InfoNu.nl > Pc en Internet > Diversen > Online opslagruimte – voor de stal van digitaal spul

Online opslagruimte – voor de stal van digitaal spul

Online opslagruimte – voor de stal van digitaal spul Cassettes, floppy's, diskettes, cd's, DVD's, SD's en USB's. Door de jaren heen is er heel wat veranderd in computerland. Zeker als het aankomt op opslaginstrumenten. Op een cassette kon hooguit een paar kilobyte, op een diskette nog geen anderhalve MB. De opslagcapaciteiten werden pas groter toen de cd, DVD en USB werden geïntroduceerd. Maar tegenwoordig is het heel anders. Alles gaat digitaal, ook het bewaren van bestanden!

Opslagruimte

Tegenwoordig vliegen de MB's, de GB's en zelfs al de TB's je om de oren. Om kort te gaan komt het erop neer dat voor het opslaan van informatie, bepaalde termen gebruikt worden. Zo is een KB (kilobyte) maar een fractie van een megabyte (MB). De MB stelt weer niks voor als je het over de gigabyte (GB) hebt. 1 GB is namelijk 1.000 MB. En op haar beurt wordt de GB weer overmeesterd door de terabyte (TB), die maar liefst 1.000 GB is, ofwel 1.000.000 MB, wat neerkomt op een slordige 750.000 diskettes. Maar dat terzijde. Opslaan is aan de orde van de dag en een recent onderzoek heeft aangetoond dat er digitale ruimte te kort is om alles op te slaan dat nog geproduceerd moet worden.

Online opslaan

Internet gaat met haar tijd mee. Dat geldt ook voor ondernemers. Waar enige tijd geleden voornamelijk handel zat in het aanbieden van internetverbindingen – denk aan ADSL, wi-fi en andere soorten van verbindingen – is het vandaag de dag aan de online opslagunits. Want het is mogelijk om belangrijke informatie, onder het mom van back-up, op internet op te slaan. Erg handig, want zo kun je overal ter wereld bij je bestanden komen, zonder dat je met een USB-stick, een DVD of andere opslagunit, hoeft rond te zeulen. Van beschadiging is in dat geval ook geen sprake meer.

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieder van online back-up, of opslagruimte op het web. Een ervan is UPC. Hier kun je tegen betaling van € 4,99 per maand beschikken over een online back-up van 4 GB. Voor € 9,99 per maand krijg je 10 GB. Ook KPN biedt opslagruimte aan. Voor € 4,95 per maand kun je hier je bestanden onbeperkt online stallen – met de garantie dat je nooit meer je bedrijfsgegevens kwijt raakt en verloren bestanden eenvoudig zijn terug te halen. Een andere aanbieder van opslagruimte is Ironmountain. Zij bieden naast opslagruimte ook een server back-up en herstel aan en een back-up voor je hele pc.

Gratis aanbieders

Naast deze betaalde aanbieders, kun je er ook voor kiezen een gratis aanbieder te gebruiken. Hier zijn op het internet ook tal van aanbieders van te vinden. Echter, de garanties bij gratis aanbieders zijn minder stevig dan die bij de betaalde - en vaak ook bekende - aanbieders.

E-mail

Geen aanbieder en eigenlijk ook geen officieel opslagmedium, maar wel een handige optie, is de oude, vertrouwde e-mail. Wanneer je een account afsluit bij bijvoorbeeld Hotmail of Gmail krijg je direct de beschikking over een flink aantal GB’s aan mailruimte. Bij Hotmal is dit zelfs onbeperkt. Kleine bestanden, zoals documenten in Word, kunnen dan ook gemakkelijk worden opgeslagen in de inbox – geordend in een mapje – wanneer de eigenaar ze naar zichzelf stuurt. Kosteloos en overzichtelijk.
© 2009 - 2018 Paulsmiezen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Digitale opslag van gegevens: de verschillende mogelijkhedenEr bestaan verschillende mogelijkheden om uw computerbestanden veilig op te slaan of versturen. We zetten ze even op een…
Online back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligOnline back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligEen back up maken van de belangrijkste bestanden is iets wat iedereen regematig zou moeten doen maar het is ook iets wat…
Handige applicaties voor Android tabletsHandige applicaties voor Android tabletsEen van de redenen om een tablet aan te schaffen is omdat er zoveel leuke en nuttige applicaties zijn die je erop kunt i…
Windows Vista heeft Windows Mail, een stuk veiligerWindows Vista heeft Windows Mail, een stuk veiligerOutlook Express heet in Windows Vista nu Windows Mail. Ondanks de vergelijkbare basis zijn er nogal wat nuttige verbeter…
Informatie over iCloud van AppleInformatie over iCloud van AppleIn de herfst van 2011 komt Apple met een nieuwe online dienst; iCloud. iCloud is een gratis opslagplek op het internet v…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Online opslagruimte – voor de stal van digitaal spul"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulsmiezen
Gepubliceerd: 24-06-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!