Wat is Google Deep Dream?

Wat is Google Deep Dream? Google heeft een software ontwikkeld waarmee foto’s op een bijzondere wijze worden bewerkt. Onder de naam Deep Dream werd het een revolutionair programma dat normale foto’s verandert in nogal angstaanjagende beelden die je kunt vergelijken met kunstwerken van Jeroen Bosch. Toch is Google Deep Dream in 2015 al een succes: miljoenen mensen hebben foto’s geüpload en showen het resultaat op sociale media. Maar wat zit er eigenlijk achter het nu al succes van Google Deep Dream?

Ambitieus project vol verwachtingen

Volgens Google was het de bedoeling dat de foto’s op een diepe droom moeten lijken, toch vergelijken veel mensen het met een ware LSD-nachtmerrie. Je zult wel denken: interessante foto’s, maar waar is dit allemaal goed voor? Deep Dream is echter een veelbelovend project dat als doel heeft computers allerlei zaken over onze wereld te leren. Pc’s bezitten namelijk niet het talent om beelden te begrijpen, herkennen en zien zoals wij 'mensen' dat kunnen. Dit ambitieuze softwareprogramma is zodoende opgezet om computers een heleboel bij te leren.

Hoe werkt Google Deep Dream?

Met Google Deep Dream nemen we letterlijk een kijkje in het kunstmatig brein. Deep Dream afbeeldingen, audio of video’s worden gecreëerd door een scala aan neurale netwerken te gebruiken en deze met elkaar te verbinden. Simpele netwerken zijn bijvoorbeeld enkel geschikt om diverse lijnen en vormen te herkennen. Gaan we een stapje hoger in de hiërarchie, dan is het al mogelijk verschillende organismen, zoals katten of honden te identificeren. Elke neurale laag behandelt dus verschillende kenmerken van het geluidsfragment, video of afbeelding.

Toch is het project anders gelopen dan verwacht. De afbeeldingen laten ons zien dat de computers onze wereld wel degelijk anders ervaren. Psychedelische kleuren en porseleinen monsters zijn immers op iedere foto aanwezig. De afbeeldingen zijn daarom totaal niet nuttig; maar leverden wel opmerkelijke beelden op. Google Deep Dream afbeeldingen zijn te vergelijken met Fear and Loathing-achtige contreien die zich wanen in een echte 'computer droomwereld'.

Psychedelische kleuren en monsters

De software toont ons dus hoe computers naar een beeld kijken en welke verbindingen zij maken om de foto te herkennen. Maar het Deep Dream-programma herkent echter alleen de kleine details uit afbeeldingen. Met als gevolg dat het de details enorm gaat uitvergroten. Op deze manier krijg je de meest bizarre kunstwerken die je maar kunt bedenken.

De oorzaak hiervan is dat de computer bepaalde verbindingen legt die voor het menselijk brein niet te bevatten zijn. Neem als voorbeeld een gezicht van iemand dat een beetje lijkt op dat van een vos. Het neurale netwerk denkt dan dat het gezicht van een vos moet zijn. Hierdoor wordt in ieder volgend gezicht een vos gezien waardoor er op het gegeven moment alleen maar vossenhoofden present zijn zonder enige herkenning van doodnormale gezichtscontouren.

Zo is in iedere afbeelding van Google Deep Dream een psychedelisch effect te zien, omdat de computer graag dingen gebruikt die het herkent. Een ander leuk voorbeeld is de foto van fitnessgewichten. De computer is gewoonweg niet in staat het object te herkennen, omdat bijna nooit iemand een foto maakt van zijn gewichten. Wel zijn er veel sporters die een foto maken met de gewichten in hun handen. Het gevolg was dat Deep Dream een afbeelding creëerde van gewichten met onstoffelijke handen.

Deep Dream voor iedereen

Omdat het project nog niet voldaan heeft aan de verwachtingen van Google, heeft het bedrijf de code online beschikbaar gesteld onder de naam Deep Dream. Bovendien is de code gepubliceerd op Github, een bedrijf dat gebruik maakt van Git om gezamenlijk software te ontwikkelen. Op deze manier probeert Google het kunstmatige netwerk te voeden door miljoenen uploads van mensen over de hele wereld.

Bovendien is het ook mogelijk naast afbeeldingen dezelfde techniek toe te passen bij audio of video. Op deze manier kan iedere liefhebber een prachtige droomwereld scheppen door enkel de computer zijn neurale netwerken met elkaar te verbinden. Verwacht echter geen witte parelstranden met zon; maar een reeks enge ogen, monsters of andere beesten die je liever nooit in het echt ontmoet.

Deep Dream is al een succes, en Google is zeer benieuwd naar al het beeldmateriaal dat anno 2015 gegenereerd wordt. Daarom vragen ze gebruikers om de afbeeldingen te posten op Facebook, Twitter of Google+ en deze te taggen met #deepdream .
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Deep Web?Wat is Deep Web?Deep Web klinkt als de titel van de nieuwste science fiction film. Zo ver van de waarheid verwijderd is die associatie n…
Martin Luther King - 'I have a dream'Martin Luther King - 'I have a dream'Martin Luther King (1929-1968) ‘I have a dream’ Op 28 augustus 1963 spreekt Martin Luther King –een vredelievende zoon v…
Deep Throat, niet zomaar een filmDeep Throat, niet zomaar een filmWat moet ik er van denken, Zal minister Andre Rouvoet van de ChristenUnie gedacht hebben toen de VPRO en BNN bekend maak…
The Deep web, het onzichtbare internetThe Deep web, het onzichtbare internetDeep web, deep net, onzichtbare net allemaal namen voor het deel van internet wat niet gevonden wordt door reguliere zoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 377053, Pixabay
  • Telegraph (2015), Google Deep Dream: 19 of the best images from mesmerising photo software. Geraadpleegd op vrijdag 17 juli 2015, van
  • http://www.telegraph.co.uk/technology/google/11730050/deep-dream-best-images.html
  • Flabber (2015), Google laat je kennis maken met LSD-gebruik dankzij Deep Dream. Geraadpleegd op vrijdag 17 juli 2015, van http://www.flabber.nl/artikel/google-laat-je-kennis-maken-met-lsd-gebruik-dankzij-deep-dream-45073
  • Google Research (2015), DeepDream - a code example for visualizing Neural Networks. Geraadpleegd op vrijdag 17 juli 2015, van http://googleresearch.blogspot.nl/2015/07/deepdream-code-example-for-visualizing.html
  • Volkskrant Techblog (2015), Computers in een bad trip. Geraadpleegd op vrijdag 17 juli 2015, van http://www.volkskrant.nl/tech/techblog-computers-dromen-van-de-hel~a4080591/?lastUpdate=1436275560000
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.