Hoe krijg je meer bezoekers op je artikel?

Hoe krijg je meer bezoekers op je artikel? Heb jij een eigen website of een blog? Dan schijf je ongetwijfeld geregeld nieuwe artikelen. Op deze content wil je natuurlijk bezoekers ontvangen. Hoe zorg je ervoor dat je artikel meer bezoekers krijgt en dus ook gelezen wordt door het publiek? Hoe weet jij de juiste mensen te raken met jouw teksten?

De inhoud van het artikel

Heel erg belangrijk is de inhoud van een artikel. Het maakt niet uit waar je over schrijft; de volgende tips zijn voor ieder artikel van belang. De inhoud van een artikel is erg bepalend voor de bezoekers. Immers zal niemand je tekst bezoeken als de inhoud slecht is, of als ze niet vinden wat ze zoeken.

Kies een duidelijk onderwerp

Kies een duidelijk onderwerp voor je artikel. Dit klinkt logisch, maar is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Het maakt niet uit wat je onderwerp is, maar het is wel belangrijk dat je bezoekers krijgen wat ze verwachten. Spring in je tekst dus niet van de hak op de tak, maar blijf bij je onderwerp. Laat het onderwerp ook overeenkomen met de titel en de inleiding. Zorg dat de bezoeker precies weet wat hij kan verwachten. Als je bijvoorbeeld als titel van je artikel ‘Zinloos geweld’ hebt en je schrijft voornamelijk over de politiek, dan is dit niet direct wat mensen van de tekst verwachten. Kies trouwens ook altijd onderwerpen uit waar je zelf iets mee hebt.

Inhoud van de tekst

De inhoud van de tekst is afhankelijk van het onderwerp en je bedoelingen. Je kunt lezers informeren of amuseren met je tekst. Er zijn hoe dan ook wel enkele zaken waar je op moet letten. Zo houdt niemand van spelfouten en kromme zinnen. Als jij een website tegenkomt vol spelfouten, dan ben je hoogstwaarschijnlijk meteen weer weg.

Schrijf je een informatieve tekst, zorg er dan voor dat de informatie klopt. Zorg voor goede bronnen en schrijf duidelijk en gericht en geef antwoord op de vragen die lezers wellicht hebben. Als je meer amuserend schrijft, zorg dan ook dat mensen er plezier in hebben om het te lezen. Probeer uit te zoeken wat mensen precies leuk vinden aan bepaalde teksten en leer daarvan.

Belangrijk aan de tekst – wat voor een soort tekst je ook schrijft – is dat je zinnen goed moeten zijn. Niet te lang, niet te kort. Houd er ook rekening mee dat je lezer niet het idee wilt krijgen dat hij dom is. Schrijf dus geen dingen op die zo logisch zijn, dat het niet vermeld hoeft te worden.

Structuur in het artikel

Werk bij je artikelen met koppen en eventueel subkoppen. Mensen die op internet lezen zoeken gerichte informatie en hebben meestal geen zin om hele teksten te lezen. Juist door met koppen te werken kunnen ze naar de informatie die ze zoeken en zijn ze niet verplicht om alles te lezen.

Leer SEO-vriendelijk schrijven

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit betekent ook wel zoekmachine optimalisatie. Met andere woorden: je zorgt ervoor dat je tekst sneller gevonden wordt op zoekmachines zoals Google. Voor mensen die niet gehoord hebben van SEO, kan het soms wat lastig zijn hiermee te werken. Als je SEO-vriendelijk schrijft, houd je rekening met zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de woorden die mensen intypen in de zoekmachine, zoals bijvoorbeeld Google.

Als jij bijvoorbeeld een artikel wilt schrijven over pizza’s, dan zul je moeten bedenken waar mensen op gaan zoeken. Je kunt dan een lijstje maken met woorden die belangrijk zijn, zoals:
  • Pizza’s
  • Pizza
  • Pizza bestellen
  • Pizza maken
  • Recept pizza
  • Etc

Gebruik vervolgens de zoekwoorden in je tekst. Zorg voor een hoofdzoekwoord, zoals bijvoorbeeld pizza. Dit zoekwoord moet je meerdere keren in de tekst laten voorkomen en bij voorkeur ook in de titel en koppen (niet alle koppen: overdrijven is nooit goed). Gebruik je andere zoektermen ook meermaals in de tekst, maar niet zo vaak als je hoofdzoekwoord. Bij voorkeur slechts twee/drie keer, maar dit is uiteraard afhankelijk van de tekst die je schrijft.

Het kan helemaal lonen om specifieker te zijn in het artikel wat je schrijft. Immers is er op internet al heel erg veel geschreven over pizza’s, dus de kans dat je bovenaan in de zoekmachine terecht komt is erg klein. De kans wordt al wat groter als je je bijvoorbeeld richt op het hoofdzoekwoord ‘pizza Hawaii’.Probeer dus iets specifieker te zijn, omdat je hierdoor minder concurrentie hebt.

Promoten van je artikel

Als je artikel op het internet staat, ben je nog niet klaar. Met een beetje geluk wordt je tekst gevonden op de zoekmachines, maar als je gaat promoten zal je nog sneller worden gevonden. Je kunt je artikel promoten op websites die overeenkomen met jouw onderwerp. Heb jij een artikel geschreven over de pizza Hawaii? Probeer je tekst dan te linken op sites die hier ook over gaan. Je kunt ook reageren in discussiefora of op weblogs. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Als de site waar je artikel op gelinkt wordt goed te vinden is in de zoekmachines, dan draagt dit ook weer bij aan de positie op de zoekmachines van je eigen geschreven artikel. Promoten van artikelen is dus goed, omdat mensen op de link kunnen klikken, maar ook omdat je tekst hierdoor hoger in zoekmachines komt te staan.

Let trouwens op dat je niet gaat spammen met je artikelen. Meld je niet aan op discussiefora om alleen maar je artikelen te promoten. Dit heeft vaak een averechtse werking.

Meer creatief schrijven

Wil je meer tips krijgen over creatief schrijven? Kijk dan eens in mijn special. Daarin vind je nog meer interessante artikelen over het schrijven van verhalen en gedichten. De special kun je hier vinden.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijven op internet is voor iedereen. Je kunt dit in de vorm van een weblog doen, maar ve…
Geld verdienen met je receptenVeel mensen plaatsen heerlijke recepten op internet. Er zijn vele websites waar deze kunnen worden geplaatst. Het is ook…

Wordfeud: woorden met twee lettersWordfeud: woorden met twee lettersSpeel je graag Wordfeud? Dan heb je zeker iets aan deze lijst van door Wordfeud geaccepteerde tweeletterwoorden én goede…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.