Linux: Gratis besturingssysteem

Klagen over Windows is niet nodig. Je kunt gewoon een goed besturingssysteem installeren zoals Linux Ubuntu. Je kunt Ubuntu eerst uitproberen door een versie op een schijf te branden die gaat werken als je hem in de CD-speler van je PC stopt. Ook kun je Ubuntu als Dual-Boot installeren. Dan kun je zelf kiezen of je met Windows of Ubuntu aan de slag gaat. Ten slotte kun je Ubuntu definitief installeren. Windows wordt er afgegooid en je werkt alleen met Ubuntu.

Inhoud:


Waarom zou je Linux op je computer installeren en Windows eraf halen?

  1. Omdat Linux onvatbaar is voor computervirussen.
  2. Omdat Linux gratis is.
  3. Omdat er extra software bij voorgeïnstalleerd zit zoals Gimp, een professioneel fotobewerkingsprogramma, Mozilla Firefox als internetbrowser en Bittorrent Client.
  4. Alle Linux-software is beschikbaar op internet en gratis.
  5. Er online-help forums zijn waardoor je elk softwareprobleem kunt oplossen.
  6. Linux is sneller dan Windows.

Ubuntu

Als je de bovenstaande 6 redenen leest om voor Linux te kiezen, dan zul je misschien verbaasd zijn waarom iedereen een duur Windows-programma koopt. Een belangrijke reden is dat Windows is voorgeïnstalleerd op nieuwe computers. Je bent dus bijna verplicht om Windows te kopen als je een nieuwe computer koopt. Tegenwoordig zijn er ook goekopere computers te koop, vanaf 100 euro, waar Linux op is geïnstalleerd. De Ubuntu Hardy Heron versie is voor de krachtige PC waarmee je bijvoorbeeld wilt internetten, films kijken en foto's/video bewerken.

Firewall

Linux besturingssystemen hebben geen firewall nodig omdat het sowieso vrij lastig is om het Linuxsysteem te hacken. Er zijn bijna geen virussen voor Linux geschreven. Bovendien is het schrijven van een Linux-virus zo ingewikkeld dat het alleen ervaren software-ontwikkelaars lukt als ze er veel tijd in investeren. Daarom is Linux een veiliger systeem dan Windows. Dit is de reden dat veel bedrijven overstappen op Linux. De bedrijven betalen voor een Linux-adviseur of applicatie-ontwikkelaar die een programma schrijft wat speciaal voor een bedrijf bedoeld is.

Het bureaublad van Hardy Heron; overigens heb je in Hardy Heron twee bureaubladen, met de knop rechtsonder kun je wisselen. / Bron: Ubuntu team, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het bureaublad van Hardy Heron; overigens heb je in Hardy Heron twee bureaubladen, met de knop rechtsonder kun je wisselen. / Bron: Ubuntu team, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hardy Heron

Het nieuwste besturingssysteem van Linux heet Ubuntu. De nieuwste versie van Ubuntu is Hardy Heron. Je kunt deze woorden zelf googlen en dan zul je al snel bij een site uitkomen die uitlegt hoe je Ubuntu op jouw computer installeert. Waarschijnlijk moet je een CD branden met Ubuntu als iso-bestand. Wanneer je deze CD in je computer doet en je start je computer opnieuw op, dan wordt automatisch Ubuntu geïnstalleerd.

Gui en Cli

Er zijn twee manieren om de software van een computer te bedienen. Je kunt een computer met de muis bedienen door icoontjes aan te klikken. In Linuxtermen gebruik je dan de Graphic User Interface oftewel de Gui. Ervaren computergebruikers kunnen de computer bedienen vanaf de commando-regel, wat in Windows de dos-prompt heet. Wanneer je zelf commando's intypt en uitvoert dan gebruik je de Command Line Interface, oftwel de Cli. In principe kun je je Linuxcomputer helemaal met de Gui bedienen, maar als je iets meer mogelijkheden wilt gebruiken of specifieke software wilt installeren dan zal het nodig zijn om je te verdiepen in de Cli.

Lees verder

© 2008 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Knoppix als gratis besturingssysteem in 2020Knoppix als gratis besturingssysteem in 2020Knoppix 8 is een gratis besturingssysteem. Kies in 2020 voor instant linux live of probeer Knoppix. Het besturingssystee…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen grat…
Chrome OS: Download gratis Google Chrome OSGoogle Chrome OS is het besturingssysteem van de toekomst. Geen programma's of bestanden meer op je computer maar alles…

Polyvore: webapplicatie voor het maken van virtuele collagesPolyvore: webapplicatie voor het maken van virtuele collagesPolyvore is een unieke, gratis webapplicatie die gebruikers de mogelijkheid biedt om plaatjes (images) van overal op het…
Wolfenstein 3D - klassieker: geschiedenis van een pc spelWolfenstein 3D - klassieker: geschiedenis van een pc spelWolfenstein 3D, een klassieker. Het in 1992 door ID Software ontwikkelde computerspel staat bekend als één van de groots…
Bronnen en referenties
  • Ik ben een ervaren Linux gebruiker
  • Afbeelding bron 1: Ubuntu team, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Linux: Gratis besturingssysteem"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 17-05-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Special: Computertermen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!