InfoNu.nl > Pc en Internet > Tips en tricks > Firefox optimaliseren

Firefox optimaliseren

Firefox optimaliseren Wanneer men Firefox voor langere tijd gebruikt, stijgt de behoefte deze te optimaliseren. Wat moet men daarvoor doen? In ieder geval kennis nemen van about:config. Hieronder een aantal tips die u waarschijnlijk zeer goed kunt gebruiken!

Wat is about:config in Firefox?

De instellingen van Firefox zijn opgeslagen in het bestand prefs.js. about:config is een code, die u direct toegang geeft tot dit bestand via de browser. U kunt de instellingen van Firefox in dit bestand dan ook meteen aanpassen, door in een Firefox venster about:config in te typen in het URL-vak. Wanneer u daarna op de Enter-knop drukt wordt een nieuw scherm geopend.

Alle getoonde instellingen zijn afhankelijk van een Boolean, integer of string. Boolean betekent dat er twee keuzes zijn voor een instelling: de instelling staat ingeschakeld, of niet. Een integer betekent dat de instelling afhankelijk is van een getal. Een string is een specifieke instelling. Vetgedrukte instellingen zijn instellingen die afwijken van de default instelling. Als u zelf instellingen gaat veranderen horen deze vetgedrukt te worden, maar veranderingen worden pas uitgevoerd na een herstart van Firefox. Via het filter-invoerscherm kunt u specifiek zoeken naar bepaalde instellingen. Pas op, één dubbelklik van een instelling kan deze al veranderen!

Aanpassen van about:config

Voordat u aanpassingen doorvoert dient u een back-up te maken van het bestand prefs.js. Dit om te voorkomen dat u grote schade aan firefox toebrengt. U kunt een back-up maken door dit bestand te kopiëren en ergens veilig op te slaan. In Windows XP kunt u het bestand vinden via Documents and Settings-(naam)-Application Data-Mozilla-Firefox-Profiles-(naam profiel). Een makkelijkere manier om het bestand te back-uppen is het installeren van FEBE (Firefox Extension Back-up Extension). Deze maakt een back-up van extensies, thema's, about:config, en meer.

Instellingen van about:config die u kunt veranderen om Firefox te optimaliseren

browser.history_expire_days_min : 10 in plaats van 90
browser.sessionhistory.max_total_viewers : 1 in plaats van -1
network.prefetch-next : false in plaats van true

Deze opties verhogen het beschikbare geheugen van Firefox door prefetch, cache-webpagina's of geschiedenis minder, of niet te laden.

network.http.max-connections : 100 in plaats van 30
network.http.max-connections-per-server : 20 in plaats van 15
network.http.max-persistent-connections-per-server : 8 in plaats van 6
network.http.request.max-start-delay : 0 in plaats van 10

Deze opties verhogen het aantal connecties met internet-servers. Meer connecties betekent een hogere belasting voor servers van websites, maar snellere vertoning van websites voor uzelf.

network.http.pipelining : true in plaats van false
network.http.proxy.pipelining : true in plaats van false
network.http.pipelining.maxrequests : 8 in plaats van 4

Deze opties zetten pipelining aan, en specificeren het aantal verzoeken dat met pipelining wordt uitgevoerd. Pipelining betekent verzoeken sturen voordat antwoorden van de webservers zijn ontvangen. Een snellere vertoning van websites is het gevolg.

config.trim_on_minimize als Boolean met waarde True
nglayout.initialpaint.delay als Integer met waarde 100 in plaats van 250

Deze opties moeten handmatig worden toegevoegd. Ze leiden niet tot een werkelijke snelheidsverbetering maar het lijkt alsof de snelheid verbetert.

Fasterfox lite in Firefox

Fasterfox lite extensie is een getweakte versie van de originele Fasterfox. In plaats van het veranderen van about:config instellingen, kunt u deze extensie installeren. Dit leidt ook tot snelheidsverbeteringen, maar is veel gemakkelijker.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/9148

Vacuum Places Improved

Deze extensie defragmenteert het bestand waarin uw bladwijzers zijn opgeslagen, de zogenaamde places.sqlite. Wanneer u veel bladwijzers heeft, meer dan duizend, kan het defragmenteren van uw bladwijzers helpen uw Firefox minder te laten "laggen".
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/13878

Firefox preloader voor een snellere start-up

Dit externe programma werkt zoals de Seamonkey preloader. Seamonkey is een browser, ook gemaakt door het bedrijf Mozilla. Tijdens het opstarten wordt Firefox meteen al in het geheugen geladen, zodat de opstarttijd wordt verkort. U kunt het programma hier downloaden.

Firefox profielen gebruiken

Wanneer ieder persoon in een huishouden verschillende extensies wilt gebruiken, kan de behoefte bestaan verschillende profielen aan te maken. Men kan dit effect krijgen door Portable Firefox te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer hun eigen Firefox constant foutmeldingen geeft. Deze Firefox kan meteen worden gebruikt vanaf een USB-stick en is "schoon". Een andere manier is echter om profielen aan te maken. Dit zijn geen profielen zoals bij de extensie Cookieswap waar alleen de cookies verschillen. Een nieuw profiel is in feite een nieuwe Firefox, met andere extensies, bladwijzers e.d. In de browser Seamonkey is de optie profielen standaard aanwezig, in tegenstelling tot Firefox. In Firefox moet men eerst één van de volgende twee codes intypen in het Uitvoeren-scherm van Windows, ook wel Run-box genoemd. Dit dient gedaan te worden wanneer Firefox is afgesloten.

firefox.exe -profilemanager
firefox.exe -P

Wanneer Firefox niet in de standaard map is geplaatst, moet men het pad definiëren zoals het voorbeeld hieronder:

"C:Program Files-Mozilla Firefox-firefox.exe" -profilemanager

Door deze codes in te typen en op de Enter-knop te drukken ziet u dat er standaard een default Firefox profiel staat ingeschakeld. Ook staat ingesteld dat het profielenscherm niet wordt getoond bij opstarten van Firefox. u kunt deze optie uitvinken, zodat telkens wanneer Firefox wordt opgestart, u met een ander profiel kunt werken. Deze optie is vooral handig als u en/of uw familieleden behoefte hebben aan een "schone" Firefox op dezelfde computer. U kunt ook een eigen snelkoppeling maken naar het profielen scherm. Dit doet u door met de rechtermuisknop te klikken op het bestand firefox.exe, en in het eigenschappen-scherm de optie snelkoppeling maken te kiezen, met een pad zoals in de bovenstaande code (met -profilemanager/-P aan het eind).
© 2009 - 2018 Evian, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Populaire Firefox Add-onsAdd-ons zijn kleine uitbreidingen voor Firefox die je gratis kunt downloaden. Ze zijn erg handig en vergemakkelijken het…
Internet Explorer of Mozilla Firefox?Internet Explorer of Mozilla Firefox?Vroeger gebruikte bijna iedereen de standaardbrowser van Microsoft, nl. Internet Explorer(IE). Maar achteraf zijn er alt…
Advertenties blokkeren in Internet Explorer, Firefox, ChromeAdvertenties blokkeren in Internet Explorer, Firefox, ChromeHeb je het ook gehad met die reclame op internet? Advertenties zijn eenvoudig en gratis te blokkeren in Internet Explore…
Online gevolgd op het internetOnline gevolgd op het internetOnline privacy, dat lijkt niet te bestaan. Surfen op het internet is niet zo anoniem als je misschien wel denkt. Op het…
Internet toolbars verwijderen in Explorer, Firefox en OperaInternet toolbars verwijderen in Explorer, Firefox en OperaVeel internet toolbars download je zo mee met andere software. Vaak heb je het zelf niet eens in de gaten, zonder jouw w…
Bronnen en referenties
  • http://kb.mozillazine.org

Reageer op het artikel "Firefox optimaliseren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Evian
Laatste update: 20-11-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!