Virussen: de verschillende soorten

Virussen: de verschillende soorten Om zich goed te kunnen beschermen tegen virussen, is het handig te weten wat ze doen en hoe ze eruit zien. Het is bekend dat ze zich willen verspreiden, bestanden infecteren, ... Ze zorgen voor last.

Verschillende soorten virussen


De soorten op een rij met korte uitleg

Zeer gevaarlijk:
  • Trojaanse paarden doen zich voor als een goed programma, maar kan veel schade aanrichten.
  • Stealthvirussen verbergen de toegebrachte schade, pas als ze verwijderd zijn, komen de problemen.
  • Bootsectorvirussen zitten op een opstartdiskette, bij het opstarten met de diskette wordt het virus actief.
  • Softwarevirussen infecteren uiteraard software, als het programma geopend wordt, doet de virus dat ook.
  • Hybrid virussen gebruiken meerdere technieken om uw computer aan te vallen.

Gevaarlijk:
  • Macrovirussen infecteren bv. Word- en Excelbestanden door de letters door elkaar te gooien.
  • Tunneling virussen gebruiken een techniek om al aan te vallen voor het anti-virusprogramma het merkt.
  • Sparse infectoren worden bv. alleen vrijdag de dertiende actief, om zo aan de aandacht van de virusscanners te ontsnappen.
  • Encrypt virussen kunnen zich coderen om zich te verbergen en decoderen om te besmetten.
  • Retro virussen infecteren de anti-virussoftware zodat deze niet kan opstarten of de virus zelf niet kan herkennen.
  • Polymorfe virussen veranderen almaar van gedaante om te lijken op een gewoon bestand.

Alleen last:
  • Hoaxen zijn valse virusmeldingen en komt meestal voor in kettingbrieven.
  • Wormen kunnen zich zeer snel verspreiden, het probeert zich constant te kopiëren.

Macrovirus

Dit virus infecteert documenten van Microsoft Office aan en kan zich makkelijk verspreiden naar andere documenten. Enkele virussen verspreiden zich via Outlook Express, het veel gebruikte e-mailprogramma van Microsoft, zonder dat de gebruiker zich hiervan bewust is. Met ander e-mailprogramma 's zoals Eudora, Netscape Messenger, Mozilla Tunderbird,... kunnen de virussen zich niet verspreiden. Een macrovirus is geschreven in Visual Basic, de scripttaal voor macro's van Microsoft Office. Normale macro's zijn geen virussen, maar het is mogelijk om er schadelijke te maken.

Softwarevirus

Dit virus zal zich vooraan een programma nestelen. Als men het programma dan opstart, wordt het virus eerst actief. Het heeft dan de tijd om andere programma's te infecteren. Ze zijn zeer gevaarlijk omdat de virusscanner niet direct heel het programma kan scannen en de schade al toegebracht is voordat hij ontdekt wordt. Je moet zeer goed opletten met freeware, sommige programmeurs besmetten expres hun software.

Bootsectorvirus

Bootsectorvirussen installeren zich op opstartdiskettes. Als de computer opgestart wordt met de diskette, neemt die normaalgezien de computer over en 'geeft de bevelen' zodat deze correct opstart. Als de bootdiskette besmet is, heeft de virus vrijspel. Het kopieert zichzelf naar de bootsector van de harddisk. De bootsector van de harddisk laat de computer opstarten en bevat informatie over wat geladen moet worden, de bestandsstructuur, ...

Als het virus dan toch vrijspel heeft, verandert die het BIOS. Zo stelt het in dat er alleen van de harddisk mag opgestart worden: je kan dan geen opstartdiskette gebruiken. De virusscanner zal pas worden opgestart door het besturingssysteem en kan er dus niets aan doen. Gelukkig worden er nu zo goed als geen diskettes, laat staan opstartdiskettes, gebruikt waardoor het virus maar zelden voorkomt. Waarom een opstartcd-rom geen gevaar is? Er zou pas gevaar zijn als die cd-rom beschrijfbaar zou zijn en je hem gebruikt in een cd-rw-station. Want de cd-rom moet toch op een of andere manier besmet raken.

Trojaans paard

Trojaanse paarden of Trojan Horses zijn zeer gevaarlijke programma's: ze zien eruit als onschuldige programma's, screensavers of updates maar als je ze installeert, doen zij hun zin. Ze kunnen de bestandsstructuur wijzigen of wissen en poorten* open zetten. De meeste Trojaanse paarden doen het eerste: ze beschadigen bestanden en software, maar ze kopiëren zich niet (dit is uitzonderlijk). Er bestaan ook backdoor trojans. Ze brengen geen schade aan maar, zijn in staat poorten* te openen. Dan kan iemand jouw computer volledig beheren

* Wat zijn poorten? Een computer staat in verbinding met andere apparaten d.m.v. poorten. Bv. het internet, dan is het apparaat een server. Als je surft ben jij een klant die gaat winkelen: er is een client en een server. Gewoonlijk mogen servers door clients bekeken worden.
© 2007 - 2024 Wmnoa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over een BootsectorvirusWat is een bootsectorvirus, wat doet een bootsector virus, hoe kom ik er weer van af en hoe kom ik er achter dat ik een…
Wat is een computervirus?Het is tegenwoordig een bekend en veelvoorkomend probleem: computervirussen. Er zijn er miljoenen, de dreiging komt inmi…
Alles over een worm virusWat is een worm virus, wat doet een worm virus, hoe komt een worm virus op mijn pc, hoe verwijder ik een worm virus, hoe…
Wat is een Trojan Horse?Wat is een Trojan Horse?De Trojan Horse is vernoemd naar het Trojaanse paard wat de stadsport van de stad Troje werd binnengehaald. Het paard za…
Wmnoa (6 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2007
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Anti virus
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.