Internet trollen en flamers

Internet trollen en flamers De anonimiteit en vrijheid op internet nodigt sommige mensen uit om in online-community's ongestraft de sfeer te bederven, te provoceren, te beledigen en verbale oorlogen te beginnen. Sommige internet-gemeenschappen ontlenen zelfs hun bestaan aan een dergelijke vaste groep onruststokers: flamers. Gevaarlijker is echter het verschijnsel 'Trol' dat een community subtiel en opzettelijk probeert te ontwrichten. Hoe herken je deze uitwassen?

Internet trollen

Een internet trol, forum trol of messageboard trol is een persoon die uitzonderlijke, opvallende en/of controversiële berichten plaatst met de bedoeling anderen uit de tent te lokken, deze opzettelijk te provoceren en ze eventueel in een flaming discussie mee te trekken. Deze discussies kunnen ontaarden in een 'flamewar', een verbale oorlog met beschuldigingen en beledigingen. Kenmerkend voor een internet trol is dat hij deelneemt op fora met een geheel andere bedoeling dan de doorsnee mensen die deze fora bezoeken. Daarbij komt dat de internet trol de andere deelnemers wil laten geloven dat hij een 'integer' persoon is zonder verborgen agenda. Daarom zal hij ook berichten plaatsen die een serieuze inhoud hebben. Hij verraadt zich echter door zijn ruziezoekende aard en zijn sterke behoefte om gelijk te hebben, tezamen met zijn herhaaldelijke meldingen dat hij serieus is en bijvoorbeeld anderen 'alleen maar wil helpen'.

Provocerend gedrag

Zijn typisch gespeeld optreden is die van iemand die naar de waarheid 'zoekt'. Zodra hij mensen heeft geprovoceerd en ze het gevoel heeft gegeven dat zij dom zijn, daagt hij ze uit om juist hem te beledigen, zodat hij bij de moderators kan klagen dat hij wordt beledigd en een verzoek indient tot het bannen van zijn tegenstander(s). Vaak deinst hij niet terug voor eindeloze discussies over de regels van een board. Regels die door zijn slachtoffers zouden zijn overtreden. Soms speelt een trol een kortdurend spel, maar het komt ook voor dat een internet trol een strategie hanteert die maanden of jaren voorbereiding vergt, bijvoorbeeld door het inbrengen van 'handlangers', personages die hij aan zijn kant heeft gekregen om niet over te komen als iemand met enkel vijanden. Een trol heeft de neiging om de zwakste schakel(s) op bijvoorbeeld een discussieforum te vinden en deze tot geheim mikpunt te maken.

Tweedracht

Een internet trol is een expert in het hergebruiken van de woorden van zijn tegenstanders met de bedoeling deze tegen hen te gebruiken. Zodra de internet trol 'beet' heeft en een of meerdere slachtoffers heeft gevonden, probeert hij een breuk in de groep te bewerkstelligen door mensen tegen elkaar uit te spelen en tweedracht te zaaien. Vaak mislukt dit uiteindelijk, omdat de stijl en de toon van de discussiegroep een andere is dan die van de trol. Een trol gebruikt bepaalde argumenten van anderen en citeert deze met het doel onrust, onduidelijkheid en frustratie te zaaien. Hij keert zich hierbij nooit tegen de hele groep, maar wil juist bepaalde personen isoleren. Hij richt zich voornamelijk op enkele mensen, bedient zich expres van halve waarheden en leugens en verdraait de woorden van zijn opponenten. Leugens worden tevens dusdanig uitgekozen dat het slachtoffer wel haast moet reageren om de eigen reputatie te kunnen handhaven. Kenmerkend is dat de trol op een gegeven moment juist zijn tegenstanders beschuldigt van 'trolling'.

Negeren

Een internet troll pak je aan door deze consequent te negeren. "Don't feed the troll" is de remedie, want als de trol geen respons krijgt zal hij geen rol van betekenis kunnen spelen, aan de zijlijn blijven, en vroeg of laat verdwijnen. Helaas wordt het fenomeen trolling niet altijd herkend en dit betekent dat sommige messageboards en community's goed bedoelende mensen wegjaagt en weghoudt en dat het doel van zo'n community verloren kan raken. Sommige trollen hebben meerdere screen-namen in gebruik die elkaar helpen en steunen. Door zich aldus op te splitsen in meerdere personages wil de trol zijn virtuele macht uitbreiden en zijn dominantie verstevigen. Eenvoudige moderating is niet genoeg want het verschijnsel 'trolling' vraagt scherpte en een psychologisch inzicht van de leiders van een community.

Internet flamers

Een internet flamer bevindt zich in dezelfde community's als de internet troll, dus overal waar interactie tussen mensen is. Een flamer plaatst destructieve berichten die met opzet aanvallend en beledigend zijn en een positie van superioriteit afdwingen. Dit uit zich vaak in de vorm van gescheld en gevloek. Een flamewar ontstaat op het moment dat mensen ingaan op de uitlokking en ze tegenaanvallen gaan plaatsen. Een dergelijke power-oorlog kan maanden duren of met pauzes steeds weer opduiken. Flamers op fora en messageboards proberen zichzelf populair te maken door vragen, verzoeken of berichten van anderen opzettelijk belachelijk te maken, af te kraken en met de grond gelijk te maken. Nieuwkomers op community's zijn soms een gewillig slachtoffer en worden uitgedaagd om hun waarde eerst maar eens te bewijzen. Veel moderators hebben een dagtaak aan het verwijderen van flame-berichten omdat de anonimiteit van internet voor veel mensen kennelijk deuren opent om schaamteloos te beledigen.

Flame reviews

Soms denkt een flamer dat zijn waarheid de enig juiste is. Wie oneens is, krijgt de volle laag in de vorm van vijandelijkheden en persoonlijke beledigingen. Journalisten en andere mensen die creërend werk verrichten, hebben soms eveneens te maken met deze vorm van flaming. Een artikel schrijven dat een gefrustreerde lezer kennelijk niet bevalt is dan bijvoorbeeld reden om de schrijver en zijn hele oeuvre te 'diskwalificeren'. Dit noemen we 'flame reviews'. Het zijn opzettelijk kwetsende, botte, onbeschofte en persoonlijk gerichte teksten, bedoeld om de producten van de maker, of de creator zelf te beledigen. In sommige gevallen heeft de flamer niet eens in de gaten dat hij beledigend is en bedient hij zich volgens zijn visie enkel van non-constructieve teksten waarbij hij zich in onschuld probeert te wanen. Dit flaming-gedrag ontstaat vaak uit jaloezie, onmacht en een gelimiteerd denkpatroon.

Macht op boards

Sommige flamers vallen direct op door hun schreeuwerige teksten getypt in hoofdletters met vele uitroeptekens of juist geen punctuatie, hun onvermogen om te spellen en om een logische zin te formuleren. Ze vloeken en tieren op nieuwssites, blogs en boards, en dit lijkt hun dagelijks werk. Op sommige sites is flaming een geaccepteerd verschijnsel en is het een soort game voor de vaste 'clan', een groep regelmatige bezoekers die de macht van een dergelijk bulletinboard in handen heeft en elke nieuwkomer of onregelmatige bezoeker bestookt met een stortvloed van onzin. Soms zijn het mensen die in real life weinig hebben bereikt en zich daar gefrustreerd over voelen, maar soms betreft het juist een persoon die in werkelijkheid een keurig en geslaagd leven leidt waarin anderen niets zouden vermoeden. Een persoon die om wat voor reden dan ook, online de beest uithangt. Het is het beste om de flamer(s) in alle gevallen te negeren.

Nauw verweven termen

Internet trollen en internet flamers zijn nauw met elkaar verweven termen. Trolling is in feite een stiekeme pre-fase van flaming. Veel mensen kunnen wel een flamer met gemak herkennen, maar een trol niet, zelfs niet na duidelijke tekenen dat er meer aan de hand is dan wat 'meningsverschillen'. Bijna elk messageboard of chatkanaal kent een of meerdere 'trollen', eigenlijk net zoals in het echte leven, waar elk bedrijf, elke school, elke club en elke straat wel iemand kent die uitblinkt in negatief gedrag. Op het anonieme internet gaat het echter nog veel verder omdat sociale controle moeilijker uitvoerbaar is.

Permanente ban

Soms liggen de internet trollen eerst een tijd op de loer voordat ze toeslaan. Op den duur ontaardt trolling dikwijls in flaming en uiteindelijk in een permanente verbanning van de trol uit de gemeenschap waar dit gedrag zich voordeed. Voor die tijd is er dikwijls al heel wat leed geleden, zijn al heel wat mensen slachtoffer geweest van volkomen misplaatste posts, gebrek aan goede en alerte moderating naast emotionele uitbuiting door de trol. Sommige community's hebben een aanzienlijk deel van hun vaste posters verloren door het tolereren van trollen en flamers. In een enkel geval ontaardt trolling en flaming zelfs in stalking.

Soorten trollen

De persoonlijke aanvalstrol

Dit is de trol met het geheugen van een olifant. Hij spaart gegevens over jou, zet ze op zijn harde schijf en zal het later tegen je gebruiken, soms met schaamtevolle resultaten. Hoe meer (persoonlijke) informatie hij over je heeft, hoe harder hij zal toeslaan. De dag komt dat alle ouwe koeien uit de sloot worden gehaald, en je wordt verrast met een eindeloze stroom weetjes over jou, waarvan je de helft zelf al was vergeten. Deze gegevens worden niet enkel weergegeven, maar ook nog eens tot in detail geanalyseerd. Ja, noem het een obsessie. Wees er letterlijk klaar mee!

De ruziezoekende trol

Ruziezoekers heb je overal, maar op het Internet zitten ze er in veelvoud. Dit type trol is uit op tegenstellingen. Hij wil oneens zijn om het oneens zijn, en een vette ruzie is zijn vurige hoop. Wat je zegt maakt niet veel uit, want hij zal hoe dan ook de tegengestelde opinie innemen. Mochten anderen het met hem eens zijn, dan verandert hij net zo hard van opinie tot er weer een meningsverschil ontstaat. Genieten doet ie nog het meest als het betreffende messageboard of chatroom ontaardt in een chaos van escalaties. Wil je echt winnen van dit monster? Neutraal blijven, dus meningloos. Omdat saaiheid hem zal overvallen, zal hij langzaamaan verdwijnen. Oh wat een rust.

De shocktrol

Dit type internet trol gebruikt woorden met de bedoeling te shockeren en woede bij anderen op te wekken. Zodra deze woede of shock wordt geuit voelt de trol zich winnaar. Deze woorden kunnen van alles omvatten: Rare teksten, seksueel getinte teksten, discriminerende teksten, walgelijke teksten of … vul zelf maar in. De aandacht van de community gaat automatisch naar de schokkende woorden en discussies gaan van start. Op dat moment, als het board de kluts is kwijtgeraakt, slaat de trol zijn tweede slag en drijft hij een akelige wig tussen gebruikers. De shocktrol bevindt zich vooral in fora/chatrooms voor vrouwen of kinderen en soms zijn ze van het type 'hit and run'.

De valse informatie trol

De valse informatie trol is er dol op om mensen verkeerd te informeren. Zulke trollen zie je bijvoorbeeld op Wikipedia waar ze artikelen editen tot een compleet onwaar verhaal. Ook worden er valse artikelen op messageboards geplaatst om te zien hoe mensen in de val lopen. Vaak zijn dit soort artikelen dusdanig in elkaar geknutseld dat het lijkt alsof het gaat om wetenschappelijke resultaten. En hoe meer onwaarheden hoe liever! Dit is dan tevens het pleziertje van de trol en het geeft zijn ego een fikse stimulans. Oh wat is power toch prachtig?

De strategische trol

Deze trol heeft wat meer tijd nodig, van een paar maanden tot jaren. Een strategische trol zoekt het vertrouwen van andere leden voordat hij ze gaat kwellen. Hij wurmt zich op subtiele wijze in een gemeenschap, bijvoorbeeld door iets voor de community te doen zodat hij aanzien zal kunnen verwerven. Soms krijgt zo'n trol zoveel aanhangers en fans dat hij een status krijgt van leider. Zodra hij de macht in handen heeft, kan hij iedereen nonsens verkopen zonder kritiek. Mocht iemand het toch wagen de trol te bekritiseren, dan werpt zijn torenhoge Ego de getergde persoon op geraffineerde wijze van het veld. En de victorie is voor hem!

De toneelspelende trol

Deze trol wandelt van rol naar rol. Heb je een medisch probleem? Hij is de arts! Wil je debatteren over een onderwerp? Hij is de politicus waarbij jij je thuis voelt! Verheug je je op je vakantiereis? Hij is de piloot! De superheld kan alles maar is meer een lastpost dan een bedreiging en leden krijgen gauw genoeg van hem. Hoe hij een gemeenschap kan ontwrichten? Hij is als een ouwe grammofoonplaat, herhaalt zichzelf duizendmaal tot de leden uiteindelijk in zijn know-how gaan geloven. Behalve die ene dan, en precies die is zijn doelwit.
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trol - een mythisch wezen en een internetpesterTrol - een mythisch wezen en een internetpesterEen trol vertegenwoordigt verschillende begrippen, waarvan het mythologisch wezen de meest bekende is. Je komt ze tegen…
Wat deelt u op internet?Wat deelt u op internet?Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit ons bestaan. Hyves, Twitter en Facebook zijn zogenoemde 'must h…
Filmrecensie: Cat’s EyerecensieFilmrecensie: Cat’s EyeCat’s Eye is weer zo’n typische speelfilm van een van de boeken van horrorschrijver Stephen King. Hoewel er betere op de…
Witchworld in AlmereWitchworld in AlmereIn 2019 wordt het een feit, dan opent het nieuwste attractiepark van Nederland zijn deuren. De naam van dit park wordt W…

Second Life, een fantasierijke realiteitSecond Life, een fantasierijke realiteitHoewel de mediahype rond Second Life geluwd is, is de populariteit van het virtuele 2e leven jarenlang groeiend geweest.…
Informatie en communicatieInformatie en communicatieWanneer is iets informatie of een gegeven? Of zit daar geen verschil tussen? En hoe zit het met die eindeloze getallen?…
Bronnen en referenties
Reacties

Jan, 13-02-2009
Kort geleden kreeg ik dit stuk onder ogen. Jammer genoeg net iets te laat. Op Hyves heeft zich de afgelopen weken weer een degelijk geval afgespeeld waarbij Trolls en/of Flamers iemand zover hebben gekregen om te stoppen met Hyves.
Beledigingen en laster voerden de boventoon. Het bleef hierna nog een tijdje doorgaan maar na regelmatige verwijzing naar deze link is het nu sinds een paar dagen opvallend rustig. Reactie infoteur, 17-02-2009
Hallo Jan, plezierig te horen dat bovenstaand stuk de gemoederen tot bedaren kon brengen. Kennelijk voelden ze zich aangesproken. Heel goed! :) Groetjes, A.

Marjon, 09-05-2008
Het is onderstaand goed omschreven door Petra.

Wat mij momenteel ook zorgen baart is dat er ook kinderen op Hyves zitten en met (verbaal) geweld te maken krijgen. Nu eigenlijk zo'n beetje verplicht wordt gesteld om het profiel open te zetten (dus ook dat van kinderen) ben ik angstig dat kinderen zullen worden gechanteerd en niet ieder kind durft e.e.a. aan de ouder te vertellen, doordat het bang is schuldig te worden bevonden, zoals genoemd in dit artikel en zichzelf zal proberen blijven te verdedigen, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast worden er zoveel fake-accounts aangemaakt dat HQ daar iets tegen zou moeten doen in de vorm van een soort legitimatieplicht en controle van het IP-adres, zodat het bijna onmogelijk zal zijn om uit naam van een ander te kunnen reageren. Reactie infoteur, 01-07-2008
De fakers rijzen de pan uit en kinderen moet dan ook geleerd worden dat dit fenomeen zich voordoet. Sommige zieke schepsels voelen de bizarre noodzaak om onder diverse namen van een service gebruik te maken. Dat het in chatrooms de praktijk is, is algemeen bekend, maar zelfs een artikelensite als deze is niet gevrijwaard van dit trieste verschijnsel. Groet, A.

Petra, 09-05-2008
Heel erg waar en herkenbaar dit artikel… Sinds ik een persoonlijke site heb geopend op Hyves heb ik (en anderen) helaas ook te maken gekregen met publieke provocerende hyves en hun leden en beheerders. Erg goed beschreven hierboven en ik ben blij dat ik ze nu een mooie naam mag geven ;-)

Inderdaad niet reageren is de beste remedie, maar Hyves is zo'n groot orgaan geworden, dat veel mensen (waaronder kinderen) helaas geconfronteerd worden met groffe Hyves en het vaak niet kunnen laten toch te reageren. Door Hyves beheer worden provocerende hyves overigens als "satire" bestempeld… onbegrijpelijk! Reactie infoteur, 01-07-2008
Ja, soms lijkt het alsof ongeoorloofd gedrag juist wordt aangemoedigd. Hoe meer reacties hoe beter, en hoe provocerender hoe lolliger. Anonimiteit maakt van sommige mensen monsters! Groet, A.

Deuzige, 06-02-2008
Ik vind er eigenlijk niets mis is met het uitten van standpunten die niemand anders kan wil of durft te verdedigen. Ikzelf vind het conductief voor een discussie als ook de meer unieke en/of fanatieke standpunten die iemand kan hebben worden belicht en daardoor bespreekbaar gemaakt worden. De mensen die die opvattingen hebben zullen zelf namelijk die standpunten niet uitdragen uit angst voor de reacties die zij ontvangen. Ik vind juist de mensen die dat soort meningen afsabelen of redactioneel cencureren een groot gevaar voor de vrijheid op het internet en vind dat juist zij een permban verdienen. Het internet is vrij, ik mag vinden wat ik vind en uitten dat ik vind wat ik vind. Ook al vind ik niet wat ik uit dat ik vind maar het voor diegenen uit die dit niet uitten vanwege het soort mensen waarover ik het heb. Reactie infoteur, 08-02-2008
Dit artikel behandelt iets anders dan 'vrijheid van meningsuiting'. Groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 09-08-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.