Webwinkels en nepwinkels - Oplichting via Internet

Webwinkels en nepwinkels - Oplichting via Internet Het moment dat wij digitaal zijn gaan bankieren en via Internet zijn gaan winkelen, hebben fraudeurs hun kansen gezocht en zijn ze ons gaan oplichten. Er worden complete webwinkels nagebootst met websites die niet van de echte zijn te onderscheiden, met maar één doel: zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld binnenhalen. Internetwinkelaars doen er goed aan op te letten alvorens ze geld betalen voor goederen die misschien wel nooit aankomen. Waar let je op? Hoe zie je dat een webwinkel een nepwinkel is?

Nagebootste webwinkels

Het zijn vooral elektronicawinkels, die last hebben van nepwinkels. Webwinkels met bijvoorbeeld tablets en smartphones zijn geliefd en de artikelen zijn aan de prijs. Daarmee zijn de webelektronicawinkels doelwit van oplichtersbendes geworden. Ze bouwen een webwinkel na, laten mensen bestellen en betalen en verdwijnen daarna in het niets. Er wordt wel geïncasseerd, maar het product wordt niet geleverd.

Nepwinkels vooral in weekend actief

De nagebootste webwinkels zijn vooral in het weekend actief. Kopers worden in een paar dagen in de val gelokt met een mooie website die de bekende logo’s draagt en met mooie aanbiedingen. De onverlaten halen snel grote bedragen binnen en sluiten dan hun nepwinkel weer. Vrijdag online - zaterdag en zondag binnenhalen - maandagochtend offline, dat is zo’n beetje het werkschema van een nepwinkel.

Goede gemaakte vervalsingen

Nepwinkels worden opgezet alsof het echte webwinkels van bekende namen zijn. Elektronicawinkels zijn vaak de dupe, samen met de klant die gekocht heeft maar niets kreeg. Vaak gebruiken de namaakwebsites het vertrouwenwekkende logo van Thuiswinkel.org. De criminele bendes zijn creatief en inventief en weten hoe ze hun website op die van een gerenommeerde elektronicawinkel moeten laten lijken. De vervalsingen zijn goed gemaakt en de naam lijkt ook op de originele winkel.

Ongelooflijke kortingen

De oplichters zetten iets voor of achter de originele naam, bijvoorbeeld www.BCC-korting.com. Dat klinkt heel aannemelijk voor een kortingswebsite van BCC. Als dan ook nog de tablets op de BCC-korting.com veel goedkoper zijn dan op de originele BCC website, dan denkt de koper dat er een speciale korting gegeven wordt en dat het daarom op de kortingwebsite staat. Ze bestellen, betalen online en krijgen nooit hun product in huis. Klagen doen ze vervolgens bij de originele BCC winkel, die natuurlijk van niets weet en ook geen schade kan vergoeden.

Hosting in buitenland

De nepwinkels opereren ondermeer via hostingsbedrijven in het buitenland, zoals in Panama. Er is in Nederland en België weinig tegen te doen. De fraudeurs worden ook steeds gewiekster. Ze laten websites maken met logo’s die voor 99 procent gelijk zijn aan het originele logo van de bonafide webwinkel. Het originele bedrijf kan zijn merkbeeldrecht claimen, maar een procedure kost veel geld en duurt lang. Het kan de echte webwinkel wel tien- tot twintigduizend euro per fraudegeval kosten.

Herkennen van een nepwinkel

Hoe herken je een nepwinkel? Met aandachtig kijken en lezen is te ontdekken dat een webshop een nep-webshop is.
  • Allereerst kun je aan de hand van het prijsverschil verwachten dat een te lage prijs niet kan kloppen. Je achterdocht is gewekt;
  • controleer de naam en het bezoekadres van de webwinkel;
  • controleer of de webwinkel telefonisch bereikbaar is;
  • controleer of het btw- en KvK-nummer vermeld staat in de algemene correspondentie;
  • kijk of er reviews en ervaringen van andere consumenten op de site staan;
  • controleer of het keurmerklogo aanklikbaar is;
  • kijk in de ledenlijst van de keurmerkwebsite of daar de webshop vermeld staat;
  • kijk of er iets staat over levertijd en bedenk dat een lagere prijs vaak een langere levertijd heeft.

WebWinkelChecker

Je kunt ook de WebWinkelChecker laten meedraaien in je browser. Het is een gratis programmaatje waarmee je negatieve ervaringen van klanten kunt lezen. Het programma beoordeelt de betrouwbaarheid van de webwinkel die je bezoekt. Bij een malafide nepshop komt er een waarschuwende pop-up. Die waarschuwing kan gaan over het faillissement van de webwinkel, klachten over misbruik van logo’s of misbruik van keurmerken. Via webwinkelchecker.nl kan het ook.

Landelijk Meldpunt Internetoplichting

Mensen die zijn opgelicht kunnen dat melden bij LMIO, Landelijk Meldpunt Internetoplichting, een instantie die is opgericht door Marktplaats in samenwerking met de politie. LMIO verzamelt gegevens van malafide praktijken en fraudeurs. Op www.mijnpolitie.nl is na te kijken of er over een verkoper een melding is gedaan. De politie werkt hard aan het pakken van internetoplichters, maar kan wegens gebrek aan menskracht niet alles oppakken. Toch worden er veel frauduleuze webwinkels gesnapt. De politie krijgt gemiddeld duizenden meldingen van internetoplichting per jaar binnen en dat aantal is tussen 2014 en 2015 zelfs verdubbeld. Hoe meer er via Internet wordt gehandeld, hoe de cijfers oplopen. Honderdduizenden zijn al slachtoffer geworden van internetfraude.

DigiD

De politie raadt aan om via internet aangifte te doen van Internetfraude. Daar heb je wel een DigiD voor nodig.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo herken en voorkom je internetoplichtingZo herken en voorkom je internetoplichtingSteeds meer mensen maken het mee. Je doet een aankoop via het internet, maar ontvangt na weken wachten helemaal niets. H…
Webshop keurmerken: welke is de juiste voor uw webwinkel?Webshop keurmerken: welke is de juiste voor uw webwinkel?Een webshop keurmerk kan iets zeggen over de service van een webwinkel. Een webwinkel zonder een keurmerk wordt door vee…
Oplichting op het internetOplichting op het internetOplichting op het internet is een groeiend probleem. Er worden steeds meer onschuldige internetgebruikers verleid door m…

YouTube vs VimeoJe neemt een filmpje op waarin je de nieuwe hit van Celine Dion luid scandeert en je wilt uiteraard je zangtalent tonen…
Geld verdienen met websites testenGeld verdienen met websites testenIn nieuwe sites zitten altijd wel fouten en daarom moeten deze websites getest worden. Deze fouten kunnen niet altijd vo…
Bronnen en referenties
  • http://www.metronieuws.nl/nieuws/zo-herken-je-de-nep-webshop/SrZmlc!qeDCP0QaYunI/ graadpleegd op 20 augustus 2014
  • Friesch Dagblad 19 augustus 2014
  • http://www.nu.nl/tech/3803421/vorig-jaar-450000-slachtoffers-internetoplichting.html geraadpleegd op 26 augustus 2015
  • https://www.security.nl/posting/412989/Internetfraude+zou+miljoen+Nederlanders+5,3+miljard+euro+kosten geraadpleegd op 26 augustus 2015
  • https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/twee-keer-zoveel-meldingen-van-internetoplichting geraadpleegd op 7 april 2018
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-04-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.