Het nieuwe project van Google: Project Loon

Het nieuwe project van Google: Project Loon Er wordt wel eens gezegd dat iedereen tegenwoordig op het internet zit. Dit blijkt echter niet de waarheid te zijn. Twee derde van de wereldbevolking heeft namelijk beperkte of geen toegang tot het internet volgens Google. Google is op dit moment bezig met het experiment “Project Loon” waardoor iedereen over de hele wereld toegang kan krijgen tot het internet met behulp van ballonnen.

Artikel indeling


Wat is Project Loon?

Google Loon is het project, dat als missie heeft internet toegankelijk maken over de hele wereld. Er blijken namelijk nog veel afgelegen gebieden te zijn waar het niet mogelijk is om online te komen. Ook kan Project Loon ervoor zorgen dat men weer snel toegang heeft tot het internet wanneer er een wereldramp plaats heeft gevonden.

Om deze missie te realiseren wil Google gebruik gaan maken van ballonnen die rondzweven boven de vliegtuigen, de vogels en de wolken in de stratosfeer. Met deze ballonnen wil Google een draadloos netwerk creëren dat 3G snelheden kan behalen. De naam Project Loon is afkomstige van het Engelstalige woord “Loon”, dat gek betekent. Google geeft namelijk zelf ook toe dat het een beetje gek klinkt om internet mogelijk te maken via ballonnen in de lucht.

Hoe werkt Project Loon?

De ballonnen die voor Project Loon worden gebruikt zweven ongeveer 20 kilometer boven het aardoppervlak, in de stratosfeer. De winden in de stratosfeer zijn over het algemeen stabiel en traag te noemen. Elke laag wind in de stratosfeer varieert in richting en omvang. Project Loon maakt gebruikt van software-algoritmen om te bepalen waar de ballonnen heen moeten worden gestuurd. Deze algoritmen sturen de ballonnen in de juiste laag van de wind. Door met de wind mee te bewegen kunnen de ballonnen een groot communicatienetwerk vormen. De gebruikers kunnen met behulp van een speciale internetantenne, via de ballonnen een internetverbinding opzetten.

Het ontwerp van de ballon

Het opblaasbare gedeelte van de ballon is gemaakt van polyethyleen en is 12 meter hoog en 15 meter breed, wanneer het volledig opgeblazen is. De ballon bevat een parachute aan de bovenkant, die ervoor zorgt dat de ballon gecontroleerd kan landen wanneer deze buiten gebruik is.

De elektronica van de ballon wordt aangedreven door een reeks zonnepanelen. In de volle zon produceren deze zonnepanelen 100 Watt. Dit is genoeg om de ballon te laten functioneren en ook de batterij van de ballon op te laden voor de nacht. Door met de wind mee te bewegen en op te laden in de zon, zijn de ballonnen in staat om te functioneren enkel op basis van duurzame energie.

Onder het opblaasbare gedeelte van de ballonnen hangt een kleine doos met de elektronische apparatuur. Deze doos bevat de printplaten die het systeem aansturen. Verder bevat deze doos radioantennes. Deze antennes zorgen voor de communicatie met de andere ballonnen en met de internet antennes op de grond. Ten slotte bevat de doos batterijen waarin de zonne-energie op wordt geslagen, zodat de ballonnen 's nachts ook kunnen functioneren.

De Huidige status van Project Loon

Op 16 juni 2013, is Google is begonnen met experimenteren in Christchurch en Canterbury in Nieuw-Zeeland. Google heeft hier 30 ballonnen de lucht in laten gaan. 50 gebruikers hebben zich bezig gehouden met het testen van de internetverbinding die via de ballonnen tot stand werd gebracht. Over het resultaat van dit experiment is op dit moment nog niks bekend.

Na dit experiment wil Google 300 ballonnen de lucht in gaan sturen, Deze 300 ballonnen zouden dekking moeten bieden voor de landen Nieuw-Zeeland, Australië, Chili en Argentinië.
© 2013 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…
Welke projectrollen zijn er en wat doen ze?Welke rollen komen voor in een project? Als je een project gaat uitvoeren heb je bepaalde rollen nodig om het project to…

Ik ben mijn wachtwoord van Windows XP of 7 kwijt/vergetenIk ben mijn wachtwoord van Windows XP of 7 kwijt/vergetenWat moet je doen als je, je wachtwoord van Windows kwijt bent of vergeten? Het kan je zomaar gebeuren opeens weet je het…
Internet voor iedereen: Google Project LoonIn sommige delen van de wereld is internettoegang nog altijd traag of heel erg duur (bijvoorbeeld via satellietverbindin…
Bronnen en referenties
  • http://www.google.com/Loon/
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.