Stichting BREIN, de Nederlandse organisatie tegen piraterij

Stichting BREIN, de Nederlandse organisatie tegen piraterij Deze organisatie is al jaren bezig met het bestrijden van eigendomsfraude. Stichting BREIN ondersteunt onder andere artiesten en uitgevers tegen het illegaal downloaden van hun producten. Ze doen dit door informatie te verschaffen, civiele actie te ondernemen én ondersteuning te bieden bij strafrechtelijke acties. De meningen over deze organisatie zijn echter zeer verdeeld, en de kritiek op Stichting BREIN gaat in sommige gevallen samen met rechtszaken.

Inhoud


De organisatie BREIN

Deze stichting werkt om eigendomsfraude te minimaliseren en auteurs, kunstenaars, uitgevers en dergelijken ertegen te beschermen. Stichting BREIN is een Nederlandse organisatie tegen piraterij, opgericht in 1998. De directeur van Stichting BREIN is in 2018 Tim Kuik. Het motto van de organisatie is: 'The Art Of Protecting The Creative'.

BREIN helpt mensen die het slachtoffer zijn geworden van eigendomsfraude, zoals artiesten van wie de muziek illegaal wordt gedownload, schrijvers wiens boeken illegaal gedownload worden etc. Dit doen ze door deze personen te informeren over de gevolgen van eigendomsfraude, ze uit te leggen hoe het voorkomen kan worden én ze te helpen bij rechtszaken en dergelijke. Daarnaast geven ze voorlichting aan vrijwel iedereen die ze kunnen bereiken en sporen ze eigendomsfraude op. Vele groepen auteurs, uitgevers, schrijvers etc. zijn aangesloten bij BREIN om hun eigendommen te beschermen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Motion Picture Association, Plafform Multimediaproducenten namens diverse uitgevers, het Nederlands Uitgeversverbond en anderen.

Ondanks het feit dat BREIN zelf eigendomsfraude opspoort, heeft de organisatie geen strafrechtelijke opsporingsbevoegdheden. Ze kunnen bepaalde producten opeisen wanneer die inbreuk maken op auteursrechten en een civiele procedure starten bij de rechtbank, maar ze kunnen zelf geen verdere actie ondernemen. Omdat het opsporen en vervolgen van overtreders veel geld, tijd en moeite kost, gaat Stichting BREIN alleen achter zware inbreukmakers aan, en bijvoorbeeld niet achter de individuele downloaders van films, boeken, etc. Zware inbreukmakers zijn bijvoorbeeld personen die veel producten op een illegale manier verspreiden, zoals op sommige websites gebeurt.

Acties van BREIN

Stichting BREIN heeft door de jaren heen enkele grote en zeer veel kleine acties ondernomen. Ook is de stichting voor die acties zowel positief als negatief neergezet door verschillende andere organisaties en personen. Zo heeft Google in 2013 zo'n 4,4 miljoen zoekresultaten verwijderd nadat Stichting BREIN deze had gemeld. Ook start de organisatie regelmatig rechtszaken tegen internetproviders, zoals in 2010 tegen Ziggo en XS4ALL werd gedaan, in een poging de toegang tot ThePirateBay te blokkeren. In 2015 heeft Stichting BREIN 128 websites offline gehaald, omdat ze onder andere films en software illegaal aanboden. Naast het jaarlijks offline halen van honderden websites starten ze vele rechtszaken én proberen ze nieuwe wetten en regels door te voeren in Nederland en de Europese Unie.

Tegenstanders van BREIN

Uiteraard heeft de organisatie ook een groot aantal tegenstanders. Dat komt vooral doordat BREIN, in een poging eigendomsfraude tegen te gaan, in sommige gevallen de privacy van individuen en groepen schendt. Ze slaan bijvoorbeeld IP-adressen van uploaders op, om zo de 'grote' uploaders te kunnen vinden en aan te pakken. Dat vinden veel personen onacceptabel. In 2009 heeft Peter Sunde, een van de oprichters van ThePirateBay, aangifte gedaan tegen Stichting BREIN en de directeur, Tim Kuik. Hier werden ze beschuldigd van het vervalsen van documenten. Datzelfde jaar werd de stichting ook nog eens aangeklaagd voor laster, door Usenet-platform FTD.

In 2012 werd de website van Stichting BREIN, als antwoord op de blokkades van ThePirateBay, aangevallen en offline gehaald. Deze aanval werd later door de groep Anonymous opgeëist. De website van BREIN is hierdoor ongeveer een week regelmatig offline geweest.

Soortgelijke organisaties

Er zijn nog vele andere organisaties over de hele wereld die een soortgelijke rol spelen als die van Stichting BREIN. In sommige gevallen worden deze organisaties beheerd door overheden, en vaak zijn er daarnaast ook nog private organisaties met dezelfde bedoelingen. De private organisaties hebben minder bevoegdheden, zoals het geval is bij Stichting BREIN.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Buma/Stemra (Nederland)
  • Pictoright (Nederland)
  • NORMA (Nederland)
  • Sabam (België)
  • Unisono (België)
  • SIBIM (België)
© 2016 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plagiaat en piraterij en duur van auteursrechtPlagiaat en piraterij en duur van auteursrechtSchrijvers die een roman schrijven of een artikel of verhaal willen niet dat anderen daarmee zonder toestemming aan de h…
Het downloadverbod in NederlandHet downloadverbod in NederlandVanaf 10 april 2014 geldt er een downloadverbod in Nederland. Dit is aan Nederland opgelegd door het Europese Hof van Ju…
Geld verdienen met stichting LiraDe Lira is een stichting die opkomt voor het auteurswet. Stichting Lira staat vooral bekend door de leenvergoeding die j…
Stichting dierenthuisStichting dierenthuis is een permanente opvang voor kansarme asiel dieren. Denk bijvoorbeeld aan zwaar mishandelde diere…

Hoe bescherm je je online privacy? 15 simpele maatregelenHoe bescherm je je online privacy? 15 simpele maatregelenBij online privacy is het makkelijk om te denken: “ik heb niets te verbergen”. Maar wie kijkt er eigenlijk allemaal mee?…
Privé of incognito surfen: Wat houdt het in?Privé of incognito surfen: Wat houdt het in?Door het toenemende gebruik van computers en internet zijn de zorgen omtrent privacy sterk gestegen. Er komen strengere…
Bronnen en referenties
  • http://stichtingbrein.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/BREIN
  • https://en.wikipedia.org/wiki/BREIN
  • http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/zo-verzamelt-brein-ip-adressen-en-misschien-wel-die-van-jou
  • https://tweakers.net/nieuws/106418/brein-wil-met-systeem-automatisch-grootschalige-uploaders-opsporen.html
  • https://tweakers.net/nieuws/61430/pirate-bay-beheerder-doet-aangifte-tegen-brein-directeur.html
  • http://webwereld.nl/software/40986-usenet-platform-ftd-sleept-brein-voor-rechter
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Naburige_Rechtenorganisatie_voor_Musici_en_Acteurs
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/SABAM#Zie_ook
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht#Internationaal_auteursrecht
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 08-03-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.