Geld besparen met een E-reader?

E-readers worden steeds populairder. Ze worden goedkoper en kunnen steeds meer aan. Toch kosten de meeste goede E-readers nog meer dan €100. Wanneer je dit vergelijkt met de prijs van boeken valt dit nog mee, aangezien je er honderden boeken op kunt lezen. Het lijkt een goede investering voor iedereen die wel eens leest, maar dat valt nog tegen. Dat ook E-books een aanschafprijs hebben wordt vaak vergeten. Hoewel E-books niet hoeven te worden gedrukt of getransporteerd, zijn de prijzen vaak maar iets lager dan die van reguliere boeken. Toch kan een E-reader goedkoper uitpakken als het kopen van boeken in bepaalde situaties. Veel E-books zijn namelijk gratis te verkrijgen. Vooral oudere boeken zijn in grote hoeveelheden gratis te downloaden. Ook wanneer je veel leest kan het goedkoper uitpakken om een reader te kopen. Daarbij levert het ook milieuwinst op.

Wat zijn E-books?

E-books, E books of Ebooks zijn allemaal schrijfwijzen voor hetzelfde digitale product. Het Elektronische boek is bezig aan zijn opmars. Deze ‘boeken’ zijn geen boeken in de traditionele zin, maar slechts tekstbestanden. Ze zijn te lezen op iedere computer, maar ook op een E-reader waardoor ze als een boek gelezen kunnen worden. Er zijn verschillende typen bestanden met verschillende extensies. De meest voorkomende extensie is wellicht .epub, maar ook .pdf bestanden en verschillende andere bestanden kunnen E-boeken bevatten.

Geen papier, geen transportkosten, geen drukkosten, geen inkt…

Kortom, E-books moeten wel heel goedkoop zijn, toch? Helaas is dit niet altijd het geval. Sterker nog, de meeste E-books zijn maar iets goedkoper dan papieren boeken. Dit heeft een paar redenen.

Hoog BTW-tarief

Hoewel het enige tijd onder discussie heeft gestaan, vallen E-books nog steeds onder een hoog Btw-tarief. 19% om precies te zijn. Dit terwijl papieren boeken onder het Btw-tarief van 6% vallen. Door dit verschil is de prijs van E-books behoorlijk hoger dan van ‘normale’ boeken.

Wie verdient?

Een E-book is eenvoudig te maken, de meeste schrijvers kunnen dit zelf ook. Dat zou betekenen dat er nog maar één iemand aan het boek hoeft te verdienen, dus de prijs kan flink omlaag. Hoewel deze redenering logisch klinkt, klopt het toch niet. Schrijvers sluiten contracten af met uitgevers en mogen daarna hun boeken niet zomaar online zetten. Zelfs als dit wel zou kunnen, dan komt er ook nog een website aan te pas, en een tussenpersoon, een vertaler, iemand om de boeken te beveiligen et cetera.

Uiteindelijk is door deze en andere oorzaken de prijs van een elektronisch boek niet veel goedkoper dan van een papieren boek. Er is wel verschil tussen, maar een boek wat in de winkel €20 kost, kost digitaal makkelijk €15. Het verschil is dus niet zo groot, maar zeker nog zichtbaar.

E-reader aanschafprijs

E-readers worden steeds goedkoper, maar ze zijn nog steeds prijzig. Wil je een goede kwaliteit reader, waarvan je ogen niet moe worden, ben je al snel €100 tot €200 kwijt. Als je maar een paar euro per boek bespaart, moet je dus veel boeken lezen om je reader terug te verdienen.

Is een E-reader dus altijd een slechte investering?

Een E-reader is zeker niet altijd een slechte investering. Behalve dat hij veel lichter is dan een stapel boeken, kan het ook financieel een goede zet zijn om er een te kopen.

Veel lezen

Als je maar genoeg boeken leest, dan verdien je je reader weer terug. Hiervoor moet je wel behoorlijk veel lezen, maar enthousiaste lezers kunnen hun geld er op deze manier uithalen.

Lees de klassiekers

Veel oude boeken zijn gratis te verkrijgen, via bijvoorbeeld de site van project Gutenberg. Copyright verloopt 70 jaar na de dood van de auteur. Daarna beland een boek in het publiek domein en mag dus door iedereen worden verspreid, gratis.

Gratis E-books

Veel auteurs brengen zelf E-books uit, soms goedkoop en soms zelfs helemaal gratis, ze willen gewoon dat hun werk gelezen wordt. Hier zitten soms hele mooie verhalen tussen, maar helaas ook heel veel slechte werken. Toch is het een poging waard om even rond te zoeken.

Alles gratis

Grote hoeveelheden boeken zijn gratis op internet te vinden. Echter, veel boeken zijn alleen illegaal te downloaden. Kijk dus uit met websites die alleen gratis boeken aanbieden en websites die veel recent geschreven boeken aanbieden. Over het algemeen kun je illegale downloads herkennen doordat ze gratis aanbieden wat op andere sites wordt verkocht.

En het milieu natuurlijk

Behalve voor de portemonnee zijn E-books ook veel beter voor het milieu. In plaats van grote hoeveelheden papier te gebruiken, wordt er alleen digitaal materiaal gebruikt. Ben je klaar met lezen? Dan kun je het boek verwijderen zonder enig afval te maken. Dit is natuurlijk alleen winst als de E-reader ook correct wordt ingeleverd wanneer deze kapot of ‘op’ is.
© 2012 - 2020 Info_lisa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jouw boek in de iBookstore?Jouw boek in de iBookstore?Je hebt een boek geschreven! Of een kort verhaal of een gedichtenbundel. Zelf lees je graag op je iPad. In de iBookstore…
Ebooks (internetboeken)Ebooks (internetboeken)Een steeds groter wordend fenomeen op internet is het ebook. Boeken worden online gratis of tegen betaling aangeboden in…
Converteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreConverteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreNiet alle e-readers kunnen een e-book in het format ePub lezen. Sommige gebruiken een ander format. Kindle van Amazon, b…
Ebooks lezen op je Linux-pcEbooks lezen op je Linux-pcAls je net overgestapt bent van een Windows-pc naar een Linux-pc, dan moet je van veel zaken uitzoeken hoe het nu werkt.…

Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…
Gratis live voetbal kijken op je pcWil je gratis live voetbal of andere sporten bekijken op je pc? Dat kan! Je kunt gratis alle wedstrijden volgen uit de N…

Reageer op het artikel "Geld besparen met een E-reader?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Info_lisa
Gepubliceerd: Juni 2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Download
Schrijf mee!