Wat zijn de voordelen van een TLS-certificaat?

Wat zijn de voordelen van een TLS-certificaat? Een betrouwbare en veilige website beschikt over een TLS-certificaat. Een veilige website is belangrijk voor zowel websitebezoekers als websitebeheerders. Websitebeheerders kunnen een veilige internetverbinding creëren door het downloaden van een TLS-certificaat. Een TLS-certificaat is de opvolger van het SSL-certificaat. Een TLS-certificaat zorgt voor een beveiligde communicatie door het versleutelen van de gegevens die over de internetverbinding van een webserver worden verzonden en ontvangen. Dit is van groot belang voor de internetveiligheid van iedereen die een website bezoekt. Voor websitebeheerders zijn er veel voordelen van het installeren van een TLS-certificaat, zoals het bereiken van een hogere positie in online zoekmachines en handelen in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Wat zijn de voordelen van een TLS-certificaat?


Wat is een TLS-certificaat?

Een TLS-certificaat is een softwarebestand dat zorgt voor een versleuteling van alle data die over een webserver wordt verzonden en ontvangen. De afkorting TLS staat voor Transport Layer Security: door de versleuteling van data ontstaat een website met een veilige gegevensuitwisseling en een betrouwbare internetverbinding. De TLS-certificaten zijn de opvolgers van de SSL-certificaten. De afkorting SSL staat voor Secure Sockets Layer. Door de encryptie van gegevens alvorens deze worden verzonden en/of ontvangen, ontstaat een veilige internetverbinding tussen verschillende computers in een netwerk.

Waarom een TLS-certificaat installeren?

Duidelijk is dat een TLS- en/of SSL-certificaat een veilige gegevensuitwisseling creëert tussen de websitebeheerder enerzijds en de websitebezoekers anderzijds. Dit komt doordat de verstuurde en ontvangen gegevens niet in handen kunnen vallen van derde partijen. Naast een beveiligde gegevensuitwisseling, bestaan voor websitebeheerders nog een aantal extra voordelen van het installeren van een TLS-certificaat.

Hoe is te zien of een website beschikt over een TLS-certificaat?

Een website welke beveiligd wordt door een certificaat, is te herkennen aan een ‘slotje’ in de websitebalk. De afkorting ‘https' aan het begin van een website geeft aan dat via de betreffende website een versleutelde en dus veilige gegevensuitwisseling plaatsvindt. Websites die vooraf worden gegaan door de afkorting 'https', voorkomen dat derden, zoals hackers, de gegevens kunnen onderscheppen die over de webserver worden verzonden en ontvangen.

Verschil http & https

De afkorting https staat voor hypertext transfer protocol secure. Een website met deze beveiliging geeft aan dat de communicatie tussen de klant en de websitebeheerder volledig wordt versleuteld. Het verschil tussen https en http, is dat http geen gegevens versleutelt en dus niet zorgt voor een veilige internetverbinding. Dit is handig te onthouden door de ‘s’ van 'secure' die ontbreekt in de afkorting http.

Categorieën TLS-certificaten

Er zijn meerdere soorten TLS-certificaten te verkrijgen. Hoewel elk type TLS-certificaat eigen kenmerken heeft, verschillen zij niet in de veiligheid van de internetverbinding die zij bewerkstelligen; versleuteling is versleuteling.

TLS-certificaten zijn in te delen in 3 verschillende categorieën:

DV-certificaten

Een 'Domain Validated-certificaat' kunt u voor slechts één domeinnaam gebruiken. Het aanvragen van dit type heeft als voordeel dat dit voor een relatief lage prijs kan.

OV-certificaten

Wanneer u een certificaat voor de beveiliging van meerdere domeinnamen zoekt, dan kunt u het beste kiezen voor een 'Organization Validated-certificaat'. Websitebezoekers krijgen de aanwezigheid van een OV-certificaat te zien. Ook controleert een OV-certificaat wie de eigenaar is van de betreffende domeinnaam.

EV-certificaten

De meest uitgebreide validatie wordt geboden door een 'Extended Validated-certificaat'. Een EV-certificaat controleert naast de eigenaar van de domeinnaam, wie de eigenaar van de organisatie achter de domeinnaam is. Het aanvragen van een EV-certificaat duurt langer dan van een DV-certificaat, maar de beveiliging is een stuk uitgebreider.

Voordelen van een TLS-certificaat voor websitebeheerders


Hogere ranking in online zoekmachines

Een van de voordelen van het installeren van een TLS-certificaat is een hogere ranking in online zoekmachines. Websitebeheerders willen een hoge ranking in online zoekmachines, omdat dit over het algemeen leidt tot meer websitebezoekers. Een betere 'SEO' (Search Engine Optimization) betekent meer websitebezoekers. Bezoekers keren eerder terug naar een website die beschikken over een betrouwbare reputatie, omdat de klant deze website als ‘veilig’ beschouwt. Ook vergroot een betrouwbare reputatie van een website de mogelijkheid dat andere websites hier een link naar plaatsen. Een toename in websitebezoekers resulteert in een hogere ranking in zoekmachines op het internet. Een paar voorbeelden van online zoekmachines: Google, Yahoo!, Bing, DuckDuckGo, Ask , Lycos, Startpage, Lxquick, Ecosia en Exalead.

Internetbrowsers tonen of website beschikt over TLS-certificaat

Een van de voordelen van het installeren van een TLS-certificaat is beschikken over een website met een betrouwbare reputatie. Internetbrowsers informeren websitebezoekers of een website wel of niet een TLS-certificaat bezit. Websites zonder TLS-certificaat ontvangen minder bezoekers doordat zij door het ontbreken hiervan geen betrouwbare reputatie hebben. Ook worden onveilige websites geblokkeerd voor websitebezoekers die volgens de eigen beveiligingsinstellingen een blokkade hebben op onveilige websites. Een website dat beschikt over een geïnstalleerd TLS-certificaat is te herkennen aan een (dicht) hangslotje in de zoekbalk die de website aangeeft en aan de afkorting https in de zoekbalk die voorafgaat aan het begin van de website. Als de website daarentegen de afkorting http weergeeft, dan betekent dit dat het gaat om een website zonder een veilige gegevensuitwisseling en zonder certificaat.

Waarborgen internetveiligheid websitebezoekers

Het waarborgen van de internetveiligheid van websitebezoekers is een van de voordelen van het installeren van een TLS-certificaat. Voor bezoekers van een website is het belangrijk dat de gegevens die zij versturen en ontvangen worden versleuteld, zodat deze gegevens niet terechtkomen bij hackers en overige derden die er niets mee te maken zouden moeten hebben. Een TLS-certificaat kan deze veiligheid garanderen, waardoor websitebezoekers de website kwalitatief beter zullen beoordelen.

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) regelt hoe organisaties persoonsgegevens van betrokkenen dienen te verwerken. Per 25 mei 2018 dienen organisaties volledig te handelen overeenkomstig de regelingen uit de AVG op straffe van een boete die kan oplopen tot in de miljoenen euro’s wanneer een organisatie een van de regelingen van de AVG niet juist naleeft. Beschikken over een TLS-certificaat betekent dat een websitebeheerder voldoet aan de plicht om de privacyrechten van betrokkenen te beschermen en overeenkomstig handelt met de regelgeving van de AVG. Dit is een van de vele voordelen van het installeren van een TLS-certificaat.

Lees verder

© 2019 - 2024 Aucourant, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een SSL certificaat?SSL certificaten zijn niet heel bekend onder gewone internetgebruikers. Men weet echter vaak wel dat de beveiliging van…
Het scooter certificaat. Wat is het?Welke veranderingen heeft het scooter certificaat de afgelopen jaren ondergaan en hoe steekt de toets nu eigenlijk in el…
Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?Wie wil er nu geen veilige woonomgeving? minder overlast, diefstal, graffiti en vernielingen. Het politie keurmerk veili…
Certificaten in veel soorten als bewijsstukkenCertificaten in veel soorten als bewijsstukkenEen certificaat bestaat meestal uit een schriftelijke verklaring die als bewijsstuk kan dienen voor de goede kwaliteit v…

Disney+: een online streamingdienstDisney+: een online streamingdienstSinds november 2019 is Disney+ beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Disney+ is een betaalde online streamingdienst w…
Voorspellen met Machine LearningVoorspellen met Machine LearningOnder Machine Learning vallen alle technieken die het mogelijk maken dat een computer een bepaalde taak goed kan doen, z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay (bewerkt)
Aucourant (22 artikelen)
Laatste update: 04-11-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.