WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies?

WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies? Op 25 augustus 2015 werd de nieuwe update van WhatsApp gelanceerd, WhatsApp 2.12.250. Er was al eerder een bèta versie, maar met deze update zijn de nieuwe functies er voor iedereen. Er zijn enkele nieuwe emoji's ('WhatsApp-smileys' toegevoegd) en nieuwe functies. Zo kun je voortaan een middelvinger sturen naar iemand en zijn er nieuwe emojivariaties qua huidskleuren. Nieuwe functies zijn o.a. meldingen aanpassen per contact, een optie om te besparen op je datagebruik en berichten markeren als ongelezen.

Wat is WhatsApp?

Voor de lezers die WhatsApp nog niet kennen: WhatsApp is een app voor op smartphones, zowel Android als iPhone. Het is een app om te communiceren naar andere mobiele nummers, mits zij ook WhatsApp geïnstalleerd hebben op hun smartphone. Het is eigenlijk sms'en, maar dan via het internet. WhatsApp heeft de laatste jaren steeds meer functies gekregen en de opties uitgebreid. Het is anno 2015 zelfs mogelijk met WhatsApp te bellen naar je contacten, en je kunt WhatsApp bedienen en gebruiken via het internet.

WhatsApp 2.12.250

Met een nieuwe update komen vaak nieuwe mogelijkheden. Wat is er verbeterd of toegevoegd aan WhatsApp met deze update?

Nieuwe emoji: de middelvinger

Er is aan WhatsApp een nieuwe emoji toegevoegd waar velen wellicht lang op hebben gewacht, die in sommige gesprekken goed zal uitkomen: de middelvinger. Er waren al eerder diverse 'hand- en vinger'-emoji's te vinden, maar een echte middelvinger was er tot dusver niet.

Andere vernieuwing: emoji's in diverse huidskleuren

Een tijd voor de nieuwe update was al aangekondigd dat deze verandering er zou komen, tot vreugde van internetters die de vorige blanke emoji's maar eenzijdig vonden. Met de nieuwe update, staan alle emoji's die mensen uitbeelden en alle 'hand- en vinger'-emoji's standaard in het geel. Dit is ongeveer hetzelfde geel als de standaard emoji's (dus die altijd helemaal bovenaan staan).

Hoe kies je een andere huidskleur/versie van zo'n emoji?
Stel: je bent die gele emoji's zat en je wil een emoji in een andere kleur kiezen. Doe dan het volgende:
 • Ga naar de gewenste emoji;
 • Houd deze even ingedrukt;
 • Dan verschijnt er een menu van ongeveer zes verschillende kleuremoji's;
 • Kies er één uit die je leuk vindt;
 • Nu verschijnt deze in je tekstvak en voortaan staat deze ook als standaard ingesteld. Dit houdt in dat je de volgende keer simpelweg maar één keer hoeft te klikken om de emoji in de gewenste 'kleur' te krijgen.

Nieuwe functies: kies per contact de meldingen die je wilt ontvangen

Het is met de update mogelijk om per contact in te stellen welk meldingsgeluid je wil horen, welke trilling, wanneer er een pop-up scherm komt op je beeld, welke kleur meldings-LED en de beltoon voor WhatsApp bellen.

Hoe stel je aangepaste meldingen in per contact?
 • Ga naar weergave contact (waar je ook een profielfoto, naam en media ziet);
 • Swipe wat naar beneden, naar het kopje aangepaste meldingen en klik hierop (je kunt ook een specifiek contact dempen, die optie staat ook onder dit kopje);
 • Vink bovenin 'aangepaste meldingen gebruiken' aan;
 • Nu wordt het mogelijk om de meldingen voor berichten en oproepen in te stellen.

Besparen op je dataverbruik

WhatsApp verbruikt van zichzelf weinig data, zeker wanneer je alleen berichten verstuurt. Met media (foto's, filmpjes) versturen wordt dit al meer. WhatsApp bellen daarentegen, gaat volledig via de internetverbinding en kost wel weer veel MB's. Deze update zorgt er ook voor dat het datagebruik beperkt wordt. De ontwikkelaars hebben een functie/optie toegevoegd die het datagebruik tot wel 30% bespaart.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn datagebruik beperkt wordt?
 • Ga naar je WhatsApp-instellingen;
 • Klik op 'chats en oproepen';
 • Swipe helemaal naar beneden, hier staat 'beperkt datagebruik';
 • Vink 'beperkt datagebruik tijdens WhatsApp-oproepen' aan en je zal minder data verbruiken tijdens je oproepen.

Berichten als ongelezen markeren

Een handige optie, voor als je die ene irritante apper even wilt negeren en je hebt per ongeluk het berichtje geopend. Goed nieuws: dit kun je door deze update ongedaan maken!

Hoe markeer ik mijn bericht als ongelezen?
 • Ga naar je WhatsApp lijst, met alle gesprekken;
 • Houd het gesprek (groep of privé, kan beiden) even ingedrukt;
 • Er verschijnt een menu, met onderaan de optie 'markeer als ongelezen';
 • Klik hierop en de ander zal niet weten dat jij het bericht gelezen en geopend hebt. Handig!
© 2015 - 2024 Celea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp is een immens populaire berichtenapp met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Via de mobiele app is het…
WhatsApp, wat is het en hoe gebruik ik het?WhatsApp, wat is het en hoe gebruik ik het?Je hoort de naam WhatsApp regelmatig in gesprekken voorbij komen, maar je weet niet direct wat het is. Doordat je vriend…
Emoji, emoticon of ideogram - karakter met emotieEmoji, emoticon of ideogram - karakter met emotieEmoji zijn kleine afbeeldingen van een karakter of emotie. Ook zijn er emojiís van een speciaal object, gebouw, voertuig…

Facebook minderen of stoppen met FacebookFacebook minderen of stoppen met FacebookHeel veel mensen hebben Facebook en kijken regelmatig op Facebook. Het is leuk om al je vrienden, kennissen en familie o…
Samsung Galaxy Fame sneller makenJe kent het vast wel: je mobiel is heel snel als je hem nog maar net hebt gekocht, maar na een tijdje wordt het toestel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Danneiva, Pixabay
 • http://androidworld.nl/apps/whatsapp-update-huidskleur-meldingen-databesparing/
 • http://www.androidplanet.nl/apps/whatsapp-2-12-250-update/
Celea (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.