InfoNu.nl > Pc en Internet > Hardware > Gebruikerservaring Magnat Monitor Supreme 802
recensie

Gebruikerservaring Magnat Monitor Supreme 802

Gebruikerservaring Magnat Monitor Supreme 802 Magnat, een Duitse luidsprekerfabrikant levert de zuilluidspreker Monitor Supreme 802, dit is een 2,5-wegsysteem met een hoog uitgangsvermogen. De luidsprekers geven een stabiele en robuuste klank en gaan vooral levendig klinken als het volume van de versterker wat verder wordt opengedraaid. Voor de prijs hoef je het niet laten, de luidsprekers kunnen een mooie eerste kennismaking zijn met het volle geluid van echte zuilluidsprekers. De Duitse luidsprekerfabrikant Magnat brengt sinds 2013 een goedkope serie luidsprekers onder de naam Supreme op de markt. Deze serie bestaat zowel uit kleine boekenplankluidsprekers, grotere zuilluidsprekers, als centerspeakers en subwoofers. Een van deze zuilluidsprekers is de betaalbare Supreme 802 welke in de kleuren mokka en zwart wordt geleverd. Het betreft een 2,5-wegsysteem en dit wil zeggen dat de ingebouwde midrangespeaker bij veel volume mee gaat helpen om de basrangespeaker te versterken. De tweeter (dat is de hoge tonen-speaker) is dan, net als in een 2-wegsysteem door middel van een filter geheel gescheiden van de twee grotere speakers (woofers).

Beschrijving van de luidsprekers

De luidsprekers zijn stevig en zwaar, in het echt zien ze er mooier uit dan op veel foto’s, waar ze een beetje plat op staan afgebeeld. Gekozen is voor de goedkopere uitvoering in het zwart, de mokka-uitvoering is duurder. Aan de achterkant bevinden zich stevig gemonteerde vergulde aansluitpunten, dit zijn geen goedkope plastic klemmen maar van het metalen type waarbij de kabel door een gaatje moet worden gestoken en vervolgens met een metalen schroefdop wordt vastgezet. Aan de achterkant bevinden zich maar liefst twee basreflexbuizen zodat de lucht onderin de kast goed weg kan stromen.

De ingebouwde speakers

De twee woofers zijn nagenoeg hetzelfde, het opvallende is dat de het midden van de conus niet bol staat, maar hol, dit geeft de luidsprekers iets bijzonders. De veel kleinere tweeter is vormt een mooi contrast en ligt tussen de twee grotere woofers in, een van de twee woofers ligt dus helemaal bovenaan. Alle speakers zijn mooi afgewerkt gemonteerd in de kast en dit is gedaan met schroeven die alleen met een inbussleutel kunnen worden vastgeschroefd. Het afneembaar front is, zoals wel vaker bij luidsprekers, van een iets lagere kwaliteit, oppassen dus dat je niet een van de spikes afbreekt. Omdat de zuilluidsprekers zwaar zijn zullen ze al snel een vast en vertrouwd meubelstuk in je huiskamer gaan vormen. In het begin is de donkere kleur zwart even wennen, maar al snel worden de luidsprekers vertrouwde blikvangers. Ze vallen overigens niet snel om, omdat ze zwaar zijn.

Geluidservaring

De Monitor Supreme 802 luidsprekers hebben een prima bas, zeker wanneer je nog nooit zuilluidsprekers hebt gehad, zal dat een aangename verrassing zijn. Bij veel muziek hoor je de diepe bassen echt loskomen van het geheel en dit geeft de luidsprekers een breed klankbeeld. Bij de middentonen ontstaan wat problemen, hier zijn bepaalde middenfrequenties iets te veel aanwezig waardoor een wat ruw klankbeeld ontstaat. Het is niet het geval dat de luidsprekers te schel klinken, maar er mist hier wat klankkleur. De hoge tonen, tenslotte, zijn wat te dof, er zijn niet echt heldere en breed klinkende hoge tonen aanwezig. Neemt niet weg dat bij, bijvoorbeeld klassieke muziek, de luidsprekers toch verrassend uit de hoek kunnen komen en veel instrumenten op een volle manier goed afzonderlijk hoorbaar zijn, zeker bij een hoog volume. Het lijkt net alsof deze luidsprekers erom vragen om af en toe even flink "op hun staart getrapt" te willen worden, pas dan gaan ze echt levendig klinken. Dit alles maakt dat het luidsprekers zijn met een robuust, evenwichtig en mooi breed klankbeeld, waarbij de kleurklanken en heldere hoge tonen enigszins ontbreken.

Plaatsing van de luidsprekers en te gebruiken kabels

De luidsprekers moeten zo opgesteld worden dat ze beiden vanaf de luisterplek te zien zijn, ze moeten een gelijkbenige driehoek vormen met de luisterplek. Daarnaast mogen ze geen contact met de ondergrond maken, vandaar dat bij de luidsprekers extra metalen spikes zijn meegeleverd. De Monitor Supreme 802 kan prima met andere luidsprekers in een surround opstelling worden gecombineerd, bijvoorbeeld met de Monitor Supreme Center 252 als centrale luidspreker, en de Monitor Supreme 102 als zijwaarts geplaatste luidsprekers. Aan te raden is om kabels van minimaal 2,5 mm2 in doorsnede te nemen, tot een lengte van 3 meter. Bij langere kabels dan 3 meter moet een doorsnede van minstens 4 mm2 worden gebruikt. Van de uiteinden van de kabels moet 10 tot 15 mm gestript worden en de uiteinden moeten worden gedraaid, dat is beter dan solderen.

Aandachtspunten

Let op dat de gebruikte versterker niet een te laag vermogen heeft, versterkers met een laag vermogen moeten zeer luid worden gezet om toch nog wat volume uit deze luidsprekers te krijgen. Hierdoor bestaat een grote kans op vervormen van het geluid hetgeen slecht is voor met name de hoge tonenspeaker (tweeter). Hoewel Magnat een minimaal versterkervermogen aanraadt van 30 Watt is het toch beter om een versterker met een hoger vermogen te kiezen, bijvoorbeeld 100 Watt per kanaal. Daarnaast moet bij elke versterker, ook versterkers met een hoog vermogen, worden gelet dat niet extreem veel bas of hoge tonen worden ingesteld, want dan gaat teveel energie naar bepaalde frequenties met als gevolg dat de ingebouwde speakers bij een hoog volume defect kunnen raken. Het gebruik van versterkers met een te hoog vermogen wordt afgeraden, maar dit is in regel nog altijd minder schadelijk dan een versterker met een te laag vermogen. Het spreekt voor zich dat de luidsprekers alleen aangesloten mogen worden als de versterker uit staat, en dat altijd goed op de beide polen van de kabels moet worden gelet.

Conclusie

Heb je nog nooit zuilluidsprekers gehad, maar beschik je niet over een torenhoog budget, dan zijn deze luidsprekers een mooie kennismaking met de klank van zuilluidsprekers. Je zult meteen het verschil horen met kleinere boekenplankluidsprekers of met de nog kleinere 'melkpakjes'. Toch doen deze luidsprekers al snel naar meer verlangen, en wel naar meer frissere heldere tonen in het hoog en naar een wat warmer en kleurrijker gebied in het midden. Echter gezien de milde prijs die voor deze luidsprekers betaald moet worden krijg je wel degelijk genoeg waar voor je geld. Het is dan je eigen keus of je liever voor hetzelfde bedrag kleinere boekenplankluidsprekers - met een kleurrijker middengebied - wilt kopen, of deze robuuste en toch ook wel sympathieke 'werkpaarden' verkiest.

PS, de afgebeelde foto dient slechts ter illustratie en is dus niet een ingebouwde speaker uit de Monitor Supreme 802

Technische gegevens
Naam: Monitor Supreme 802
Type: 2,5-weg basreflex
Vermogen: 170 Watt
Piekvermogen: 340 Watt
Impedantie: 4-8 ohm
Frequentiebereik: 22-40.000 Hz
Aangeraden vermogen versterker: 30 tot 340 Watt
Gevoeligheid (1 Watt/1 m): 92 dB
Afmetingen: 215 x 850 x 273 mm (b x h x d)
Gewicht: 14 kg
Front: afneembaar
Spikes: rubber en extra meegeleverd metalen spikes
Uitvoeringen: in zwart en mokka
© 2017 - 2019 Blauwevinvis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zo koop je de beste gaming monitorZo koop je de beste gaming monitorDe gaming monitor. Het is een belangrijk deel van je setup. Een scherpe monitor zorgt voor een mooi beeld en veel detail…
Checks and balancesChecks and balancesDe Amerikaanse politiek is nogal complex. Met het House of Representatives, The Senate, Supreme Court, president en vice…
Zwanger worden met PersonaPersona is een microcomputertje dat ontwikkeld is als anticonceptiemiddel. Zonder dat één van beide partners iets hoeft…
Welke kas kopen voor in de tuin?Er zijn verschillende kassen te koop, zoals de hobbykas, de muurkas, de folietunnel, de orangerie of het prieel. O.a. bi…
Middeltjes tegen vermoeide ogenMiddeltjes tegen vermoeide ogenVermoeide ogen komen veel voor. Meestal veroorzaken ze hoofdpijn, of een wazig zicht. Tegenwoordig krijgen onze ogen hee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Georgefromistanbul, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://techspecifications.net/speakers/magnat-monitor-supreme-802/
  • http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=10308.0
  • http://www.magnat.de/fileadmin/_temp_/MONITORS_Flyer_dts_en.pdf

Reageer op het artikel "Gebruikerservaring Magnat Monitor Supreme 802"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Blauwevinvis
Gepubliceerd: 16-02-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 4
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!