Battery Doctor, Android app

Battery Doctor, Android app Ben je altijd op zoek geweest naar een handige Android App waarmee je exact kunt zien hoe lang je Android batterij er over doet om op laden, of hoe lang het nog duurt voordat deze op is? Daarnaast een app die ervoor zorgt dat er geen onnodige bestanden op de achtergrond draaien welke de accu van je telefoontoestel kunnen laten leeglopen? Dan is Battery Doctor een uitstekende app voor jou. Een korte uitleg over de functies van de app en waar je hem kan downloaden. Afhankelijk van de instellingen van je toestel wordt de taal van de app aangepast. In deze handleiding de instellingen zoals ze in het Nederlands worden weergegeven.

Het hoofdscherm van de Battery Doctor

Op het hoofdscherm van de app valt de groene cirkel in het midden meteen op. Aangezien deze ook een functie heeft zullen we deze later bespreken. Laten we eerst kijken naar de symbolen en teksten die worden weergegeven. Het zogenaamde 'Picks' gedeelte waar handige apps en leuke games kunnen worden gedownload die overigens ook op de Google Playstore te vinden zijn. Het dropdown menu, waarmee je met één klik verschillende toestelfuncties kunt beheren.

  • Wifi: om de WIFI verbinding mee aan of uit te schakelen.
  • Gegevens: Om de data verbinding mee aan of uit te zetten.
  • Helderheid: De accu van het toestel gaat sneller leeg zodra het toestelscherm te fel in is gesteld. Hiermee kan je de helderheid van het scherm instellen.
  • Volume: Regel hiermee de volume van het toestel. Let op: dit is enkel het telefoongeluid, niet de volume waarop de media wordt afgespeeld.
  • Trillen: Spreekt voor zich; de trilfuncties van het toestel aan of uitzetten.
  • GPS: Zet hiermee de GPS aan of uit.
  • Time out: Hoe snel wil je dat je scherm automatisch uitgaat zodra je even niks met je toestel doet? Keuze uit 15 of 30 seconden. Maar ook 1 minuut, 2, 10 of 30 minuten.
  • Vliegtuigmodus: Biedt de mogelijkheid om de vliegtuigstand van het toestel aan of uit te zetten.

Eén tik op de groene cirkel en een analyse wordt gestart en kan je beginnen met het besparen van energie. Deze optie wordt later uitvoerig besproken.

Hier wordt de huidige stand van de batterij weergegeven, zowel in procenten (hoeveel batterij er nog over is) en in 'resterend', waarmee er een indicatie wordt gegeven hoe lang het toestel ongeveer qua tijd over heeft voor deze uitvalt (zover moet je het natuurlijk niet laten komen!)
Dit zijn de opties om tussen de verschillende tabs te schakelen. We zijn nu nog op het hoofdscherm ook wel 'besparen' genoemd. De tab 'Opladen', 'Modus' en 'Status' wordt later besproken.

De functies van het 'Besparen' scherm

We hebben hem al eerder gezien, de groene cirkel die direct verschijnt zodra de app geopend wordt. Tik er een keer op om de analyse te starten en om te beginnen aan het besparen van de batterij. De status van de analyse zal op de volgende twee manieren worden weergegeven:
De cirkel is rood en geeft 'Snel Leeglopen' aan. De oorzaak hiervan is te vinden in het feit er mogelijk achtergrond applicaties opgestart zijn waar je zelf niet veel aan hebt omdat je ze op dit moment niet gebruikt, maar wel degelijk zorgen dat je batterij sneller leegloopt. Zodra je dit krijgt, tik dan nogmaals op de rode cirkel om het 'opruimen' te beginnen.
Selecteer de apps die je wilt uitschakelen en druk onderaan de pagina op 'Bespaar nu'.
Zodra je op dit scherm komt, is het opruimen gelukt en heb je in dit geval 1u50m. bespaard! Hoeveel je hebt bespaard verschilt natuurlijk iedere keer.
Hebben we zojuist gezien dat er veel te besparen viel, kan het natuurlijk ook zijn dat besparen niet nodig is omdat er geen enkele app op de achtergrond draait. In dit geval zie je het volgende scherm:
Teruggekeerd op het hoofdscherm hebben we het pictogram voor de instellingen.
Bij de instellingen vind je verschillende opties die je naar je eigen wens in kunt stellen, zoals het automatisch opstarten van de app zodra je het toestel aanzet of een icoontje aanzetten op de taakbalk van je toestel om de status van de batterij weer te geven. De optie voor 'slimme besparing'. Zodra je deze optie aantikt, krijg je het volgende te zien.
De opties die hier worden weergegeven hebben voornamelijk te maken met jouw wensen, zoals het automatisch uitschakelen van apps die mogelijk op de achtergrond kunnen draaien ook als je scherm uit is. Door deze opties in te schakelen zal dit 'probleem' worden voorkomen. Wat ook handig is: de optie om de WIFI verbinding automatisch uit te schakelen zodra je het scherm uitzet.

De functies van het 'Opladen' scherm in de Battery Doctor

Veel toestellen hebben de mogelijkheid te laten zien hoeveel procent de accu nog over heeft of hoeveel procent nog moet worden opgeladen voor deze volgeladen is, maar niet alle Android phones hebben de mogelijkheid om dit weer te geven in werkelijke minuten. Deze app geeft dat wel aan. Normaliter schakel je het toestel uit tijdens het opladen, maar dankzij deze app zal je toestel snel opgeladen worden door het unieke driestappenplan wat later besproken wordt. Om hiervan gebruik te kunnen maken is het belangrijk dat je het toestel dus niet uitzet tijdens het laden!
Ook in dit scherm hebben we weer een groene cirkel die opvalt. Deze cirkel geeft aan hoeveel batterij er nog over is (in procenten weergegeven) met daaronder de tekst of het nodig is om op te laden of niet. Onderop vind je een kalender (Batterij Service geschiedenis), welke wordt bijgehouden iedere keer dat je de batterij oplaadt. Daarom is het belangrijk dat je het toestel altijd aan laat tijdens het opladen. De kalender ziet er als volgt uit:
De kleuren corresponderen met de informatie die onderaan de pagina worden weergegeven. 'Vol' wil zeggen dat de batterij volledig is opgeladen van 20% of lager. Doe dit minimaal één keer per maand om de levensduur van de batterij te verlengen. 'Normaal' wil zeggen dat de batterij op de juiste manier is opgeladen tot 100%. 'Overladen' wil zeggen dat het toestel langer dan 9 uur aan de lader heeft gelegen, wat niet aan te raden is omdat je dan de kans hebt dat de batterij overhit raakt wat schadelijk kan zijn voor zowel het toestel als de batterij. Zodra je de app geopend hebt en het toestel aan de lader zit, krijg je het volgende scherm te zien:
Er is weer een cirkel zichtbaar welke in procenten doortelt naar de 100%, wanneer het toestel dus helemaal volgeladen is. Daaronder wordt exact aangegeven in tijd hoelang het toestel het nog over doet om op te laden.
De balk die onderaan wordt weergegeven toont het unieke drie stappen oplaadsysteem welke op de volgende manier werkt:
  1. Tot 80 procent laadt het toestel snel op in het 'snelheid' stadium.
  2. Tot 100 procent gaat het opladen iets langzamer om het toestel de kans te geven helemaal vol te laden. Dit stadium wordt 'Continu' genoemd.
  3. Het zogenaamde 'druppelen' stadium. Je toestel zal al aangeven dat hij is volgeladen, echter, heeft het niet de kans gehad om de stroom, die bij normaal laden verloren gaat als je het toestel in dit stadium al van de lader haalt, tot zich te nemen. Dit stadium duurt vaak 5 tot 8 minuten waarna het toestel werkelijk volgeladen is en er geen stroom verloren is gegaan.

Het 'Modus' scherm

Via dit scherm kan je de opties instellen waarnaar je in het toestel best een tijd bezig bent om deze te vinden. Je hebt hier de mogelijkheid verschillende profielen te selecteren. Afhankelijk van het profiel dat je kiest zal er geen geluid weerklinken uit het toestel (voor tijdens een vergadering bijvoorbeeld) of juist extra luid (handig voor in het verkeer). Daarnaast biedt dit scherm je ook de mogelijkheid om verschillende opties in te stellen voor het aan of uitzetten van functies zoals Bluetooth en sms.

Het 'Status' scherm

In dit scherm worden de apps weergegeven die op je toestel geïnstalleerd zijn. Er wordt weergegeven hoeveel batterij ze verbruiken en je kan de apps eventueel sluiten.
Zoals hierboven beschreven is de Battery Doctor een zeer uitgebreide app die er voor zorgt dat het toestel en de batterij optimaal blijven functioneren. Verschillen zijn duidelijk merkbaar tijdens het opladen op de 'gewone' manier en via de app, en ook loopt je toestel gegarandeerd langzamer leeg!
© 2014 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een elektrische auto?Steeds meer mensen overwegen om een elektrische auto te kopen. Dat kan zijn voor het milieu of om financiële redenen. Ma…
Pokémon Go: batterij snel leeg, hoe voorkom je dit?Pokémon Go: batterij snel leeg, hoe voorkom je dit?Pokémon Go is een app die gespeeld kan worden op je smartphone. Het is de bedoeling om Pokémon te vangen door daadwerkel…
De superbatterij: sneller opladen en een langere levensduurDe superbatterij: sneller opladen en een langere levensduurIn oktober 2014 is een nieuwe batterij ontwikkeld die in een paar minuten compleet opgeladen kan worden. Ook is de leven…
Zelf je horloge batterij vervangenZelf je horloge batterij vervangenOp het moment dat je horloge de juiste tijd niet meer aangeeft, is het tijd voor actie. Probeer allereerst uit te zoeken…
Inleiding HTML voor absolute beginnersIn deze inleiding zal begonnen worden met een stukje geschiedenis over HTML, waar voor het staat en wat het is. Daarna z…
Bronnen en referenties
  • Google Play Store
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.