InfoNu.nl > Pc en Internet > Zoekmachines > Youtube, ´s werelds grootste archief

Youtube, ´s werelds grootste archief

Youtube, ´s werelds grootste archief Het grootste audio- en videoarchief ter wereld is de site youtube. De helft van de op internet bekeken filmpjes wordt gezien via youtube. Youtube is een onderdeel van Google. Er staan niet alleen amateurfilmpjes op maar ook veel professionele producties zoals bioscoopfilms, documentaires, videoclips, muziek en tv-programma´s.

Inhoud:


Statistiek

Dagelijks worden er 200.000 filmpjes geüpload. Het totaal aantal filmpjes heeft inmiddels de 100 miljoen overschreden. De gemiddelde lengte van een filmpje is 2 minuten en 46 seconden. Relatief gezien staan er zeer veel Nederlandstalige filmpjes op youtube. Nederlands is namelijk de derde taal op youtube.
 • Engels: 48.1%
 • Spaans: 13.6%
 • Nederlands: 3.9%
 • Duits: 2.9%
 • Portugees: 2.9%

Alle filmpjes zijn ingedeeld in een categorie. Hieronder zie je een overzicht van hoe populair een categorie is.
 • Muziek: 19.8%
 • Amusement: 19.0%
 • Mensen & Blogs: 14.2%
 • Humor: 13.4%
 • Sport: 6.9%
 • Educatie: 6.0%
 • Auto´s en voertuigen: 5.2%
 • Film: 4.7%
 • Zo-doe-je-dat en Stijl: 2.6%
 • Nieuws en Politiek: 2.6%
 • Dieren en Huisdieren: 2.2%
 • Wetenschap: 2.2%
 • Reizen en Gebeurtenissen: 1.3%

Inbreuk op auteursrecht

Als er een filmpje op youtube staat, betekent het niet dat deze er voor altijd op staat. Degene die het filmpje heeft geüpload kan zelf besluiten om het eraf te halen. Als een bedrijf vindt dat er inbreuk is gemaakt op auteursrecht dan halen youtube-medewerkers het filmpje eraf.

Censuur

Youtube is geen vrij medium. Filmpjes moeten aan allerlei richtlijnen voldoen. Zo mogen filmpjes niet tot terrorisme aanzetten, of uitleggen hoe een terrorist te werk gaat. Wanneer iemand deze beelden toch upload dan wordt zijn account verwijderd. Omdat youtube-medewerkers niet elk fimpje kunnen checken vragen ze aan de kijkers om misbruik te melden. Als jij dus een filmpje ziet waarvan je denkt dat het de regels overtreedt dan kun je het filmpje ´markeren als ongepast´. De youtube-medewerkers gaan dan beoordelen of het materiaal inderdaad over de schreef gaat. Beelden van dodelijke ongelukken, pornografie, dierenmisbruik en zinloos geweld worden op deze manier geweerd van de site.

Audio

Op youtube kun je niet alleen video´s vinden maar ook audio-opnamen. Inmiddels is youtube uitgegroeid tot het grootste audio-archief ter wereld. De filmpjes met alleen audio zijn soms door de uploader voorzien van een fotomontage. Meestal hoor je alleen muziek en staat er een tekst met de naam van het nummer en de uitvoerende muzikanten. Ook de minder populaire muziek is er te vinden; youtube is bij uitstek geschikt om zeldzame opnamen en bootlegs te horen.

Community

Youtube is een community-site. Het woord community betekent gemeenschap. Om lid te worden van een community moet je een account aanmaken. Als je iets gemeen hebt met een andere youtube-gebruiker dan kun je met deze eenvoudig contact opnemen. Een manier is om een reactie toe te voegen aan het filmpje. Wanneer je een persoonlijke mededeling wilt doen aan een uploader van een filmpje kun je rechtstreeks een mail versturen aan een andere account-eigenaar van youtube. Net als andere community site kan je vriendenlijstjes maken.

Zoeken in Youtube

Omdat er meer dan 100 miljoen filmpjes op staan en er elk uur duizenden filmpjes bijkomen is het belangrijk dat de site een goede zoekfunctie heeft. Je typt een zoekopdracht in de zoekregel en klikt op ´zoeken´. Daarna kun je de zoekresultaten categoriseren. Je kunt bijvoorbeeld het filmpje sorteren op ´aantal keer bekeken´. Het filmpje wat de meeste hits heeft komt bovenaan de lijst te staan. Voor een verdere zoekspecificatie kun je sorteren op ´relevantie´ van je zoekwoord, de ´beoordeling´ door het publiek en ´datum toegevoegd´. Met het klikken op de laatste knop krijg je een lijst van de zoekresultaten in de tijdsvolgorde waarin ze geüpload zijn. Verder kun je de resultaten sorteren op een tijdsvak waarin ze geüpload zijn; ´vandaag´, ´deze week´, ´deze maand´ of ´altijd´.

Partnervideo´s

Partnervideo´s is een extra knop om je zoekresultaten te sorteren. Deze video´s zijn gekoppeld aan mensen of bedrijven die een google-adsense account hebben. De filmpjes hebben vaak een commercieel doel. De uploader van een partnervideo verdient geld als mensen klikken op de Google-adsense advertentie naast de video.

Video met aantekeningen

De laatste manier waarop je een zoekopdracht kunt specificeren is door te klikken op ´type´ en ´aantekeningen´. Je krijgt dan alleen filmpjes te zien waarin de gebruiker aantekeningen heeft gemaakt. Aantekeningen zijn de grijze tekstvakjes die je soms in een video ziet. Hierin staan links en meer informatie over wat je ziet.

Geavanceerd zoeken

Daarnaast is er voor de serieuze speurneus de mogelijkheid om geavanceerd te zoeken. Dat lijkt veel op de google-manier van geavanceerd zoeken. Je kunt je zoekresultaten beperken tot de gewenste lengte van het filmpje, de taal waarin gesproken wordt, het land waarin het geüpload is of in welke rubriek het filmpje is geplaatst. Al deze uitgebreide zoekmogelijkheden zijn een belangrijk onderdeel van het succes van Youtube.

Account

Iemand met een eigen youtube-account kan in zijn favorieten opslaan welke filmpjes hij of zij het leukst vindt. Met deze mogelijkheid kun je snel aan anderen laten zien wat je coole, interessante of belangrijke filmpjes vindt. Ook kun je via je account lid worden van bulletinboards en groepen zodat je over het onderwerp wat jou aanspreekt op de hoogte blijft.

Lees verder

© 2008 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak ik een lyric video?Hoe maak ik een lyric video?Een lyric video is een filmpje waarin de tekst van een liedje te zien is. Vaak wordt enkel de zin afgebeeld die op dat m…
Converteer je mediabestanden met Free StudioConverteer je mediabestanden met Free StudioWe gebruiken allerlei mediabestanden op onze computer, uit allerlei verschillende bronnen. Soms moeten ze van het ene be…
Hoe krijg je meer kijkers op youtube?Hoe krijg je meer kijkers op youtube?YouTube is een populaire site waar je je eigen filmpjes kunt plaatsen. Er zijn veel filmpjes die meer dan een miljoen ke…
Verdien geld met YouTube!Verdien geld met YouTube!Geld verdienen met YouTube-filmpjes is een goede manier om online geld te verdienen. Nog niet zo lang geleden is AdSense…
Geld verdienen met filmpjes op YouTubeGeld verdienen met filmpjes op YouTubeTot voor kort was het niet voor iedereen weggelegd, maar dat is nu veranderd, iedereen kan vanaf nu geld verdienen met z…
Bronnen en referenties
 • http://mediatedcultures.net/ksudigg/?p=163
 • www.youtube.com
 • http://www.insideonlinevideo.com/2007/10/11/bundle-adsense-units-with-youtube-partner-videos/

Reageer op het artikel "Youtube, ´s werelds grootste archief"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 17-05-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Special: Computertermen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!