InfoNu.nl > Pc en Internet > Hardware > De iPad, wat kan ik ermee?

De iPad, wat kan ik ermee?

De iPad, wat kan ik ermee? Na Amerika viel ook Nederland na 2010 voor de Apple iPad. Maar wat is een iPad precies? Wat zijn de voordelen en nadelen van de tablets en wat kan je ermee? Is het meer dan zomaar een hype?

Wat kan je met een iPad?

De iPad is, als men de verkoopcijfers mag geloven, kennelijk een gat in de markt tussen computer en smartphone, en stelt dus beduidend meer voor dan een mini-laptop. Je kan er bijvoorbeeld mee:
 • internetten;
 • e-mailen;
 • foto's en video's bekijken;
 • gamen
 • boeken, tijdschriften en kranten mee lezen.

Technische specificaties van de iPad

 • Display: 9,7 " LED Widescreen (1024x768 pixels)
 • Bediening: multi-touchscreen
 • Processor: 1GHz Apple A4
 • Interface: Bluetooth 2.1 EDR, WLAN b / g / n
 • Gewicht: 680 gram zonder, 730 gram met UMTS
 • Accu: 25 W/h (tot 10 uur)
 • Prijs: 479 tot 780

Voordelen Apple iPad

Als voordelen van de iPad kunnen op basis van bovengenoemde specificaties kunnen de volgende zaken worden opgesomd:
 • De iPad is licht in gewicht en compact: Met slechts 680 respectievelijk 730 gram is het apparaat erg licht. Het display beslaat evenals bij de iPhone bijna het hele oppervlak van de iPad.
 • De iPad is snel: om HD-video's snel te kunnen afspelen, werd in de iPad een 1 GHz processor aangebracht. Dit zorgt voor de minimaal vereiste prestaties. Er wordt bovendien gebruik gemaakt van flashgeheugen, dat zorgt voor een hoge toegangssnelheid.
 • De iPad is individueel aanpasbaar: in termen van applicaties laat zich de Apple iPad met Apps uit de Appstore individueel configureren. Dat biedt vele toepassingsmogelijkheden. En nieuwe applicaties toevoegen gaat razendsnel via iTunes, de digitale winkel van Apple.
 • De iPad kent een lange accu-gebruiksduur: dat volstaat om 10 uur lang video's te bekijken of te internetten via WLAN. Dat spreekt allemaal duidelijk in het voordeel van de Apple iPad.
 • Een groot voordeel in vergelijking met de laptop: die moet je eerst opstarten terwijl je een iPad simpel in de hand of op schoot neemt en beginnen kan.

Nadelen Apple IPad

Heeft de iPad dan alleen maar voordelen? Nee, en de nadelen van de iPad zijn minstens zo belangrijk als de voordelen. Maar oordeel zelf maar:
 • De iPad heeft biedt maar weinig geheugencapaciteit: flashgeheugen en ruime accu-duur of niet, wat brengt ons een apparaat met zo weinig geheugen als we bijvoorbeeld een film willen bekijken?
 • De iPad heeft geen toetsenbord. Wat Apple als een voordeel ziet, namelijk dat er geen echt toetsenbord is, zien anderen als een nadeel. Lange teksten zal men op een Apple iPad niet gemakkelijk kunnen tikken. Documenten opstellen blijft toch voorbehouden aan de laptop of de desktop-PC;
 • De iPad is nog niet multi-tasking: gelijktijdig uitvoeren van meerdere applicaties zoals bij de Apple iPhone, kan de iPad gewoonweg niet. Jammer!
 • Bij de iPad ontbreekt een seriële poort: Een camera aansluiten op de iPad zou zeker mooi geweest zijn. Zelfs de nieuwste iPods kunnen het tegenwoordig. Wat ook ontbreekt is een USB-interface. Zo kan men alleen synchroniseren via een dockingstation.

Eindoordeel Apple iPad

De Apple iPad heeft na een eerste presentatie op 27 januari 2010 al een behoorlijke portie kritiek te verduren gehad. Het zou slechts een grote iPhone zijn, maar dan zonder telefoonfunctie en zonder camera. En op Twitter werd vaak gesuggereerd dat het een flop zou zijn.

Wat aanvankelijk puur alleen op basis van technische informatie en productvideo's beschikbaar was, leek een beetje teleurstellend. Maar uiteraard spreken zoals altijd ontwerp en mobiliteit weer in het voordeel van de Apple iPad. In het eerste volledige kwartaal na introductie werden er wereldwijd maar liefst 3,17 miljoen iPads verkocht! Hieruit blijkt dat het apparaat toch een grote groep gebruikers aanspreekt. En de prijzen zullen, zo mocht men toch aannemen, zouden na verloop van tijd nog dalen. Bij introductie was er vaak nog sprake van dollarprijzen die simpelweg werden overgenomen.

En voor het overige is het wachten op een volgende generatie van de iPad. Steve Jobs kennende haalt die binnenkort ongetwijfeld een aantal tekortkomingen weg en voegt weer enkele nieuwe aansprekende functionaliteiten toe.

Tablets van andere merken

Tablets zijn na de succesvolle introductie van de Apple iPad een hot item. De iPad heeft heel wat concurrenten geïnspireerd en flink wat losgemaakt in de markt. Nu inmiddels meer dan drie miljoen iPads over de toonbank zijn gegaan wil nagenoeg elke fabrikant van PC's op de rijdende trein springen.

Marktleider Hewlett-Packard brengt waarschijnlijk nog dit najaar de HP Slate met zowel Windows 7 alsook webOS, het besturingssysteem van Palm. Waarom 2 verschillende besturingssystemen op één apparaat, hoor ik je al denken? Ook bij de Taiwainese netbookpionier Asus bereidt men verschillende grote tablet-PC´s voor. Tablets worden dus de eerstvolgende titanenstrijd in de concurrentie tussen Apple, Microsoft en Google. Want die laatste bezit met het Android besturingssysteem ook goede kaarten voor tablets.

HP, Asus en de anderen willen trouwens met hun modellen de tegenaanval inzetten op het punt waar de iPad de meeste kritiek te verduren kreeg, namelijk het gemis van een USB-interface om een printer of externe harde schijf op aan te sluiten.

Gebruik van de Ipad, een niet te stoppen trend

Het aantal scholieren dat tijdens de les een schrift gebruikt om aantekeningen te maken daalt gestaag. Steeds vaker maakt men zijn aantekeningen op de tablet. Een niet tegen te houden ontwikkeling die tijd en papier scheelt. Geniaal! Ook aan de leden van de Eerste Kamer, doorgaans dames en heren op leeftijd, werd een iPad verstrekt. Het was zonneklaar: zonder tablet liet je merken de huidige tijdgeest niet meer te begrijpen. Het is dus beslist de moeite waard om enkele uren energie te steken in de omgang met zon apparaat om vervolgens moeiteloos daarmee te kunnen bladeren, vergaderen, schrijven, mailen en presenteren.
© 2010 - 2018 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prijs iPad en toepassingen iPadPrijs iPad en toepassingen iPadNa de Phone en iPod is er nu de iPad. In dit artikel kom je alles te weten over de iPad. Wat zijn de kosten van een iPad…
IPad (Apple tablet) kopenDe nieuwe iPad is op de markt. Ga je een iPad kopen, dan is het verstandig om te weten wat je eigenlijk koopt. Lees in d…
Notion Ink Adam TabletDe Notion Ink Adam Tablet is een Tablet-PC ontworpen en geproduceerd door Notion Ink. De Adam heeft veel weg van andere…
IPad toegevoegde waarde of een hype?IPad toegevoegde waarde of een hype?Van de iPad zijn er wereldwijd miljoenen verkocht. Dit is weer een doorslaand succes van Apple. Na de iPod, iPhone en na…
Verschil tussen iPad en Samsung Galaxy TabVerschil tussen iPad en Samsung Galaxy TabDe iPad, de platte minicomputer van Apple, heeft serieuze concurrentie, na zes maanden. Laat de strijd beginnen! De Sams…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De iPad, wat kan ik ermee?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. van den Tol-Munters, 15-02-2014 22:33 #4
Hoe kun je met een iPad (versie 5.1.1 ) 9B206, een opgeslagen foto toevoegen voor b.v. een advertentie op Speurders.nl of Prikbord Zeeland net. Is het uberhaupt mogelijk met een iPad uit het jaar 2011?

Mariette Janssen, 08-03-2013 05:35 #3
Weet iemand hoe ik mijn foto bestand kleiner kan maken op mijn i pad, nu zit hij bijna vol.
Graag reactie

Marga Pijper, 05-03-2013 08:04 #2
Hoe kan ik BIC van www.berrywestra.nl op mijn iPad installeren om op mijn tablet te bridgen?

Graag u antwoord hier op.

Marga Pijper

P. Braam, 27-02-2013 23:14 #1
Confugeren zonder wifi. Hoe doe je dat? Via me vaste computernet?

Infoteur: Serkozy
Laatste update: 30-09-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!