InfoNu.nl > Pc en Internet > Diversen > TV kijken op de PC: de TerraTec Cinergy USB tv-antenne
recensie

TV kijken op de PC: de TerraTec Cinergy USB tv-antenne

De Duitse firma TerraTec brengt al sinds 2005 de Cinergy USB tv-antennes op de markt. Het systeem bestaat meestal uit een antenne, een USB-stick, een afstandsbediening en software om de antenne mee te bedienen. Sinds 2005 zijn er al veel versies op de markt gebracht, ze werken allemaal met Windows XP of hoger. Met de antenne kan overal waar je maar bent tv worden gekeken; op de boot, camping of thuis. Er is geen internetaansluiting nodig. De zogenaamde “free to air” zenders NPO 1, 2 en 3 zijn met deze antenne gratis te ontvangen.

Waar bestaat het pakket uit?

Het pakket bestaat uit een USB-stick, een antenne (al dan niet met magnetische voet), meestal een bijgeleverde afstandsbediening en software. De USB-stick wordt aangesloten in een beschikbare USB-poort van de pc, laptop of tablet. Vervolgens worden de drivers en de software geïnstalleerd. Bij de nieuwste Cinergy versies moet deze software worden gedownload en wordt dus niet bij het product meegeleverd. Op een Windows pc werkt de Cinergy antenne prima. Er is ook een aantal versies voor de Mac beschikbaar. TerraTec ondersteunt geen Linux, maar voor de echte Linux-specialisten bestaat soms een mogelijkheid de antenne tóch onder Linux te installeren (zie de link bij bronnen en referenties). Aanbevolen wordt om een pc met minimaal 1 gig geheugen te hebben, een 2ghz processor of hoger, een USB 2.0 of 3.0 poort, en minimaal Windows XP (servicepack 3) of hoger.

Opzoeken van de zenders en gebruik op meerdere pc's

Als de software en de drivers zijn geïnstalleerd kunnen de gratis tv-zenders worden opgezocht. Het opzoeken van de zenders gebeurt met de bedieningssoftware. In oudere versies is dit nog Terratec Home Cinema, maar in nieuwe versies kan de bedieningssoftware een andere zijn, bijvoorbeeld DVBViewer TerraTec Edition. De zogenaamde “free to air” zenders zijn gratis, dit zijn NPO 1, 2, 3 en de regionale zenders. Ook kan naar de publieke radiozenders worden geluisterd. Let er op dat je bij het vastleggen van de zenders voor de optie "free to air" kiest. Met de bedieningssoftware kunnen vervolgens alle vastgelegde zenders worden bekeken. Nog een handige functie is de aanwezigheid van teletekst. Het maakt achteraf niet uit in welke USB-poort je de USB-stick hebt aangesloten, je kan dus altijd de antenne na installatie op een andere poort aansluiten. Eveneens kunnen de drivers en de software op meerdere computers worden geïnstalleerd. Dit maakt de Cinergy tot een zeer flexibel product. Omdat de stick en de antenne vrijwel niets wegen kan de stick makkelijk worden losgekoppeld en op een andere computer worden aangesloten.

Een overzicht van enkele Cinergy tv-antennes
Van de Terratec Cinergy USB tv-antenne zijn sinds 2005 vele versies op de markt gebracht. Enkele oudere versies zijn:
 • Cinergy T USB XE (2007)
 • Cinergy T Stick Black (2010)
 • Cinergy T Stick Dual RC (2010)

Meer recentere versies zijn:
 • Cinergy T Stick+ (2012)
 • Cinergy DVB-T Stick (2014)
 • Cinergy Mini Stick HD (2014)
 • Cinergy HTC Stick HD (2014, duurdere versie met luxe afstandbediening)

De meeste versies hebben een afstandsbediening inbegrepen. Ze werken allen vanaf Windows XP (servicepack 3) of hoger. Mocht je een oudere versie willen gebruiken op Windows 7 of 8, dan wordt deze prima ondersteund via de Support pagina van TerraTec. Op die pagina zijn de nieuwste drivers te vinden (meestal tot en met Windows 8). Enkele Cinergy versies zijn ook geschikt voor de Mac, zoals de Cinergy Mini Stick Mac. Sommige versies hebben een losse antenne geleverd op een magnetische voet, maar de Cinergy Mini Stick heeft een antenne die in de USB-stick moet worden geplaatst.


Programma’s opnemen

Een mooie functie van de Cinergy USB tv-antennes is het opnemen van programma’s. Dit kan zowel geprogrammeerd door tijdstippen in te stellen, als handmatig door direct op opnemen te drukken. Alle opnamen worden opgeslagen, meestal in de map Mijn documenten-Mijn videos, en kunnen worden teruggekeken en desgewenst met eigen videosoftware worden bewerkt. Via de EPG programmagids (electronic program guide) kan eenvoudig het gewenste programma worden geselecteerd voor opname. Eveneens zit er op de bedieningssoftware een terugspoelfunctie, waarmee tijdens het "live" tv kijken een stukje kan worden teruggespoeld. Om de terugspoelfunctie mogelijk te maken worden binnenkomende tv-signalen gebufferd en op de harde schijf als tijdelijke bestanden opgeslagen. Het mooie is dat als je iets op tv ziet dat je eigenlijk had willen opnemen (maar niet hebt gedaan), je altijd nog via de Windows verkenner deze gebufferde bestanden kunt kopiëren en opslaan. Overigens, tijdens het opnemen van programma’s kan tegelijkertijd op een ander kanaal tv worden gekeken.

Beeldkwaliteit

Een van de grote voordelen van de Cinergy tv-antenne is de goede beeldkwaliteit. NPO 1, 2 en 3 streamen sinds 2014 ook live via de website van de NPO, de beeldkwaliteit is redelijk, maar het kan beter. De Cinergy doet het dan duidelijk stukken beter. Een aantal Cinergy versies zendt zelfs uit in HD kwaliteit. Om die reden is gratis tv kijken via de Cinergy een zeer aantrekkelijke optie.

Storingen

De TerraTec Cinergy werkt met Digitenne tv-signalen. Dit betekent dat er soms storing kan ontstaan, bijvoorbeeld tijdens onweersbuien, of voorbijrijdende auto’s in de straat. Het beeld staat dan even stil. Echter, een goede ontvangstkwaliteit kan in huis wel degelijk bereikt worden door de antenne zo hoog mogelijk te bevestigen. Het draad aan deze antenne is niet erg lang, maar als je de USB-stick met een USB-verlengkabel aansluit dan kan alsnog een flink bereik gehaald worden. Overigens kan ook gekozen worden om in de USB-stick een langere tv-coaxkabel te bevestigen, en op die manier de antenne hoger te plaatsen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening (indien bijgeleverd) kan gebruikt worden om op de TerraTec-bedieningssoftware zenders mee te zoeken of om op te nemen. Maar het leuke is dat ook andere Windows mediaspelers op de pc er soms (deels) mee kunnen worden bediend. Zo wordt je pc omgetoverd in een mediacenter. Overigens is deze afstandsbediening klein van formaat, het is meer een soort extraatje dat TerraTec er "gratis" bijlevert. Let er wel op dat de USB-stick door de afstandsbediening bereikt moet kunnen worden, dus plaats de USB-stick niet achter de pc. Er zijn ook duurdere versies van de Cinergy met luxe afstandsbediening.

De tv-antenne op een Linux PC

Voor de liefhebbers van Linux, en dan met name de KDE versies als Kubuntu of Linux Mint KDE; de Terratec tv-antenne is werkend te krijgen met het Linux programma Kaffeine. Deze allround mediaspeler werkt alleen onder de KDE versies van Linux. Kaffeine herkent de tv-antenne meteen en kan automatisch de zenders opzoeken (mits er een goed signaal is), er zijn geen extra drivers nodig om de tv-antenne te installeren. Zelfs het opnemen en programmeren van tv programma’s is mogelijk.

Zeer handig als het internet er weer eens uit ligt

Op 3 september 2016 vond een grote landelijke storing bij KPN plaats, deze duurde ongeveer vanaf acht uur in de morgen tot half twee in de middag, maar de tijdstippen verschilden per locatie in het land. Veelal werkte het internet, digitaal tv kijken, én telefonie niet, en dat betekende dat, indien je niet over een smartphone beschikte met mobiel internet, je moeilijk aan informatie kon komen. In dit geval biedt een digitale USB tv-antenne uitkomst, er kan dan toch even op teletekst worden gekeken of er een storing is. Op 3 september kon inderdaad op teletekst worden gezien dat een grote landelijke storing de oorzaak was van het niet functioneren van het internet. Het is dus aan te raden om voor een paar tientjes een digitale tv-antenne voor dit soort situaties aan te schaffen.

Conclusie

Er zijn eigenlijk geen minpunten aan dit product. Voor de prijs hoef je het niet te laten, wel is de prijs gestegen. In 2010 kostte de Cinergy antenne nog ongeveer € 25,-, maar in 2014 circuleren prijzen van ongeveer € 40,- tot zelfs ruim € 50,-. Kennelijk is het product zeer populair. Het is dus aan te bevelen om goed om je heen te kijken naar een goede prijs. Heel soms is de ontvangst als gevolg van atmosferische storing minder goed, maar dit is een eigenschap van Digitenne tv-signalen en ligt dus niet aan het product. De afstandsbediening voelt wat goedkoop aan, maar wat wil je ook voor deze prijs? Zoals gezegd zijn er ook versies met een luxere afstandsbediening. De afstandsbediening functioneert verder prima. Handig is dat de antenne bij de meeste modellen een magnetische voet heeft. Het feit dat je voor dit geld ook programma’s kunt opnemen maakt het product helemaal compleet. Voor mensen die geen geld over hebben om een tv-betaalabonnement af te sluiten is de Cinergy een mooi gratis alternatief, de commerciële zenders kunnen dan echter niet bekeken worden. De Cinergy is een uitkomst voor vakanties op de camping, boot of andere afgelegen plek waar geen wi-fi voorhanden is.

Pluspunten

 • Goedkoop in aanschaf
 • Goede beeldkwaliteit
 • Terugspoelfunctie
 • Programmeerbaar opnemen
 • Afstandsbediening (bij de meeste versies)
 • Flexibel op meerdere pc’s te installeren
 • Ideaal voor op de camping, boot of op studentenkamer
 • Als internet er weer eens uit ligt heb je toch tv en teletekst met de laatste berichtgeving

Minpunten

 • Een enkele keer storingen als gevolg van atmosferische storing (dit is eigenlijk geen minpunt, maar een kwestie van de antenne beter plaatsen)

Verkrijgbaar in de vele pc-winkels en webshops. Tip! Let op de prijzen, deze kunnen variëren. Doe dus eerst even goed onderzoek.
© 2014 - 2019 Blauwevinvis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een GSM-repeater plaatsen voor een betere telefoon-ontvangstEen GSM-repeater plaatsen voor een betere telefoon-ontvangstGeen GSM-ontvangst op die ene plek waar het het hardst nodig is? Een signaal repeater voor de mobiele telefoon is de opl…
Draadloos internet versterkenDraadloos internet versterkenDraadloos internet wordt steeds vaker toegepast in huizen. Het is ook logisch, want alle kabels maken het overzicht niet…
Ontvangst draadloos internet verbeterenDraadloze netwerken thuis zijn zeer populair, ze helpen je van al die vervelende wirwar aan draden af. Maar het is niet…
Van analoge naar digitale televisieVan analoge naar digitale televisieMeegaan met de tijd en overschakelen op digitale tv. Zoals we ooit zijn overgestapt van zwart-wit naar kleur, zo gaan we…
Uitleg: Welke type Draadloze Netwerkadapter heb ik nodig?Internetten waar u maar wilt? Gewoon achter uw bureau, in de woonkamer of bij mooi weer zelfs in uw hangmat in de achter…
Bronnen en referenties
 • http://www.terratec.net/page.php?page=/support/ (goede support pagina van TerraTec)
 • http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/TerraTec_Cinergy_T_Stick (niet officiële drivers voor Linux)

Reageer op het artikel "TV kijken op de PC: de TerraTec Cinergy USB tv-antenne"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Blauwevinvis
Laatste update: 03-09-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!