Wat is ransomware?

Wat is ransomware? Ransomware is een virus dat uw computer gijzelt. Ransomware betekent dan ook letterlijk gijzelingssoftware. Wanneer uw computer besmet raakt met ransomware worden al uw bestanden geblokkeerd. Soms gebeurt het zelfs dat niet alleen uw bestanden worden geblokkeerd, maar uw computer in zijn geheel. Nadat uw computer besmet is geraakt met dit virus, verschijnt er een bericht waarin staat dat u een bepaald bedrag moet betalen om ervoor te zorgen dat uw bestanden weer toegankelijk worden. Doet u dit niet, dan zult u al uw bestanden kwijt raken.

Inhoud


Verschillende soorten ransomware

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ransomware, cryptoware en scareware. Bij ransomware verliest u de toegang tot uw computer. U krijgt een melding waarin staat dat u een bepaald bedrag moet betalen om ervoor te zorgen dat uw computer weer wordt ontgrendeld. In het verleden is dit bijvoorbeeld het geval geweest met het politievirus. De melding bleek afkomstig van de politie. In de melding stond dat u op een verboden website bent geweest, terwijl dit niet het geval was. Om uw computer te ontgrendelen, moest u een bepaald bedrag betalen. Het betalen van het bedrag was echter geen garantie op vrijgave van uw computer.

Cryptoware

Bij cryptoware worden er bestanden op uw computer versleuteld. Dit kan gaan om muziek, films, documenten of afbeeldingen op uw harde schijf. Het kan echter ook gebeuren dat er bestanden op een USB-stick worden versleuteld. Wanneer u weer toegang wilt krijgen tot uw bestanden moet u een bepaald bedrag betalen. Daarna krijgt u dan de sleutel om de encryptie ongedaan te maken.

Scareware

Bij scareware verschijnt er een pop-up waarin wordt beweerd dat uw computer bestanden geïnfecteerd zijn met een virus. In de pop-up staat dat u voor een bepaald bedrag software kunt aanschaffen om het probleem op te lossen. Met het downloaden van deze software haalt u juist het virus binnen. Hiermee wordt geprobeerd om persoonlijke gegevens van u te stelen.

Besmetting met ransomware voorkomen

Besmetting met ransomware is nooit met 100% zekerheid te voorkomen. U kunt echter wel een aantal maatregelen nemen die de kans op besmetting zo klein mogelijk maken. Zorg er in de eerste plaats voordat u een Windowsversie gebruikt die nog steeds wordt ondersteund door Microsoft. In 2016 zijn dat Windows 7, Windows 8 en 8.1, Windows 10 en Windows Vista. Deze ontvangen allemaal nog regelmatig beveiligingsupdates. Dit geldt niet meer voor Windows XP. Update naast Windows ook steeds de overige software op uw computer.

Zorg er daarnaast voor dat u een antivirus programma heeft wanneer u het internet op gaat en open niet zomaar onbekende bijlagen in e-mails. Let ook op bij het downloaden van films, muziek of andere bestanden.

Schade beperken

Om de schade van ransomware zo klein mogelijk te maken, is het verstandig om al uw documenten en foto's ook op een externe harde schijf op te slaan. Als uw computer dan onverhoopt toch besmet raakt, kunt u in ieder geval verder werken met uw documenten op een andere computer. U kunt ook een systeemherstelpunt maken. Wanneer uw computer besmet raakt met ransomware, kunt u uw computer terugzetten naar het tijdstip waarop uw computer nog niet besmet was.

Mijn computer is besmet, wat nu?

Zelfs wanneer u voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen, kan uw computer toch besmet raken met ransomware. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u een geïnfecteerde website bezoekt. Wanneer uw computer besmet is wordt er om geld gevraagd. U moet hier niet op ingaan. Meestal krijgt u niet de sleutel om weer bij uw bestanden te kunnen en zelfs wanneer u de sleutel krijgt, zit er vaak een addertje onder het gras. U moet bijvoorbeeld na een aantal weken opnieuw betalen.

Computer geïnfecteerd

Als uw computer is geïnfecteerd kunt u als eerste proberen een virusscan te maken. Veel ransomware wordt herkend door virusscanners en kan daarom eenvoudig worden verwijderd. Als u nog steeds in uw computer kan, kunt u ook het gratis programma Malwarebytes gebruiken. Dit programma herkent vaak waarmee uw computer is geïnfecteerd.

Computer gegijzeld

Als uw computer wordt gegijzeld kunt u uw computer opstarten vanaf een herstel cd of USB-stick. Bedrijven zoals Kaspersky en Bitfinder bieden dit gratis aan. Opstarten vanaf een opstart USB-stick of cd zorgt ervoor dat u niet opstart vanaf het besmette Windows. De niet-geïnfecteerde bestanden kunt u dan veiligstellen.

Back-up

De bestanden die geïnfecteerd zijn met cryptoware zijn vaak niet meer te redden. Vandaar dat het regelmatig maken van een back-up wordt aangeraden. Sluit deze back-up echter niet aan op uw besmette computer. De kans is groot dat de bestanden op uw back-up ook worden geïnfecteerd. Voor de cryptoware `Cryptovault` zijn er echter wel sleutels beschikbaar gesteld door het Team High Tech Crime van de politie in Nederland in samenwerking met Kaspersky op https://noransom.kaspersky.com. Deze sleutels zijn echter geen garantie op ontsleuteling van uw bestanden.
© 2016 - 2020 Mrvriend, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pas op voor ransomware of gijzelsoftwarePas op voor ransomware of gijzelsoftwareRansomware of gijzelsoftware is een soort virus dat erg populair is voor hackers om te verspreiden in de hoop grote bedr…
SamSam: ransomware gijzelt bestanden. Wat te doen?SamSam: ransomware gijzelt bestanden. Wat te doen?SamSam is een vorm van ransomware of gijzelsoftware. Raakt je computer of laptop ermee besmet dan stelt dit criminelen i…
Ukash virus verwijderen met gratis te downloaden softwareUkash virus verwijderen met gratis te downloaden softwareHet Ukash virus of Ukash politievirus maakt ook in Nederland slachtoffers. Het zorgt ervoor dat je computer geblokkeerd…

Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Computercriminaliteit kan veel verschillende vormen aannemen. Hackers proberen op verschillende manieren toegang te krij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Concord90, Pixabay
  • https://www.politie.nl/themas/ransomware.html
  • http://www.rtlnieuws.nl/technieuws/ransomware-zo-laat-je-je-computer-niet-gijzelen
  • http://www.computeridee.nl/workshop/wat-is-ransomware-en-wat-kun-je-ertegen-doen/
  • http://www.kaspersky.com/nl/internet-security-center/definitions/scareware
  • http://computertotaal.nl/artikelen/pc/wat-te-doen-bij-besmetting-van-ransomware-69824/

Reageer op het artikel "Wat is ransomware?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mrvriend
Laatste update: 04-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!