Blind of slechtziend: iPhone, iPad en andere Apple-producten

Blind of slechtziend: iPhone, iPad en andere Apple-producten Ook voor wie niet (goed) meer ziet is een iPad of iPhone een uitkomst. Dankzij de standaard toegankelijkheidsfuncties zoals spraak en vergroting die de Apple-producten aan boord hebben, is een blinde of slechtziende persoon perfect in staat om te e-mailen, internetten, ov-informatie te bekijken, te Facebooken, boeken te lezen enzovoort. Voor jong en oud opent zich een nieuwe digitale wereld aan mogelijkheden waarbij blinden en slechtzienden zich meteen kunnen integreren samen met zienden.

AppleVis

AppleVis is een Engelstalige internetcommunity van en voor blinde en slechtziende Apple-gebruikers. Deze community bespreekt alle producten van Apple: Mac-computers, iPhone, iPad, iPod Touch, Apple TV en Apple Watch. Hoewel de website Engelstalig is, wordt deze site veel gebruikt en geraadpleegd door Nederlandstalige blinden en slechtzienden. Voor visueel gehandicapte personen bieden Apple-producten immers een grote meerwaarde. De samenvatting van de werking van de producten voor blinden en slechtzienden krijgt een plekje op de AppleVis-website. Voorts reikt AppleVis jaarlijks prijzen uit voor ontwikkelaars van toegankelijke apps voor blinden en slechtzienden. De AppleVis-website bevat een recent en goed gebruikt forum, een blog met de laatste nieuwtjes over Apple-producten, podcasts en beoordelingen van apps. Daarnaast heeft de website een handige lijst online staan met actieve en vaste toegankelijkheidsbugs en hoe je deze bugs kan vermijden of oplossen. Tips over hoe je je Apple-product het beste kan instellen om met bepaalde programma's te werken, vind je eveneens op AppleVis. Tot slot vind je op de website een heleboel handleidingen om je Apple-product zelf goed in te stellen. Het is mogelijk om je via RSS te abonneren op een nieuwsfeed zodat je alle nieuwtjes meteen in je mailbox of RSS-leesprogramma binnenkrijgt.

Appwijzer

Website

Daniël Huughe is de oprichter van de website Appwijzer. Zijn site groepeert een grote waaier van apps, gerangschikt via allerlei categorieën. Daniël heeft de apps allemaal getest en bij de meesten staat dan ook korte informatie vermeld over de werking van de app. Bijgevolg weet een visueel beperkte persoon of het de moeite waard is om de app te downloaden en eventueel aan te kopen. De Appwijzer-website bevat tevens een hele lijst met Nederlandstalige commando's die je aan Siri kan vragen.

Mailgroep

Aan de website van Appwijzer is ook een mailgroep gerelateerd met name de e-mailgroep "Appwijzer", eveneens beheerd door Daniël Huughe. Alle toegankelijke apps voor de iPod touch, iPhone of iPad komen aan bod. Daarnaast is een hoop informatie opgenomen bij deze berichten: tijdelijk of altijd gratis, downloadlinks, werking en opties van apps voor de doelgroep blinden en slechtzienden, ... Je kan verder enkele interessante instellingen met betrekking tot de e-mails maken door een e-mail naar een specifiek adres te sturen. Zo kan je instellen dat je geen e-mails wil ontvangen (no mail), of je kan elke dag één e-mail ontvangen waarin de samenvatting van de e-mails van die dag verschijnt (digest). Ook het afmeld- en aanmeldsysteem werkt eenvoudig.

Bartiméus

Bartiméus is een grote blindenorganisatie in Nederland waar mensen onder andere kunnen revalideren. Tijdens de revalidatie is het werken met een Apple-product mogelijk één van de activiteiten die een persoon met visuele beperking onder de knie leert krijgen. Bartiméus heeft een folder met algemene informatie over de aanpassingen van de iPhone en iPad voor blinden en slechtzienden online staan. Hier vind je ook tips met betrekking tot de instellingen en opties die je best kan aan- of uitzetten wanneer je als visueel beperkte persoon met een iPhone of iPad aan de slag gaat. Een andere interessant project van Bartiméus is ICT4VIP: http://www.ict4vip.nl. ICT4VIP organiseert eveneens cursussen voor een brede doelgroep blinden en slechtzienden. Daarnaast vind je op de site een lijst met sneltoetsen en een samenvatting van toegankelijke apps. Bartiméus heeft verder nog een digitaalgerelateerd project online staan met name Blink Magazine: http://blinkmagazine.nl/. Blinden en slechtzienden vinden hier allerlei iPhone/iPad/iPod Touch (iOS)-tips evenals andere computergerelateerde informatie en trucs. Je kan je abonneren op Bartiméus Blink Magazine en zo alle nieuwtjes in je RSS-lezer of mailbox ontvangen.

Koninklijke Visio

Koninklijke Visio (http://www.visio.org/nl-nl/home) is eveneens een groot expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen in Nederland. Koninklijke Visio heeft een gratis e-book online staan "De sprekende iPhone". Het boek belicht de basiskennis van een iPhone, de toegankelijkheidsopties met de spraakfunctie, en leert blinden en slechtzienden de basistechnieken aan om met een iPhone te sms'en, contactpersonen bij te houden, te e-mailen enzovoort. Koninklijke Visio organiseert voorts overal in het land informatiebijeenkomsten en inloopspreekuren rond onder andere de iPhone en iPad voor mensen met een visuele beperking. Het is de bedoeling dat blinden en slechtzienden langskomen en advies en informatie inwinnen over deze toestellen. Jaarlijks staat Koninklijke Visio eveneens op de Ziezo-beurs om demonstraties te verzorgen met de Apple-producten.

Visio IPhone

Visio iPhone is een soort e-mailgroep via Google Groups waar je allerlei informatie kan uitwisselen over de mogelijkheden van de iPhone voor mensen met een visuele beperking. Dit is zeer ruim opgevat dus allerlei bedieningstrucs, aankooptips, toegankelijke apps enzovoort komen aan bod.

Voiceover-apple

Deze groep is uitgebreider en actiever dan "Visio iPhone" en telt meer leden. Via Voiceover-apple wisselen blinden, slechtzienden en andere geïnteresseerden ervaringen uit, leggen ze elkaar problemen voor en vooral helpen ze elkaar. Niet iedereen is immers even bedrijvig om meteen alles te kennen en doen met een Apple-product. De e-mailgroep is gemaakt via Groups.io en werkt op een eenvoudige manier om je in te schrijven of af te melden. En het is ook simpel om dagelijks een samenvatting van e-mails van de voorbije dag te krijgen (digest) of om tijdelijks je e-mailontvangst uit te zetten (no mail).

Lees verder

© 2015 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Skiën voor blinden en slechtziendenSkiën voor blinden en slechtziendenVeel mensen die blind of slechtziend leven zich graag uit in een sport. Skiën is voor deze doelgroep één van de vele uit…
Witte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokWitte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokEen (zwaar) slechtziende of blinde persoon gebruikt een witte stok (blindenstok). Bij de aanvraag om machtiging dient de…
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor een blinde of slechtziende persoon zijn tal van mobiliteitshulpmiddelen en aanpassingen in de mobiliteit beschikbaa…

Acties van hackerscollectief AnonymousAnonymous staat bekend om zijn vele hacks en acties tegenover bedrijven/overheden, maar wat heeft Anonymous tot nu toe n…
Brailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenBrailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenEen blinde of (zwaar) slechtziende persoon gebruikt zijn oren (spraak) en/of zijn vingers (braille) om teksten te lezen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ulf40, Pixabay
  • http://blinkmagazine.nl/
  • http://groups.google.com/forum/#!forum/iphonespraak
  • http://www.applevis.com/
  • http://www.appwijzer.be/
  • http://www.appwijzer.be/app/siri_NL.html
  • http://www.bartimeus.nl/sites/default/files/downloads/iPhone%20en%20iPad%20folder.pdf
  • http://www.ict4vip.nl/iphone-tips-en-trucs-voor-visueel-gehandicatpen/
  • http://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2014/juni/gratis-ebook-gebruik-iphone-slechtziend-blind
  • https://groups.io/org/groupsio/voiceover-apple

Reageer op het artikel "Blind of slechtziend: iPhone, iPad en andere Apple-producten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 14-08-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Special: Blinden en slechtzienden
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!