Wat is Facebook en hoe werkt het?
Facebook: Wie kent de term inmiddels niet? Maar wat Facebook nu eigenlijk? Hoe werken sociale netwerksites en wie zitten er op? Lees hier meer over de bekendste sociale netwerksite van allemaal, Facebook.
Wat is Facebook en hoe werkt het?
Facebook draait eigenlijk maar om èèn ding: communiceren. Marc Zuckerberg lanceerde de site in 2004 in eerste instantie om studenten van de Universiteit Harvard in de Verenigde Staten met elkaar te laten communiceren. Later werd het ook beschikbaar voor andere scholen en sinds 2006 is de site opengesteld voor iedereen. Facebook is een sociale netwerksite, zoals dat genoemd wordt. Vroeger gingen mensen naar een feestje of cafè om te netwerken en nieuwe sociale contacten op te doen. Tegenwoordig gaat dat voor een deel via het internet. Facebok heeft ongeveer 1 miljard gebruikers over de hele wereld.
Profiel aanmaken
Iedereen van dertien jaar en ouder kan gratis een profiel aanmaken op Facebook. Dat is, zogezegd, je ''eigen'' pagina. In jouw profiel vul je in hoe je heet, hoe oud je bent, waar je naar school gaat of werkt, wat voor hobbies je hebt, of je getrouwd bent en nog veel meer andere dingen over jouw leven. Je kunt een foto van jezelf op je profiel zetten, en in je digitale fotoalbums op Facebook kun je zelfs hele verzamelingen van foto's plaatsen. Vervolgens kun je het profiel van vrienden, familie en bekenden opzoeken op Facebook, en deze mensen toevoegen als ''vriend''. Zo kunnen zij jouw profiel bekijken en worden ze op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen op je profiel. Ook wordt jij meteen op de hoogte gehouden van ontwikkelingen op hun profiel.
Door foto's, video's en berichtjes op het profiel van jezelf of anderen te plaatsen blijf je met elkaar in contact. Via de site kun je mensen met dezelfde interesses opzoeken en je kunt er zelfs spelletjes mee spelen.
Mogelijkheden van Facebook
- Vriend toevoegen: jij als Facebook gebruiker kunt mensen die je kent opzoeken door hun naam in de zoekbalk te typen. Als deze mensen een Facebook profiel hebben aangemaakt, net als jij, kun je ze als vriend toevoegen door op de zogenoemde knop te klikken. Ook kunnen mensen andersom jou opzoeken en jou toevoegen als vriend. Dit vriendschapsverzoek zul je wel eerst moeten goedkeuren voordat ze ook echt bij je Facebook vriendenlijst staan.
- Chat: als mensen in je Facebook vriendenlijst staan, kun je ook met ze ''chatten''. Chatten is eigenlijk een live gesprek voeren via de computer. De mensen die ''online'' zijn, dus op dat moment ook op Facebook zitten, zie je aan de rechterkant in je scherm staan met een groen bolletje bij hun naam. Als je op hun naam klikt, verschijnt er een klein schermpje met een balk waarin je je boodschap kunt typen. Als je chat met personen, reageren ze meestal direct terug.
- Group: Je kunt ook toegevoegd worden aan een Facebook groep, of er zelf een aanmaken. Groepen krijgen een eigen pagina, waar ze berichtjes en opmerkingen kunnen plaatsen over een onderwerp dat ze met elkaar gemeen hebben. Groepen kunnen tot 300 leden van Facebook bevatten en ieder willekeurig lid van Facebook kan aan een groep toegevoegd worden. Je hoeft er geen Facebook-vriend mee te zijn.
- De ''like'' knop: onder ieder bericht en foto zit een like-knop. De knop ziet er gewoon uit als het woord ''like''. Je kunt erop klikken. Door een bericht of foto te ''liken'', door dus op de knop te klikken, geef je aan dat je dat bericht of die foto leuk vindt. Degene die het bericht of de foto op Facebook heeft gezet, kan ook zien dat jij het item heeft ''geliked''.
Voor- en nadelen van Facebook
Facebook is een leuke manier om nieuwe contacten op te doen of leuke berichtjes of foto's uit te wisselen met vrienden, familie en kennissen. Jouw updates worden vrijwel direct gezien en verspreid. De foto's van je pasgeboren baby of de mededeling dat je gaat trouwen bereikt zo binnen enkele seconden al een heleboel bekenden. Een ander voordeel van Facebook is dat het de ideale manier is om oude bekenden op te zoeken en daar contact mee te zoeken. Mensen die je misschien al jaren niet gezien hebt. Ten eerste zijn ze via social netwerksites gemakkelijk te vinden en ten tweede is de stap om contact te zoeken misschien via internet niet zo groot.
Toch zijn er ook nadelen aan sociale netwerksites zoals Facebook. Zo moet je oppassen wat je allemaal op je profiel zet, want alles dat op internet komt te staan, blijft ergens vastgelegd. Je kunt een berichtje of foto verwijderen maar mensen met verstand van computers kunnen alles terugvinden. Ook is het niet handig om heel persoonlijke berichtjes op Facebook te zetten, bijvoorbeeld over ziektes, depressies of ervaringen met Justitie. Latere werkgevers kunnen deze informatie terugvinden en dat kan je zomaar je kans op een baan kosten als je gesolliciteerd hebt.