Polyvore: webapplicatie voor het maken van virtuele collages

Polyvore: webapplicatie voor het maken van virtuele collages Polyvore is een unieke, gratis webapplicatie die gebruikers de mogelijkheid biedt om plaatjes (images) van overal op het web te mixen en te combineren tot een virtuele collage. Het creëren van collages kan betrekking hebben op elk gewenst thema. Meest populair zijn de collages die betrekking hebben op mode en outfits. Wie eenmaal in aanraking is gekomen met Polyvore weet hoe verslavend dit is. Geen wonder dus dat Polyvore in anderhalf jaar tijd meer dan 300.000 geregistreerde gebruikers telt.

Wat is Polyvore?

Polyvore is een zeer eenvoudig te gebruiken webapplicatie die voor gebruikers een uitstekende manier is om creativiteit en gevoel voor stijl tot uiting te brengen in virtuele collages. Polyvore maakt handig gebruik van de oneindige hoeveelheid images op het web. Daarnaast is Polyvore ook een levendige gemeenschap waarin gebruikers zich kunnen aansluiten bij eensgezinde groepen. Via de collages op Polyvore wordt tevens een link gelegd tussen potentiële klanten – bezoekers van deze website – en producten, maar dan wel op een originele, zeer aantrekkelijke manier.

Het ontstaan van Polyvore

Polyvore werd opgericht door ex-Yahoo medewerker Pasha Sadri. Pasha Sadri was één van de belangrijkste software-ingeneers in de Advanced Development Division bij Yahoo! Hij heeft een B.Sc. in Mechanical Engineering van UC San Diego. Sadri is bepaald geen onbekende in de wereld van software-ontwikkeling; denk maar eens aan Yahoo! Trip Planner en Yahoo! Pipes, welke ook door hem ontwikkeld zijn.
Naar eigen zeggen kwam hij op het idee omdat hij zag dat er een enorme hoeveelheid images op het internet te vinden is die niet op een creatieve manier wordt gebruikt. Hij zag het als een uitdaging om een soort tool te ontwerpen die het mogelijk maakt voor de gebruiker om images van webpagina’s als het ware te importeren in Polyvore. Uiteraard slaagde deze super getalenteerde engineer hierin en zo ontstond de “Clipper Tool
Samen met Guangwei Yuan en Jianing Hu, twee andere ex-Yahoo! engineers, richtte hij Polyvore op. Polyvore is gehuisvest op 333 West Evelyn Ave, Mountain View, California 94041 (US).
Polyvore werd gelanceerd in februari 2007 en gefinancieerd door Benchmark Capital, een investeringsonderneming die verantwoordelijk is voor de vroege fase-financiering van een aantal zeer succesvolle starters. Denk bijvoorbeeld aan eBay, Juniper Networks en Red Hat. Benchmark heeft geïnvesteerd in meer dan 150 starters sinds haar oprichting in 1995, beheert momenteel meer dan $ 3 miljard aan kapitaal en is algemeen erkend voor zijn inzet voor OS (Open Source).

Het Polyvore team bestaat uit ex-werknemers van Yahoo, Google en eBay. De huidige samenstelling is:
 • Pasha Sadri, Co-founder
 • Jianing Hu, Co-founder
 • Guangwei Yuan, Co-founder
 • Shiv Ramamurthi, Software Engineer
 • Jess Lee, Product Manager
 • Josh Wetzel, Business Development
 • Kenson Yee, Software Engineer
 • Christina Chi Cornell, Software Engineering Intern

Het succes van Polyvore

Ondanks dat er relatief weinig promotie of marketing is gedaan, zal niemand het succes van Polyvore kunnen ontkennen. Wat is dan de succesformule van dit fenomeen? Vier dingen worden genoemd:
 • Zeer eenvoudig in gebruik
 • Doelgroep: elke leeftijd, elke geaardheid
 • Gratis
 • Werkt verslavend

Dat Polyvore zéér snel groeit, tonen onderstaande statistiek-gegevens (van begin september 2008):
 • 1,4 miljoen unieke bezoekers per maand
 • 60 miljoen maandelijkse pageviews
 • 300.000 geregistreerde gebruikers
 • 10 minuten per sessie verblijftijd op de site
 • Gemiddeld 22 pagina's per bezoek
 • 2,2 miljoen sets (collages) gecreëerd
 • 2,3 miljoen items (geïmporteerde images)

Van de geregistreerde gebruikers op Polyvore zijn ongeveer 70% vrouwen.

Hoe werkt het?

De twee belangrijkste tooltjes waarmee je je collages maakt, zijn de Polyvore Clipper en de Polyvore Editor.

Polyvore Clipper

Polyvore heeft een steeds groeiende database van enkele miljoenen producten, zogenoemde items. Je kunt zelf items binnen halen om te gebruiken in jouw eigen collage, je zogenoemde set. De items kun je importeren met behulp van de Polyvore Clipper, een bookmarklet browser waarmee je gemakkelijk images kunt importeren uit andere websites op het internet. Afbeeldingen met vaste of zeer eenvoudige achtergrond zijn het meest geschikt voor het creëren van een set. Maar je kunt ook items gebruiken uit de database, waar images in staan die reeds door andere gebruikers zijn geïmporteerd. De keuze is zeer ruim; het aantal items is inmiddels 2,3 miljoen en wordt steeds uitgebreider.

Polyvore Editor

De Polyvore Editor is een heel eenvoudige collage editor, waarmee je items kunt plaatsen in je set en deze kunt vergroten, verkleinen, spiegelen, klonen, voor of achter een ander image kunt plaatsen, enz……… Door middel van deze editor wordt de gebruiker in staat gesteld collages te creëren, die je ook tegen komt in glossy magazines.
Je mag maximaal 50 items plaatsen per set.

Sets

Als je een set maakt, kun je deze opslaan om er later verder aan te werken. Is je collage klaar, dan kun je het een naam geven, nog “tags” toevoegen en publiceren. Behalve publiceren kun je je eigen set ook toevoegen aan een groep, waartoe je behoort.
In reeds gepubliceerde sets kun je wijzigingen aanbrengen op elk gewenst moment. Nog een leuk onderdeel van Polyvore is dat gepubliceerde sets ook aan vrienden en bekenden verstuurd kunnen worden als eCard.
Elke gepubliceerde set heeft een speciale, eigen webpagina op Polyvore, met een overzicht van de items die gebruikt zijn bij het creëren van die set, tezamen met links naar de oorspronkelijke webpagina voor elk item.
Het meest populair zijn de sets die betrekking hebben op mode en outfits. Maar sets met als onderwerp interieur ontwerpen, celebraties, huwelijk en kunst zijn er ook in grote getale.

Groepen

Groepen zijn een krachtig middel binnen Polyvore voor gebruikers om in contact te komen met andere leden die hun gevoel voor stijl delen. Elk Polyvore lid is toegestaan om maximaal 5 groepen op te richten. Momenteel bestaan er al 2500 groepen binnen Polyvore. Veel groepen overlappen elkaar weliswaar qua interesse. Een paar voorbeelden volgen hieronder:

Naam v.d. Groep: Fashion Trends
Naam v.d. Set: Ladybug
Naam v.d. Groep: Art for Art's Sake
Naam v.d. Set: Acting
Naam v.d. Groep: Celeb Styles
Naam v.d. Set: Taylor Momsen
Naam v.d. Groep: Interior Designers
Naam v.d. Set: Go & Mews Unite
Naam v.d. Groep: My Wedding
Naam v.d. Set: Wedding

Profiel Pagina

Elke geregistreerde gebruiker heeft een eigen profiel pagina met daarop alle door hem of haar gemaakte sets, alsmede hun favoriete sets en de verzameling van items en contacten. Je kunt je profiel zo vaak aanpassen als je wilt. Polyvore heeft een levendige online community waar gebruikers vrienden kunnen maken en berichten kunnen achter laten. Je kunt je profiel pagina maken door:
 • Het instellen van een buddy icoon (Avatar)
 • Het instellen van je land van herkomst
 • Een link plaatsen naar je eigen blog of website
 • Iets over jezelf vertellen

Polyvore Contests

Op Polyvore kun je deelnemen aan een contest (wedstrijd). Regelmatig verschijnen nieuwe contests waaraan elk lid kan deelnemen. De contests worden uitgeschreven door Polyvore zelf en gaan over een bepaald thema of worden uitgeschreven door handelaren/merken, waarbij vaak vereist wordt dat de ingezonden set 1 of 2 producten van het desbetreffende merk moet bevatten. Bij sommige wedstrijden worden zelfs prijzen beschikbaar gesteld voor de winnaars.
Sommige wedstrijden zijn open voor de leden om te stemmen, wat betekent dat de winnaars gekozen worden door de Polyvore community. Alleen leden die ten minste drie sets op Polyvore hebben gepubliceerd mogen stemmen. En bij andere contests bepaald het team vam Polyvore wie de winnaar is.

Polyvore en Commercie

Middels de vele sets op Polyvore is het voor bezoekers van de site mogelijk om te “winkelen”. Dankzij de lijst met getoonde items die bij elke set geplaatst wordt en die een rechtstreekse link hebben naar de oorspronkelijke website/webshop vanwaar ze geïmporteerd zijn, is Polyvore voor webwinkeliers een zeer aantrekkelijk middel geworden met het oog op reclame. Of Polyvore geld krijgt voor elke bezoeker die via een set op de oorspronkelijke webshop terecht komt en daadwerkelijk een product koopt, is niet bekend. Voor de hand liggend is het natuurlijk wel. Net zo voor de hand liggend is het eveneens dat contests op Polyvore uitgeschreven door webshopeigenaren, een verstrengeling van belangen is.

Hoe aantrekkelijk Polyvore is voor eigenaars van webshops moge duidelijk zijn uit onderstaande advertentie van 24 juli 2008 op Freelance Projects. En dit soort advertenties worden steeds meer geplaatst, omdat het vertoond worden van je producten op een zeer goed bezochte site als Polyvore, natuurlijk een ideale vorm van reclame is.
© 2008 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis foto-apps voor op je smartphoneVandaag de dag kan je met een smartphone ongelooflijk leuke foto’s trekken. Met behulp van foto-apps kun je deze foto’s…
Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat? Instagram is een gratis applicatie voor de mobiele telefoon, Tegenwoordig heeft Instagram meer da…
Onderhoud je smartphone of tablet met Clean MasterOnderhoud je smartphone of tablet met Clean MasterSmartphones zijn in de eerste periode na aanschaf vaak enorm snel. Veel gebruikers merken dat de snelheid van de telefoo…
Zo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletZo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletPodcasts worden steeds populairder. De meeste podcasts worden echter beluisterd via iTunes. Android telefoons zoals de S…
Bronnen en referenties
 • Polyvore
Reactie

Chris, 20-06-2009
:-p heel leuk, maar kun je er ook je eigen foto's opzetten? Reactie infoteur, 21-06-2009
Images – dus ook foto’s – kun je importeren met behulp van de Polyvore Clipper uit andere websites op het internet. Dus alleen als je je eigen foto’s op een of andere website hebt staan dan kun je ze op Polyvore zetten. En dan is het ook nog zo dat niet elke website toestaat dat je images kunt importeren, sommige zijn hiervoor geblokkeerd. Als je puur en alleen je eigen foto’s “ergens” erop wilt zetten, kun je beter uitwijken naar een site als Flickr. Polyvore is meer een site voor het maken van virtuele collages.

Groetjes,
Drem

Drem (80 artikelen)
Laatste update: 20-09-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.