Wat te doen tegen cyberpesten?
Cyberpesten betekent digitaal of online pesten. Dit gebeurt via een smartphone, tablet en computer. Ongeveer één op de tien kinderen wordt gepest op internet of heeft wel eens met cyberpesten te maken gehad. Veel mensen die aan cyberpesten doen hebben geen besef van wat er met het slachtoffer gebeurt. Ook de ouders weten vaak niet dat hun kind wordt gepest. Cyberpesten doet net zoveel pijn als pesten in het echte leven. Wat is de impact van cyberpesten? En wat kan een kind er aan doen om het cyberpesten te stoppen?
Inhoud
Wanneer spreek je van cyberpesten?
Het internet is tegenwoordig niet meer weg te denken. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden. Helaas kent het internet ook een schaduwkant. Pestkoppen gebruiken het internet om hun slachtoffers (vaak anoniem) te bedreigen of te kwetsen. Er zijn verschillende manieren waarop kinderen cyberpesten.
- Via sociale media (Facebook, Twitter, etc.) bedreigen of kwetsen van anderen
- Online uitschelden of buitensluiten
- Een nepaccount of haatprofiel aanmaken op sociale media
- Naaktfoto’s van een ander online zetten of naaktfoto's/filmpjes van een ander versturen via een smartphone of pc naar vrienden
Waarom doen kinderen aan cyberpesten?
Voor kinderen die aan cyberpesten doen is dit een manier van aandacht vragen of een manier om spanning te zoeken. Vaak gaan pestkoppen schuil achter een schuilnaam zodat ze niet herkenbaar zijn. In de meeste gevallen zijn het groepjes kinderen die leuk en grappig willen zijn voor elkaar. Het slachtoffer zal dit niet als grap zien, maar als kwetsend ervaren. De pestkoppen hebben vaak geen idee wat dit pestgedrag kan doen met het slachtoffer. De pestkoppen zien dit meer als een spel en een vorm van plezier maken.
Wat is de impact van cyberpesten?
De impact van cyberpesten is vaak, net als bij normaal pesten, ernstig. Zo durven kinderen op een gegeven moment niet meer naar buiten, naar school of naar de sportclub, of ze zijn angstig geworden dat ze ergens buiten worden opgewacht en hen fysiek geweld wordt aangedaan. Cyberpesten gaat vaak erg ver. Teksten, afbeeldingen of filmpjes die worden geplaatst op het internet staan vast en kunnen mogelijk ook worden gelezen door andere internetgebruikers. Geplaatste berichten kunnen mogelijk voor waarheid worden aangezien waardoor deze berichten een eigen leven gaan leiden.
Hoe kan cyberpesten gestopt worden?
Er zijn een aantal manieren waarop cyberpesten gestopt kan worden.
Bewaar gesprekken en verzamel bewijs
Op welke manier een kind dan ook wordt gepest, is het belangrijk dat een kind bewijs verzamelt. Verzamel sms’jes, WhatsApp-berichten, e-mails en berichten van Facebook en Twitter.
Stop met reageren
De pestkop ziet cyberpesten als een spel. Hij vindt het daarom leuk als het slachtoffer op welke manier dan ook reageert. Het is belangrijk om het pestgedrag zo veel mogelijk te negeren. Daarnaast is het belangrijk, dat als het slachtoffer wil reageren, dat hij/zij op een normale manier reageert. Zo is er voor de pestkop geen belevenis meer aan op een gegeven moment. Het beste is om uiteraard niet meer te reageren.
Blokkeer de pestkop
Het blokkeren van de pestkop is altijd verstandig. Het slachtoffer krijgt dan geen berichten meer toegestuurd van deze persoon.
- Per e-mail: het e-mailadres blokkeren
- Via Facebook: ontvrienden (verwijderen van een eerder toegevoegde 'vriend')
- Via Facebook chat: kies voor de chatinstellingen voor 'naam' uitschakelen, berichten blokkeren en rapporteren
- Twitter: unfollow en bij instellingen mute, block en report
- Mobiel: telefoonnummer blokkeren via instellingen. Ook via WhatsApp is deze mogelijkheid er
Verander accountgegevens en zorg ervoor dat alleen vrienden/familie contact kunnen zoeken
Het is verstandig om een nieuw e-mailadres aan te maken en/of een nieuw Facebook-/Twitter-account en dit alleen vrienden en familie te vertellen. Zo kan de pestkop het slachtoffer niet meer vinden. Indien de pestkop een nepaccount van het slachtoffer heeft aangemaakt is het verstandig dat vrienden hiervan op de hoogte zijn gebracht voordat er een nieuw account wordt aangemaakt.
Zoek hulp
Laat de pestkop niet doorgaan met waar hij/zij mee bezig is door niets met het pestgedrag te doen. Het is van belang dat het slachtoffer op tijd in actie komt zodat de pestkop niet het idee krijgt dat hij/zij boven het slachtoffer kan staan. Contact opnemen met de schooldirectie, begeleider(s) en ouders kan helpen. Zo zal het slachtoffer er niet alleen voor staan. Indien niets helpt en de pestkop gaat door, kan het slachtoffer de politie inschakelen. Echter dient het slachtoffer dan wel voldoende bewijs te leveren zodat de politie het onderzoek kan starten. Je spreekt van pesten of intimidatie indien er sprake is van belaging, belediging, bedreiging, discriminatie, hacken, identiteitsmisbruik, laster/smaad, stalking of oplichting.
Wat kun je er als ouder aan doen?
Het is van belang dat de ouders van het slachtoffer van het pestgedrag op de hoogte zijn. Zo kunnen ouders er met hun kind over praten en helpen waar mogelijk. Ook kan een kind zijn of haar verhaal kwijt. Dit zorgt ervoor dat een kind niet het gevoel krijgt dat hij/zij er alleen voor staat. Een ouder zal samen met het kind moeten gaan kijken wat voor persoonlijke informatie er op het internet staat waar de pestkop misbruik van kan maken. Het is belangrijk dat een kind niet alles over zichzelf weergeeft op het internet en bepaalde informatie, foto's of filmpjes er afhaalt.
Lees verder