Computervrees is voor veel ouderen verleden tijd

Computervrees is voor veel ouderen verleden tijd De term computervrees is ooit uitgevonden omdat veel mensen tegen het gebruik van een computer opzagen. Computervrees was ook dikwijls reden om de aanschaf van een computer alsmaar vooruit te schuiven. Maar voor velen van hen is dat alweer lang verleden tijd. Toch zijn er nog steeds mensen die niet aan het gebruik van een computer beginnen en waar dus wel degelijk nog sprake is van computervrees. Dat is vooral het geval bij oudere mensen die maar moeilijk kunnen wennen aan al dat moderne gedoe. Hun idee is daarom dat ze nog best zonder kunnen.

Extra werk voor secretarissen

Maar dat zonder kunnen wordt steeds moeilijker omdat talrijke organisaties ervan uitgaan dat iedereen een computer en internet heeft. Informatie, bijvoorbeeld vanuit een vereniging, loopt veelal via de computer door middel van een nieuwsbrief of iets dergelijks. Het is voor de secretaris veel extra werk om leden zonder computer van dezelfde informatie te voorzien. Ook andere organisaties gaan er steeds meer van uit dat iedereen een computer heeft.

Alles in werking vanuit de luie stoel

De computer is onmisbaar geworden in de huidige maatschappij en voor velen ook onmisbaar voor persoonlijk gebruik. Er is zelfs al een groep fanatici die in tegenstelling tot computervrees juist aan een zekere verslaving lijdt. Computers zullen ook steeds meer worden ingezet om het dagelijkse doen en laten makkelijker te maken. Zo kunnen we op den duur vanuit een luie stoel het hele huis besturen door bijvoorbeeld de rolluiken te laten zakken, apparaten aan en uit te zetten en de oven in de keuken zijn werk te laten doen. En dat allemaal via een scherm (touchscreen) dat slechts aangeraakt hoeft te worden.

Veel cursussen in het verleden

Maar nog steeds is voor een aantal mensen de drempel naar de computer te hoog. Diverse organisaties zijn al jaren bezig dit probleem aan te pakken door het geven van cursussen voor bepaalde doelgroepen. Met name ouderenorganisaties hebben al bij velen hun computervrees weggewerkt. Cursussen met allerlei loknamen schoten als paddenstoelen uit de grond. Aan de deelnemers werden de basistechnieken van het gebruik van een computer bijgebracht. Zo werden mensen in staat gesteld om mee te blijven doen in de samenleving.

Laatste drempels wegwerken

Vaak organiseerden vrijwilligersorganisaties die cursussen die ook verzorgd werden door vrijwilligers. Zij hadden daar speciaal ingerichte lokalen voor waar de cursisten elk over een computer konden beschikken en waar op een groot scherm de technieken werden uitgelegd. Nu het aantal mensen zonder ervaring met een computer ook bij ouderen is afgenomen is ook het aantal cursussen dat aangeboden wordt verminderd. De laatste mensen met computervrees over de drempel helpen zal daarom veelal een kwestie van veel geduld zijn van mensen uit hun omgeving.

Achterhaalde motivaties

Onderzoekers van de Universiteit Twente haalden in 2006 motivaties naar boven die met computervrees te maken hadden maar die tien jaar later voor een groot deel achterhaald zijn zoals:
 • Men heeft het niet nodig.
 • Men ziet geen zinvolle gebruiksmogelijkheden.
 • Men heeft geen tijd of zin.
 • Men verwerpt het medium i.v.m. gevaren van internet.
 • Men heeft het geld er niet voor (over).
 • Men kan er niet mee omgaan.

Computervrees en technofobie

Soms gaat de zogenaamde computervrees niet verder dan ‘liever niet’ en is dat een beetje vergelijkbaar met het contant betalen in de supermarkt in plaats van met de pinpas. Maar in ernstige gevallen kan er aan de computervrees technofobie ten grondslag liggen. Het kost dan veel overredingskracht van mensen uit de eigen omgeving om die weg te werken. Echter, ook de ergste technofoob krijgt ooit in de gaten dat het gebruik van de computer in de toekomst onvermijdelijk is.

Burgers zonder elektronische bereikbaarheid wordt moeilijke doelgroep

Het overwinnen van computervrees door ouderen in het verleden heeft in veel gevallen geleid tot meer sociale contacten en meer deelnemen aan de maatschappij. Het aantal mogelijkheden om via de computer de contacten uit te breiden blijft groeien via sociale netwerksites. De actieve gebruikers van de computer vergroten hun voorsprong op de niet-gebruikers door de vele informatie die zij via internet ontvangen. De overheid verwacht ook dat de burgers in de toekomst allemaal via computers en internet bereikbaar zijn en investeert in elektronische diensten zoals de belastingaangifte. Daardoor dreigen burgers zonder elektronische bereikbaarheid tot een moeilijke doelgroep te gaan horen.

Computervrees om andere redenen

Maar er is ook een categorie mensen met computervrees die met hele andere redenen te maken hebben zoals bedreiging, veiligheid, aanstoot geven, contacten en wantrouwen.
 • Bedreiging: Het gaat hen in veel gevallen om de bedreiging van de privacy.
 • Veiligheid: Zij vrezen dat te veel van hun doen en laten achterhaald kan worden zoals bijvoorbeeld het simpele of ze thuis zijn of niet.
 • Aanstoot geven: Ook het ongewild geconfronteerd worden met aanstootgevende inhoud speelt soms mee.
 • Contacten: De vrees voor het teruglopen van persoonlijke contacten kan ook een rol spelen. Wantrouwen: velen hebben ook een groot wantrouwen tegen de informatie die iedereen vrij makkelijk op het internet kan plaatsen.

Computermaatschappij

Toch zullen ook de laatsten met computervrees niet onder het gebruik uitkomen in een tijd van een steeds verdergaande computermaatschappij.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderenvoorzieningen en welzijnVeel ouderen zitten bijna de hele dag stil en hebben niks te doen. Toch zijn er heel wat activiteiten waaraan ze mee kun…
Kinderen geld laten beheren van de oudersVeel ouderen hebben moeite om overzicht te houden op de inkomsten en uitgaven. Ouderen die rond moeten komen van een AOW…
IPad-cursus biedt voordelen voor seniorenIPad-cursus biedt voordelen voor seniorenVeel senioren vinden het een grote stap om een iPad of andere tablet aan te schaffen. De iPad biedt echter een groot geb…
Recycling: oude computer verkopen of inleverenRecycling: oude computer verkopen of inleverenEr is niet verstandig om uw oude computer zomaar weg te gooien. Er zijn speciale bedrijven gespecialiseerd in het verwer…
Viva Forum - grootste online vrouwencommunity van NederlandViva Forum - grootste online vrouwencommunity van NederlandVan stille meelezer tot forumfossiel, welke vrouw kent het Viva Forum niet? Met anno 2016 een slordige 3,2 miljoen bezoe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
 • http://www.computeridee.nl/nieuws/meerderheid-50-plussers-op-internet/
 • https://www.webtop20.nl/computercursus_senioren/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.