De basisbeginselen van HTML

De basisbeginselen van HTML HTML is de 'opmaaktaal' waarmee aan de webbrowser wordt aangegeven hoe de website eruit moet komen te zien. Om een website te maken is het handig om enige kennis te hebben van wat HTML is en hoe het werkt.

Wat is HTML

HTML staat voor HyperText Markup Language. Het is een eenvoudige taal, die de webbrowser als het ware instructies geeft voor hoe een website eruit moet zien. Het wordt ook vaak een programmeertaal genoemd. HTML bestaat uit elementen. Een element kan bijvoorbeeld een tussenkopje op deze pagina, of een alinea, of een afbeelding zijn. Elementen bestaan uit tags, attributen en inhoud.
  • Tag: geeft aan om wat voor soort element het gaat, bijvoorbeeld <img> als het om een plaatje gaat. De tag wordt omsloten door puntige haken. Ieder element heeft een begintag en wordt meestal met een eindtag afgesloten. De eindtag is hetzelfde als de begintag, maar dan met een slash voor de naam. De begintag van een alinea is bijvoorbeeld <p> en de eindtag </p>.
  • Attribuut: een aanpassing van een standaard element. Het attribuut wordt meegegeven bij de begintag. Bijvoorbeeld <img width="250" heigth="300">.
  • Inhoud: alles wat tussen de begin- en eindtag staat. Bijvoorbeeld de tekst van de alinea.

De structuur van HTML

Een normale webpagina bestaat uit minstens drie elementen: HTML, HEAD en BODY. Het element HTML bevat de elementen HEAD en BODY, zoals hieronder te zien is:

<HTML>

<HEAD>
</HEAD>

<BODY>
</BODY>

</HTML>

In het element <HEAD> wordt informatie over de site geplaatst. Deze informatie is niet zichtbaar op de website. Dit kan een beschrijving van de website zijn, of keywords waarmee google de site kan vinden. Alles wat zichtbaar is op de website komt in het element <BODY> te staan. De witte regels tussen de elementen zijn niet verplicht, maar het is handig voor jezelf om een beetje overzicht in de code te houden.

Alinea's en koppen

Zoals al eerder gezegd, wordt een alinea gemaakt met de tag <p>. Er zijn in HTML zes koppen gedefinieerd. Deze hebben de tags H1 t/m H6. Ze variëren in lettertype van heel groot <H1> tot heel klein <H6>. Binnen de alinea's of koppen kan je het lettertype nog aanpassen door het bijvoorbeeld vetgedrukt te maken met de tag <b> of schuingedrukt met de tag <i>.

Nu maar eens beginnen

En nu het belangrijkste punt. Hoe starten we eigenlijk met het bouwen van een website? Je kan in een teksteditor zoals kladblok een tekstbestand maken en deze opslaan met de extensie .htm. Er zijn ook allerlei speciale HTML-editors te krijgen. Deze werken vaak met WYSIWYG (what you see is what you get). Hierin kan je, net zoals in Word, tekst dikgedrukt maken en de editor zet er dan de juiste tags bij. Deze editors zijn meestal niet gratis. Om te beginnen is kladblok prima en dan leer je ook het beste hoe het werkt.

Een voorbeeld:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Dit is een test</TITLE>
</HEAD>

<BODY>
<H1>Dit is een kop in H1</H1>
<H2>Dit is een kop in H2</H2>
<H3>Dit is een kop in H3</H3>
<p>Dit is een gewone alinea met 1 woord <b>vetgedrukt</b>.</p>
</BODY>
</HTML>

Type dit in je teksteditor en sla het op als test.htm. Vervolgens kun je het via 'deze computer' openen in je webbrowser. Meestal zal je het logo van jouw standaardbrowser al zien en anders kan je er met je rechtermuisknop op klikken en in het menu 'Openen met' je favoriere browser selecteren. Als het goed is krijg je dan dit te zien (klik op de afbeelding om hem groter te zien):

Nu kan je ook zien wat bedoeld wordt met het element <TITLE> in <HEAD>. Dit is de titel die je bovenin in de browser ziet staan. Nu staat je site nog niet op internet, maar alleen op je eigen computer. Als je er klaar voor bent om je website daadwerkelijk op het wereldwijde web te lanceren, dan heb je webhosting nodig, maar dat is buiten de scope van dit artikel. In dit artikel worden alleen een paar basisprincipes van HTML beschreven. HTML is nog steeds in ontwikkeling en de werkgroep W3 ontwikkelt de standaard voor HTML. De meest recente versie is deze: https://html.spec.whatwg.org/multipage/. Hierin staan alle soorten elementen omschreven.
© 2013 - 2020 Domi83, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
HTML de basisbeginselenVoor het maken van een website heb je enige kennis van HTML nodig. HTML is de basis van een website. In dit artikel lees…
Gratis HTML script of toch betalenGratis HTML script of toch betalenAls je een website wil maken kun je HTML script kopen, zelf maken of gratis downloaden. Lees hier alles over de voor en…
Websites maken voor beginners: HTMLWebsites maken voor beginners: HTMLVrijwel alle websites zijn grotendeels in HTML geschreven. Maar wat is HTML precies en hoe kun je er een website mee mak…
Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Een browser, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer, heeft gegevens nodig om een website weer te geve…

Werken met big dataWerken met big dataBig data lijkt te zorgen voor een nieuwe revolutie in het digitale tijdperk. Bedrijven die grootschalig gegevens hebben…
Inhuren van een hackerInhuren van een hackerSteeds meer bedrijven huren hackers in. Dat doen ze om hun eigen veiligheidssystemen te laten testen. Een hacker breekt…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De basisbeginselen van HTML"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Domi83
Laatste update: Juli 2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Programmeren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!