het is de Bios set up.
 • Dan wordt er gevraagd om op het even welke toets te drukken om de herstel-dvd te activeren. U zult moeten wachten tot Windows de bestanden heeft geladen.
 • Nu krijgt u het venster ‘System Recovery Options’. Dan moet u de taal kiezen die u wenst te gebruiken alsook het type toetsenbord waarover u beschikt. U eindigt met ‘Next’ aan te klikken. Er wordt op de externe harde schijf gezocht naar Windows, uw software en alle bestanden die u heeft opgeladen. Selecteer het meest recente herstelbestand, in dit geval Windows 7, en klik vervolgens op ‘Next’.
 • Dan selecteert u de bijkomende herstelopties (‘Select a system image back up’) en klikt u weer op ‘Next’.
 • Nu duidt u ‘Select format and repartition disks‘ aan en eindigt nogmaals met ‘op ‘Next‘ te drukken.
 • Op het volgende scherm ziet u bovenaan staan ‘Re-image your computer‘ met het uur en de datum van de recentste back-up en de naam van de te herstellen harde schijf. U kiest voor ‘Finish’.
 • Nu meldt men u dat de gekozen schijf vervangen en geformatteerd zal worden en vraagt men u of u wil doorgaan (‘Are you sure you want to continue?’). Klik op ‘Yes‘ waarna u een balkje zal zien verschijnen met de voortgang van de formattering. Zoals de waarschuwing op uw scherm aangeeft kan dit een hele tijd duren, gaande van enkele minuten tot enkele uren afhankelijk van de grootte en de snelheid van de harde schijf.
 • Wanneer de harde schijf geformatteerd werd moet u heropstarten (‘Restart now’). Het is mogelijk dat dat ook automatisch gebeurt.

Het complete plaatje

Zo hebt u Windows opnieuw kunnen opstarten met de herstel-dvd en hebt u met de systeem-back-up uw bestanden en software kunnen recupereren. Nogmaals voor alle duidelijkheid: dit kan enkel als het hele systeem van uw computer niet onherroepelijk werd beschadigd.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Partities maken en beheren in WindowsPartities maken en beheren in WindowsOp Windows Vista is vaak kritiek geuit. Sommigen vragen zich af of je niet met de installatie moet wachten totdat de voo…
Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!In het digitale tijdperk van nu, waar je een papierloze administratie- en kantoor hebt, en alles op je computer staat, k…

Het succes van MarktplaatsDe website Marktplaats.nl, die al 11 jaar bestaat, is een enorm succes in heel Nederland. Op Markplaats.nl kunt u een ad…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.