Wat is Tinder en hoe werkt de mobiele app?

Wat is Tinder en hoe werkt de mobiele app? Sinds de lancering van Tinder in 2012 was de app wereldwijd direct een groot succes. Een gebruiker spendeert gemiddeld 90 minuten per dag aan de app en controleert 11 keer zijn profiel op nieuwe likes en 'matches'. Maar wat maakt Tinder nu zo speciaal? Kan iedereen het gebruiken of zit er een addertje onder het gras? Er zijn wel enkele factoren om rekening mee te houden wanneer men van plan is om Tinder te gaan gebruiken.

Wat is Tinder?

Tinder is een applicatie voor de smartphone waarbij alles draait rond het online daten. De app heeft als hoofdfunctie om zijn gebruikers met elkaar in contact te brengen. Tinder werd op 12 september 2012 uitgebracht en was meteen een wereldwijd succes. In december 2015 telde Tinder meer dan 50 miljoen gebruikers wereldwijd en naar schatting zal dit nog toenemen. Daarmee is het één van de grootste spelers als het gaat over online dating.

Hoe werkt de app?

Gebruikers van Tinder maken een profiel aan en zoeken dan naar andere gebruikers om zo hun ultieme droompartner te vinden. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van 'swipe-technologie'. De gebruiker krijgt dan verschillende profielen te zien van andere gebruikers met daarbij de passende foto. Door de foto naar links of rechts te slepen (swipen) maakt men de keuze tussen 'leuk' en 'niet 'leuk'. Wanneer twee gebruikers elkaars foto leuk vinden, dan krijgen ze de melding dat er een match is. Op dit moment kunnen ze met elkaar in contact komen door middel van een chatvenster.

Het unieke van Tinder is dat de app gebruiktmaakt van GPS-tracking. Hierbij wordt de plaats waar de gebruiker zich bevindt bijgehouden en wordt er in een bepaalde straal gezocht naar andere gebruikers. De afstand waarin de app naar andere profielen zoekt kan door de gebruiker zelf bepaald worden (bv. binnen een straal van 50km). Hierdoor kan de gebruiker beslissen of hij/zij iemand wil leren kennen die dichtbij woont of net niet.

Een andere gemakkelijke functie van de app is het zoeken naar informatie op het Facebookprofiel van de gebruiker. Wanneer men een account aanmaakt op Tinder, dan zal de app op zoek gaan naar informatie over die persoon door gebruik te maken van zijn/haar Facebookprofiel. Ook foto's die op Facebook getoond worden zullen gebruikt worden om op het Tinderprofiel te zetten. Na het maken van een account kan de gebruiker deze foto's wel nog aanpassen.

Is het gratis?

Tinder is volledig gratis te downloaden en te gebruiken, al bestaan er pakketten die wel betaald zijn. 'Tinder plus', de betaalde versie van Tinder, heeft enkele functies die in de gratis versie niet beschikbaar zijn. Zo kan men 'swipes' ongedaan maken waarbij men per ongeluk een bepaald profiel naar de verkeerde kant heeft 'geswipet'. Een andere functie is het onbeperkt liken van andere profielen. Toen de app pas gelanceerd werd, was dit voor iedereen mogelijk. Echter is er na de komst van Tinder plus een begrenzing gezet op het maximum aantal likes dat men kan verrichten in de gratis versie. Deze beperking is tijdsgebonden, dus dat wil zeggen dat men na een bepaalde periode weer andere profielen kan liken. Gebruikers van de gratis versie kunnen tot 100 foto's swipen. Hierna moet men 12 uren wachten vooraleer men weer foto's kan swipen.

Hoe begin ik met online daten via Tinder?

Beginnen met Tinder is vrij makkelijk en is voor iedereen met een smartphone mogelijk. Om te beginnen kan je de app downloaden uit de Google Playstore en iPhone-gebruikers kunnen deze downloaden uit de app store. Na het downloaden en installeren van de app is het de bedoeling dat de gebruiker een profiel gaat aanmaken. Hierbij moet je de stappen volgen om zo een profiel te verkrijgen. Wanneer het profiel gemaakt is, kan je aan de slag met het 'liken' en 'disliken' van andere profielfoto's.

Let wel op! Om apps te downloaden uit de Google Playstore heb je ook een Google-account nodig. Wanneer je de Google Playstore opent op een smartphone, zal je verschillende apps zien die je kan downloaden. In de zoekbalk bovenaan het venster kan je naar de app zoeken die je wil downloaden, maar wanneer je dit wil doen zal Google je vragen om eerst in te loggen. Wanneer je al een Google-account hebt, moet je gewoon je persoonlijke gegevens invullen en inloggen. Indien je nog geen account hebt, dan moet er één aangemaakt worden. Hierbij klik je op 'een nieuw account aanmaken' en volg je de stappen.

Ook gebruikers van een iPhone moeten een account aanmaken bij de app store van Apple. Net zoals bij de Google Playstore moet je de stappen volgen die worden aangegeven. Hierna kan men de app downloaden naar de iPhone.

Wat zijn de voor- en nadelen van Tinder?

Het succes van Tinder heeft veel te maken met het feit dat het gratis is. Echter heeft de app nog meer voordelen dan dit.

Andere voordelen van Tinder zijn:

  • Het is makkelijk in gebruik
  • Mensen kunnen snel de keuze maken tussen leuk en niet leuk
  • De andere gebruiker weet niet of je hem of haar hebt geliket of gedisliket, tenzij deze jouw profiel heeft geliket en dan ziet dat er geen match is
  • Enkel andere gebruikers die men leuk vindt kunnen in contact komen met de gebruiker
  • De app is gemaakt voor mobiele smartphones en werd ontzettend goed ontwikkeld

Echter heeft Tinder ook zo zijn nadelen:

  • Gebruikers kiezen oppervlakkig hun match
  • Zoals bij de meest datingsites draait het bij veel mannen enkel om seks en niets anders
  • Tinder kan verslavend werken
  • Desondanks het gebruiksgemak is het voor sommige gebruikers moeilijk om een conversatie met iemand anders te starten.
© 2016 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Hoe werkt Tinder? Online daten via de Tinder-appHoe werkt Tinder? Online daten via de Tinder-appTinder heeft een nauwe connectie met Facebook. Tinder is een dating-app waarmee je heel eenvoudig contacten kan leggen m…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…
Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating kan erg succesvol zijn, maar tegelijkertijd ook heel erg frustrerend. Het is natuurlijk nooit leuk als je…

Softwareontwikkelmethode scrumSoftwareontwikkelmethode scrumScrum is een iteratieve ontwikkelingsmethode waar computersoftware mee ontwikkeld kan worden. Doordat er kleine stapjes…
E-books lezen op een AndroidapparaatDigitaal lezen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Gezien de toegankelijkheid is dat ook niet verwonderlijk…
Bronnen en referenties
  • http://www.marieclaire.co.uk/blogs/543941/tinder-the-online-dating-app-that-everyone-s-talking-about.html
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 14-04-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.