Je eigen startpagina beheren

Lijkt het je leuk om een eigen website te hebben over een onderwerp waar je veel vanaf weet? Dan is het maken en beheren van een startpagina misschien iets voor jou. Een startpagina is een webpagina met een verzameling links over een bepaald onderwerp, die dient om mensen een eindje op weg te helpen als zij meer over dat onderwerp willen weten maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Op internet zijn tal van mogelijkheden te vinden voor het maken en beheren van een startpagina.

Keuze van je startpagina

Er zijn diverse aanbieders van startpagina’s op internet, zoals Startpagina, Startkabel, Slimmestart, Kadaza, Jouwpagina, Frisbegin en Boogo. Bij elk van deze aanbieders kun je een dochterpagina aanvragen over een onderwerp dat jouw belangstelling heeft. Wil je bijvoorbeeld een pagina over kerstmis op Startkabel maken, dan wordt de naam van je dochterpagina: www.kerstmis.startkabel.nl. Voordat je echter voor een bepaalde aanbieder kiest, is het verstandig om een aantal factoren af te wegen.

Beschikbare pagina’s

Niet iedere aanbieder zal de dochterpagina van jouw keuze nog beschikbaar hebben. Als je pech hebt, is iemand anders je al voor geweest en is er al een pagina met de door jou gewenste naam. Daarnaast zijn er aanbieders die een behoorlijk streng beleid voeren als het op het aanvragen van nieuwe dochterpagina’s aankomt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Startpagina, die vanwege haar grote bekendheid veel aanvragen te verwerken krijgt en daar dan ook kritisch mee om gaat. Afhankelijk van het onderwerp van je startpagina kan het verstandiger zijn om voor een andere aanbieder te kiezen, waarbij het minder lastig is om een dochterpagina goedgekeurd te krijgen.

Mogelijkheden bij de aanbieder

Ook verschillen de aanbieders van elkaar in de mogelijkheden die ze bieden voor het zelf opmaken van de dochterpagina’s. Bij sommige aanbieders is het heel eenvoudig om veel aanpassingen te maken, bij andere zijn er meer beperkingen of werkt het minder gebruiksvriendelijk. Op de homepage van de aanbieder kun je hier meestal meer informatie over vinden. Of neem eens een kijkje bij een paar dochters van de verschillende aanbieders zodat je een goed beeld krijgt van wat er mogelijk is in opmaak en stijl.

Pagerank van de aanbieder

Uiteraard hoop je dat je pagina goed gevonden zal worden in Google en veel bezoekers zal trekken. Daarbij is het zaak dat je startpagina een goede “pagerank” krijgt, dat is een cijfer voor de waardering die Google voor de pagina heeft. De homepage van de aanbieder heeft ook een eigen pagerank, die gedeeltelijk wordt doorgegeven aan de dochterpagina’s. Zoek daarom de pagerank van diverse aanbieders eens op voordat je je keuze maakt.

Opmaak van je startpagina

Nadat je een keuze voor een bepaalde startpagina gemaakt hebt, kun je aan de slag om de pagina zo goed mogelijk in te vullen. Uiteraard gaat het daarbij om de inhoud, dus denk goed na over de indeling van de pagina en de rubrieken die je gebruikt. Maar het is ook belangrijk dat de pagina een aantrekkelijk uiterlijk en goed leesbare teksten heeft. Bezoekers kunnen immers met een muisklik weer weg zijn.

Aansprekende titel en zoekwoorden

De titel van de pagina wordt duidelijk zichtbaar wanneer je pagina in de zoekresultaten van Google vertoond wordt. Met deze tekst hoop je de bezoeker te verleiden om op de link naar je startpagina te klikken. De titel moet dus zo informatief mogelijk zijn en aangeven waar de pagina over gaat, en tegelijkertijd de bezoeker prikkelen en interesse opwekken. Eventueel kun je gebruikmaken van een subtitel, bijvoorbeeld: “Kerstmis – De leukste tips voor alles wat met kerst te maken heeft”.

Daarnaast zal Google de woorden uit de titel ook gebruiken om te bepalen of de pagina in de zoekresultaten thuishoort, en kijkt daarbij vooral naar de eerste woorden van de titel. Het hoofdonderwerp moet daarom dus het liefst vooraan in de titel al genoemd worden. Verder kijkt Google naar andere zoekwoorden, die je vaak apart kunt opgeven wanneer je je startpagina aanmaakt. Noem daarbij alle sub-onderwerpen op die in je pagina aan bod komen, in de volgorde van belangrijk naar minder belangrijk. Als er meerdere synoniemen bestaan, is het goed ze allemaal op te schrijven, bijvoorbeeld: kerstmis en kerst.

Paginastijl

Als de bezoeker eenmaal voor je pagina heeft gekozen, wil je hem/haar graag zo lang mogelijk op de pagina houden. Een mooi opgemaakte pagina zal daarbij hoger scoren dan een minder toegankelijke pagina. De styling van je startpagina zal afhangen van het onderwerp. Met een pagina over kerstmis wil je graag een gezellig, winters gevoel oproepen en dat kan het beste met de traditionele kerstkleuren rood en groen of met warme, donkere kleuren. Terwijl je bij een startpagina over bijvoorbeeld baby’s een heel ander kleurenpalet verwacht, namelijk veel lichte pasteltinten. Denk dus goed na over het gebruik van een achtergrond, kleuren en plaatjes. Ook de kleur van de tekst en ondergrond is van belang, niet alleen vanwege de uitstraling maar ook vanwege de leesbaarheid.

Geld verdienen met je startpagina

Als je startpagina goed gevuld is met relevante links en je tevreden bent over de opmaak, wil je natuurlijk graag veel bezoekers trekken. Als je pagina goed bezocht wordt, kun je er zelfs een leuk zakcentje aan verdienen.

Linkbuilding

Het bezoekersaantal van je startpagina zal in grote mate afhangen van de score in Google. Als de pagina bovenaan de zoekresultaten in Google verschijnt, zullen er veel mensen op klikken. Hierboven staan al enkele tips om goed gevonden te worden en een hoge pagerank te bereiken. Voor het bepalen van de pagerank kijkt Google echter ook naar links tussen pagina’s. Op je startpagina zullen logischerwijs veel links naar andere pagina’s komen te staan. Je pagerank zal echter pas stijgen als andere pagina’s ook naar jouw startpagina verwijzen. Daarvoor zul je actief aan linkbuilding moeten doen. Dat wil zeggen dat je de sites die op je startpagina staan, zult moeten benaderen om een linkruil voor te stellen. Naarmate je pagerank hoger en je startpagina steeds waardevoller wordt, zul je zelf meer verzoeken ontvangen om er nieuwe links op te plaatsen. Op dat moment zou je kunnen besluiten om voor het opnemen van nieuwe links (of speciale, extra opvallende links) een kleine vergoeding te gaan vragen.

Advertenties

Een andere manier om geld te verdienen met je pagina is door er reclame op te plaatsen. Dat kan onder andere met Google AdSense. Je dient daarvoor een account aan te maken en te laten verifiëren. Daarna is het aan jou om te bepalen hoeveel en welke advertenties je op de pagina wil laten zien. Check wel even het beleid van de aanbieder van je startpagina om te zien of er nog speciale eisen aan de reclames worden gesteld.
© 2015 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste linkbuilding strategieEen goede SEO strategie moet een goede linkbuilding strategie bevatten. Een goede linkbuilding strategie is essentieel v…
SEO Tips & TrucsSEO Tips & TrucsWebsite gemaakt en nu wil je in de zoekmachines verschijnen? Het is makkelijker dan je denkt en je hoeft hiervoor geen d…
Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Als je pas internet hebt wordt de startpagina waarin je browser opstart zodra je op het internet wilt surfen, bepaald do…
PageRank en zoekrobots bij zoekmachine optimalisatiePageRank en zoekrobots bij zoekmachine optimalisatieBij zoekmachine optimalisatie heeft u te maken met een zogenaamde Interne Koppelingen Navigatie Structuur. Deze navigati…

Laptop en waar op letten bij nieuwe kopenEen laptop doet bij weinig gebruikers zijn naam eer aan. Laptop betekent immers “op schoot” maar wie heeft er tijdens he…
Cache, wat is dat nu eigenlijk?Cache, wat is dat nu eigenlijk?Als je over internet praat, komt de term cache weleens voorbij. Veel mensen weten niet goed wat dit nu precies is. Cache…
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.