Internetverbinding herstellen (Windows)

Internetverbinding herstellen (Windows) Internet, wie kan er nog zonder... Steeds meer bedrijven doen hun zaken via internet. De enveloppe raakt uit de mode. Het bespaart natuurlijk veel bomen en bossen. Maar dan heb je wel een goede internetverbinding nodig en die raakt wel eens onbeschikbaar. Het is dan handig om te weten welke stappen je in Microsoft Windows kunt ondernemen om de verbinding weer te herstellen.

Waar te beginnen?

Er zijn verschillende plekken waar je de zoektocht naar het probleem kunt beginnen. In de basis kun je het zoeken bij de netwerkkaart zelf, de computer zelf, of de kabels. Ook dit soort zaken kunnen natuurlijk stuk. Een blikseminslag een stroomstoring of andere zaken kunnen er voor hebben gezorgd dat er iets stuk is gegaan. Maar meestal zijn dit niet de dingen die ervoor zorgen dat de internetverbinding het niet meer doet.

Ipconfig

Een veelgebruikte methode om wat informatie te achterhalen is IPCONFIG. Ga naar het Startmenu van Windows, tik in CMD en druk daar in 'ipconfig'. Wanneer je dit doet zul je een informatiepagina terug moeten krijgen met een aantal verbindingsinstellingen. Is dit niet het geval en krijg je een melding terug als "Er is geen correct geïnstalleerde netwerkadapter gevonden. Als u een netwerkadapter hebt, dient u het stuurprogramma opnieuw te installeren." of een andere melding, dan weet je dat er iets niet goed zit met je netwerkkaart instellingen. Hierover later meer.

Een opvolgend commando dat je kunt geven is: ipconfig /release Dit zorgt ervoor dat de huidige netwerkinstellingen (die verkeerd kunnen zijn) worden losgelaten, er zijn dan geen instellingen meer. Wanneer je vervolgens het commando Ipconfig /renew ingeeft wordt geprobeerd om de instellingen automatisch te herstellen. Probeer nu bijvoorbeeld Google.com en kijk of je weer internet hebt.

Andere mogelijkheden

Een andere mogelijkheid is dat er iets met je netwerkkabels aan de hand is. Controleer of deze bevestigd zitten (ingeplugd), zitten ze volledig in het apparaat dan is het goed. Wat ook te proberen valt is om de (wifi)router een reset te geven. Je kunt deze uit zetten en na een minuut of twee weer aan. De routers van tegenwoordig regelen allerlei (herstel)zaken zelf en maken de verbinding weer nieuw aan. Het is een optie om te proberen.

Netwerkcentrum openen

Ga naar rechtsonder in Windows en druk met de rechtermuis op het Netwerk-icoontje. Er komt dan 'netwerkcentrum openen' te staan. Klik hier op. Ga vervolgens naar (draadloze)netwerken beheren. Klik op de adapter die je wilt gebruiken. Er verschijnen extra opties. Klik nu op Eigenschappen van de adapter. Een overzicht wordt getoond van: 'Deze verbinding heeft de volgende onderdelen nodig'. Controleer of alle (voor jou) benodigde onderdelen zijn aangevinkt. Zo niet, vink deze aan en klik op OK. Ga nu naar het draadloze netwerken-overzicht en dubbelklik de naam van jouw wifinetwerk. Geef het wachtwoord in en druk op OK, de rest gaat vanzelf.

Bios

Niet het gewenste resultaat? Controleer de bios. Start de computer opnieuw op en enter je bios (meestal is dat F11 of F12 maar het verschilt per computer, het staat bij het opstarten vaak wel vermeld). Computers van tegenwoordig hebben vaak een ingebouwde netwerkkaart maar dan moet deze natuurlijk wel aan staan en correct geconfigureerd zijn. Bekijk de instellingen op juistheid en volledigheid.

Verwijder overbodige of conflicterende netwerksoftware

Netwerksoftware kan elkaar wel eens negatief beïnvloeden. Soms heb je wel eens een periode een "Netgear Netwerk Genie" (of andere software) gebruikt, maar ben je later overgestapt op een andere manier van je computer met internet verbinden. Controleer de geïnstalleerde netwerksoftwareprogramma's op de computer. Verouderde software kun je beter weghalen, net zoals meerdere virusscanners gebruiken geen goed idee is. Het kan conflicteren. Houd het bij één goede.

Alle netwerksoftware vernieuwen

De USB-netwerkdongle, de Interne netwerkkaart, de biosdrivers; allemaal maken ze gebruik van software. Vaak eenmalig geïnstalleerd bij de aanschaf van de pc van de cd-rom en later nooit meer naar omgekeken. Terwijl ondertussen de fabrikanten de firmware en softwaredrivers netjes updaten. Zet op een andere laptop of pc deze vernieuwde software over naar een usb-stick en hevel deze over naar de pc waarvan het internet niet werkt. Update alle drivers, firmware en software van de netwerkapplicaties. Het probleem wil dan wel eens (impliciet of direct) worden verholpen.

Firewall en hostfile

Bekijk je firewall en hostfile settings. Blokkeren deze niet de toegang naar internet? Sommige firewalls hebben een optie om '5 minuten uit te schakelen', probeer eens of dat het probleem verhelpt. Kun je daarna wél op internet dan heb je in ieder geval weer meer een indicatie waar je het kunt zoeken, in dat geval is het een setting met de firewallsoftware.

Services.msc

Iets meer gevorderd is de optie om naar services.msc te gaan via Startmenu. De computer toont dan alle services. Je moet dan wel ervaring hebben maar wat je kunt doen is de services bekijken die met 'Network' beginnen (zoals: Network Connections, Network List Service, Network Location Awareness). Staan deze wel op status 'Gestart'? en Opstarttype 'Automatisch'? Zo nee, dan kun je deze aanpassen middels rechtermuis. Als je niet zeker weet wat je dan doet, zoek het dan goed op via Google of haal er een computerexpert bij. Het is niet de bedoeling dat je de internetverbinding herstelt maar daarnaast de computer te toegankelijk maakt voor de boze buitenwereld. (Dat is alsof je de voordeur van je huis open laat staan.) Dus wanneer je hier iets mee wilt doen, overleg dan met computerexperts.
© 2015 - 2024 Softwaretester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn internet is traag: wat kan er mis zijn?Niets is vervelender dan een slome internetverbinding. Als je aan het surfen bent op het internet wil je gewoon een snel…
DNS-lookup failed en internet werkt niet, hoe op te lossen?DNS-lookup failed en internet werkt niet, hoe op te lossen?Om van het internet gebruik te maken, wordt de computernaam via het DNS-systeem in een numeriek getal omgezet. Door verh…

Sensatieberichten op Facebook, het doel van clickbaitSensatieberichten op Facebook, het doel van clickbaitJe komt ze waarschijnlijk wel tegen op je Facebooktijdlijn, de berichten waar je nieuwsgierigheid door gewekt wordt. Ber…
Hoe werkt Tinder? Online daten via de Tinder-appHoe werkt Tinder? Online daten via de Tinder-appTinder heeft een nauwe connectie met Facebook. Tinder is een dating-app waarmee je heel eenvoudig contacten kan leggen m…
Softwaretester (24 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.