CycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en steden

CycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en steden CycloMedia is het bedrijf dat panoramafoto’s kan maken die de omgeving rondom laat zien. CycloMedia wordt ondermeer ingeschakeld om foto's te maken voor gemeenten, verzekeringsmaatschappijen en ingenieursbureaus. De foto's zijn niet openbaar en kunnen alleen bekeken en gebruikt worden na invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord op de CycloMedia website. StreetView maakt soortgelijke opnames voor Google.

CycloMedia en StreetView

CycloMedia is gespecialiseerd in het makan van 360 graden panoramafoto’s, de cyclorama’s. Ze kunnen daarmee de omgeving grootschalig en systematisch in beeld brengen, dankzij unieke, door CycloMedia ontwikkelde speciale opname- en verwerkingstechnieken. De camera’s staan op het dak van de CycloMedia auto’s en gaan er dagelijks op uit om de omgeving op de foto te zetten. De foto’s komen in een online database en worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder voor het vervaardigen van 3D modellen.
De opnames worden voorzien van:
 • naam van de locatie;
 • oriëntatiepunten;
 • tijdstip van de foto.

Camera op de auto

De foto’s van CycloMedia worden gebruikt door diverse bedrijven en instanties. De foto’s worden voorgelegd bij de verkoop van onroerend goed en bij de aanvraag van bouwvergunningen. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken de foto’s om gefundeerde inschattingen van risico’s te kunnen maken. CycloMedia rijdt jaarlijks pro-actief over alle openbare wegen in Nederland en fotografeert met een interval van vijf meter. De beelden verschijnen niet in het openbaar en zijn alleen te bekijken met een username en password.
De volgende instanties maken gebruik van de diensten van CycloMedia:
 • Rijksoverheid;
 • gemeenten;
 • provincies;
 • makelaars;
 • financiële instellingen;
 • ingenieursbureaus
 • verzekeringsmaatschappijen.

Hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van CycloMedia zit in Zaltbommel.
Bezoek adres:
 • Van Voordenpark 1b,
 • 5301 KP Zaltbommel
 • T +31 (0) 418 - 55 61 00
 • I www.cyclomedia.nl
 • E info@cyclomedia.nl

Google StreetView

CycloMedia wordt niet ingezet door Google om foto’s te maken voor StreetView. Google heeft haar eigen auto's, die hetzelfde doen als de CycloMedia auto's. De auto's maken zich bekend door de logo’s op de zijkant te dragen en voorafgaand aan het maken van de foto’s als geluidsauto door stad of dorp te gaan. De mensen worden op de hoogte gesteld van de werkzaamheden en kunnen desgewenst maatregelen nemen. Wie beslist niet door Streetview of CycloMedia gefotografeerd wil worden kan zorgen dat hij op het moment van de fotografie niet op straat loopt. De gezichten van de personen zijn over het algemeen niet of nauwelijks herkenbaar op de StreetView foto’s. Dat ligt aan de resolutie van de foto’s en wanneer een gezicht vol in beeld staat wordt het gezicht wazig gemaakt.

StreetView is een dienst van Google, waarbij de internetgebruiker als het ware vanachter zijn computer door het landschap of de stad kan manoeuvreren. Met de pijltjestoetsen kun je naar links en rechts, naar voren en naar achteren en met de plus- en min knop kun je in- en uitzoomen. Google biedt ook Google Maps, oriëntatiekaarten van gebieden, en Google Earth, luchtopnames van om en nabij de hele wereld. Alleen de poolgebieden binnen de 85ste breedtegraad worden niet gefotografeerd. StreetView is met de 360 graden panoramabeelden een aanvulling op die diensten. StreetView bestaat sinds 25 mei 2007. Google Maps werd in 2005 gelanceerd.

Streetviewmaps met foto

Streetviewmaps is een combinatie van Maps en View. Op de kaarten kun je foto’s aanklikken van bezienswaardigheden, gebouwen of straten. De foto van de omgeving komt van StreetView. Met Streetviewmaps kun je bijvoorbeeld in een handomdraai zien hoe je vakantiebestemming eruit ziet.

De Keningswei / Bron: Google MapsDe Keningswei / Bron: Google Maps

Keningswei

De functie van Google Maps werd in de zaak Marianne Vaatstra gebruikt om aan te geven waar in het weiland het meisje was gevonden en waar de dader woonde. Met inzoomen op het weiland naast de Keningswei kon tot op de centimeter nauwkeurig de boomwal gevolgd worden en de vindpaats van het lichaam worden opgespoord. Na de arrestatie van Jasper S. was het een kleine moeite om in Oudwoude de boerderij van de man te vinden. Bij wijze van spreken kon je de boer op zijn erf zien lopen. Met de plus-knop van Google Maps kon worden ingezoomd op het Wilhelminaplein en Zaailand waar Bauke Vaatstra en zijn familie de stappen naar de rechtszaal maakten. Google Maps geeft een instrument in handen waarmee iedereen met internet ver weg is en toch nog dicht op de huid van locaties en mensen kan gaan zitten.

Streetview Nederland

Streetview Nederland verzamelt grappige en opvallende links van StreetView locaties.
De camera pakt regelmatig voorstellingen die komisch kunnen overkomen, mensen die gelijkenissen vertonen met bekende Nederlanders, of grappige situaties. Wie via www.maps.google.com een opvallende, vreemde, grappige view ontdekt kan de link opsturen naar Streetview Nederland. De gezichten van de mensen op de views worden over het algemeen geblurd. Met een plus of een min kun je als bezoeker de view waarderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…
Google Sky pimpt Google Earth verder opGoogle Sky pimpt Google Earth verder opTot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook…
Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Als PC-gebruiker bent u waarschijnlijk wel bekend met Google Earth, het gratis te downloaden programma van Google Inc. w…

Oude accounts van websites verwijderenOude accounts van websites verwijderenVeel mensen hebben op tientallen websites een account of profiel. Deze pagina's zijn via Google te vinden met als gevolg…
Fraude op het internetFraude op het internetOp het internet komen veel verschillende kwalijke praktijken voor met verschillende doelen. Een groot deel van deze kwal…
Bronnen en referenties
 • www.street-view-maps.nl
 • www.cyclomedia.nl
 • www.streetviewnederland.nl
 • www.wikipedia.nl
 • Afbeelding bron 1: Google Maps
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-12-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.