Manieren om je 3D-ontwerp te laten printen

Manieren om je 3D-ontwerp te laten printen Je hebt misschien wel eens een mooi ontwerp gezien in een 3D-webwinkel of je wilt je eigen ontwerp realiseren. Maar je bent niet in het bezit van je eigen 3D-printer. Dan zijn er gelukkig alternatieven in plaats van zelf een dure 3D-printer aan te kopen. Het kan zelfs goedkoper zijn als je maar een paar objecten per jaar wilt maken. Een 3D-printer vergt immers speciaal gereedschap, onderhoud en een bepaalde knowhow.

Het juiste bestandstype: STL

Eerst en vooral heb je het object dat je wilt afprinten in een bepaald bestandstype nodig. Dit bestandstype is STL. Als je het ontwerp dat je wil laten printen hebt afgehaald van een 3D-marktplaats dan is dit een STL-bestand. Als je een eigen ontwerp wil maken, teken dan je ontwerp in een tekenprogramma dat opslaan in STL-bestanden ondersteunt. Enkele voorbeelden van gratis tekenprogramma’s die dit ondersteunen zijn SketchUp, TinkerCAD en Blender.

Materiaalkeuze

Je zal moeten kiezen in welk materiaal je je ontwerp wilt laten printen. De meest gebruikte kunststoffen zijn PLA en ABS. Beide zijn thermoplasten waarmee bedoeld wordt dat deze bij opwarming vervormbaar worden en daarna weer vast worden. ABS is iets meer stootvast maar dan net weer iets meer vervormbaar dan PLA. ABS-prints kan je opglanzen door over het oppervlakte aceton te wrijven. PLA wordt aan de ander kant meer gebruikt door hobbyisten dan ABS. Dit komt omdat ABS een enorme sterke geur geeft bij het printproces. Naast ABS en PLA zijn er nog vele andere materialen zoals bijvoorbeeld: nylon, metalen, rubbers, vezel versterkte kunststoffen enzovoort.

Nauwkeurigheid

Sommige diensten geven je verschillende opties qua nauwkeurigheid. De nauwkeurigheid wordt uitgedrukt in microns. Eén micron is 0,001 mm en de waarde die wordt weergegeven staat in direct verband met de dikte van de laagjes waarin je ontwerp wordt geprint.
Als de nauwkeurigheid 200 micron is dan is de dikte van een laagje 0,2 mm. Hoe lager de waarde hoe nauwkeuriger de print. Dit maakt wel dat het printen langer duurt waardoor de kostprijs stijgt.

Het laten printen in een 3D-printshop

3D-printshops printen voor jou je ontwerp af en sturen het op tegen een betaling. Het grote voordeel is dat het met professionele 3D-printers wordt afgedrukt. Nog een voordeel is dat deze bedrijven met een grote variatie van materialen kunnen printen. Eén van de grote nadelen is dat het prijskaartje ook gekoppeld is aan de kwaliteit en dat je ook op verzendkosten mag rekenen. Bij fijne kleine objecten kan het verzenden ook een nadeel zijn omdat deze de kans hebben om beschadigd te raken tijdens de verzending.

Er zijn verschillende 3D-printshops waar je naartoe kan gaan. Eén van de grootste 3D-printshops is I.Materialise. Dit is een internationaal bedrijf en je kan je ontwerp in tal van soorten materialen laten printen (bijvoorbeeld: aluminium, goud, ..). Je kan je STL-bestanden uploaden en de prijzen zijn direct zichtbaar voor elk materiaal. Als de prijs niet zichtbaar is komt dit omdat je ontwerp niet voldoet aan de specificaties om in dat bepaalde materiaal te printen. Als zich dit voordoet wordt ook weergegeven waarom het niet printbaar is in dat materiaal. De standaard verzendkosten naar Benelux-landen bedraagt 6,20 euro (per 5 januari 2017).

Ook in Nederland en België is er anno 2017 een groei aan 3D-printshops. Enkele voorbeelden zijn: 3dfabriek en Formando. Dit soort diensten zullen waarschijnlijk nog verder groeien in de toekomst met de continue verbeteringen in 3D-printen.

Het ontwerp laten printen via 3D Hubs

3D Hubs is een uniek platform dat je met mensen verbindt die wel een 3D-printer hebben en voor jou ontwerpen kunnen printen tegen betaling. Het principe is simpel. Je gaat naar de site van 3D Hubs en je uploadt de STL-bestanden en je locatie. Vervolgens geven ze je een lijst met mensen die het mogelijk kunnen printen en met welke materialen deze dat kunnen doen. Je kiest het materiaal waarin je het ontwerp wilt laten printen als ook de kleur en de nauwkeurigheid.

Je kiest je persoon of 'hub' en deze zal dan vervolgens je ontwerp bekijken of het technisch mogelijk is om dit te printen. Als het mogelijk is om het te printen wordt het afgesproken bedrag betaald aan 3D Hubs en start het printen. Als de print klaar is kan je het gaan ophalen bij de persoon thuis of het hem laten opsturen. Daarna moet je nog op 3D Hubs bevestigen dat je het ontvangen hebt en optioneel een beoordeling schrijven die meehelpt aan de reputatie van de hub. De grote voordelen van deze methode tegenover een printshop is dat het veel goedkoper is en je kan het eventueel afhalen. De nauwkeurigheid en het aanbod van materialen zijn normaal gesproken wel lager dan dat van een 3D-printshop.

Iemand zoeken via je vrienden netwerk met een 3D-printer

Luister eens bij je collega's of vrienden of zij niemand kennen die in het bezit is van een 3D-printer. 3D-printen is voor vele mensen een hobby en veel van deze hobbyisten zijn op zoek naar iets om te printen. Deze methode heeft als voordeel dat het normaal minder zal kosten. Een nadeel is dat er geen wettelijke basis is om op terug te vallen bij eventuele conflicten.
© 2017 - 2024 Seafoxc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van de 3D-printerDe ontwikkeling van de 3D-printerDe 3D-printer gaat een steeds grotere rol vervullen en er kan steeds meer mee. Het einde van deze ontwikkeling is nog la…
Je eigen producten printen met een 3D-printerMensen zijn altijd op zoek naar een bepaald product, ze willen dit precies hebben zoals ze voor ogen hebben. In veel gev…
Potentie van het 3D-printenPotentie van het 3D-printenHet 3D-printen is een relatief nieuwe productietechniek. De mogelijkheden lijken oneindig als verwoord door de enthousia…
3D-printen: Mogelijkheden voor de gezondheidszorg3D-printen: Mogelijkheden voor de gezondheidszorg3D-printen is een van de uitvindingen die de wereld drastisch gaan veranderen. Er wordt gesproken over een mogelijke der…

Afspeelproblemen met blu-ray-discs bij VLC oplossenAfspeelproblemen met blu-ray-discs bij VLC oplossenBezitters van blu-ray-discs die op hun pc of laptop de VLC-mediaspeler van VideoLAN hebben geïnstalleerd, zullen daarmee…
Een contactformulier maken in WordPress met Contact Form 7Een contactformulier maken in WordPress met Contact Form 7Wanneer je een website hebt gebouwd met behulp van WordPress-software wil je misschien vroeg of laat ook een contactform…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mebner1, Pixabay
  • http://www.ilios3d.com, bezocht op 4/01/2017
  • https://www.3dhubs.com, bezocht op 4/01/2017
  • https://i.materialise.com, bezocht op 4/01/2017
Seafoxc (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.