Glasvezelnetwerk: de aanleg van glasvezel
Steeds meer huishoudens worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het voordeel van glasvezel ten opzichte van andere vormen is dat het veel makkelijker en sneller is om grote databestanden te transporteren. Het kost wel veel geld om glasvezel aan te leggen. Daardoor kijken de verschillende providers als UPC, Ziggo en KPN altijd eerst of er genoeg draagvlak is om glasvezel aan te leggen.
In steeds meer plaatsen wordt een glasvezelnetwerk aangelegd. Glasvezel wordt ook wel fiber genoemd. Het is een sterke, erg dunne draad die gemaakt is van helder glas. Door het glas kunnen kan er over grote afstand licht worden verstuurd. De lichtstralen kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden data snel te transporteren. De snelheid van glasvezel ligt tien tot tweehonderd keer hoger dan andere vormen waarmee data wordt verspreid, zoals ADSL, SDSL, het draadloos netwerk of de kabel. Het voordeel daarvan is dat er veel sneller gewerkt kan worden en dat er in een veel kortere periode grote bestanden over en weer kunnen worden verstuurd.
Aanleggen van een glasvezelnetwerk
Een ander voordeel van glasvezel is dat het gepaard gaat zonder verlies van data of snelheid. Het is bijna niet gevoelig voor storingen. Daardoor zijn de kwaliteit van geluid en beeld veel beter gegarandeerd dan beide andere vormen. Een glasvezelaansluiting biedt tal van nieuwe mogelijkheden, niet alleen op het gebied van bekende ICT-diensten zoals internet en telefonie. Het wordt bijvoorbeeld veel makkelijker op data extern op te slaan of online videobeveiliging aan te bieden, waarbij een ondernemer van huis uit in de gaten kan houden of alles veilig is in de winkel.
Glasvezel aanleggen aan huis
Er is veel geld te verdienen met het glasvezelnetwerk. De verschillende verspreiders, ook wel providers genoemd, zijn druk bezig om overal glasvezelnetwerken aan te leggen. Dit is wel een tijdrovende en dure klus, omdat er een heel nieuw netwerk in de grond moet worden gestopt. Het produceren en aanleggen van glasvezel is bovendien niet goedkoop. Het aanleggen van een glasvezelverbinding naar bijvoorbeeld een afgelegen boerderij kan twintigduizend euro kosten. Het aansluiten van een rijtjeshuis kost ongeveer zevenhonderd euro.
Kosten voor het aanleggen van glasvezel
Omdat de kosten zo hoog zijn doen providers als UPC, Glashart, KPN en Ziggo meestal eerst onderzoek of het de moeite waard is om glasvezel aan te leggen in een bepaalde plaats of wijk. Alleen als er genoeg interesse is kunnen zij namelijk uit de kosten komen. Het gaat er in eerste instantie om om een kabel in de grond te krijgen. De verschillende huishoudens kunnen vervolgens aangesloten worden op deze kabel. De verschillende providers proberen het aantrekkelijk te maken voor huishoudens door bijvoorbeeld aan te bieden dat de aansluiting gratis zal worden aangelegd. Vervolgens betalen de afnemers uiteraard wel abonnementskosten. Het is dus echt een langetermijninvestering.
Aanbieders van glasvezel
De uitrol van het glasvezelnetwerk verschilt per plaats. In het eerste kwartaal van 2010 waren ongeveer 568 duizend huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat was meer dan 60 procent vergeleken ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral in de provincie Flevoland ging het snel. Ook in grote steden als Haarlem, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn al veel huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Tegelijkertijd gaat de aanleg juist traag in provincies als Zeeland en Limburg. Ook in de noordelijke provincies ligt er nog maar een beperkt netwerk. Dit komt mede doordat deze regio’s minder dicht bevolkt zijn en daardoor is het commercieel minder aantrekkelijk om daar een glasvezelnetwerk aan te leggen.