Schrijven van websiteteksten

Schrijven van websiteteksten Het schrijven van een websitetekst vraagt andere vaardigheden dan het schrijven van een tekst op papier. In dit artikel enkele praktische tips voor het schrijven van website teksten. Een website treft veel vluchtige bezoekers, dit vraagt een andere schrijfstijl dan bijvoorbeeld wordt gehanteerd voor het schrijven van boeken. Een website bezoeker wil in één oogopslag zien of de inhoud van de website de moeite waard is. Bezoekers zijn namelijk snel geneigd door te klikken naar iets anders als de pagina niet aanspreekt. Daarom is een goede website tekst, kort, aantrekkelijk en gemakkelijk scanbaar.

Praktische tips

Wees direct in de boodschap

De belangrijkste informatie staat bovenaan. Zorg dat de titel aanspreekt en kernwoorden van de boodschap bevat. Begin niet met een inleiding en achtergrond informatie maar ‘val met de deur in huis’.

Schrijf kort maar krachtig

Schrijf kort, bondig, maar vooral krachtig. Schrap overbodige woorden en/of zinnen. Blijf bij de kern en vermijd zoveel mogelijk vakjargon. Wil je toch grote leesdocumenten toevoegen verwerk deze dan in een bijgevoegd document. Zorg voor een actieve schrijfstijl, waarbij je de bezoeker direct aanspreekt, bv: meld je hier voor de open dag aan, in plaats van: hier kun je de aanmelding voor de open dag vinden.

Schrijf richting de zoekvraag

De meeste bezoekers komen met een specifieke zoekvraag op een website. Het goede tekst verplaatst zich in de zoekvraag en probeer hiervoor concrete informatie te schrijven. Probeer aan te sluiten bij de belevingswereld van de bezoeker door jezelf de vraag te stellen ‘wat wil de bezoeker vinden op mijn website’, in plaats van wat wil ik mijn bezoekers meegeven. Sluit een artikel af met een 'Call to Action', ofwel een button met daarin een richting waarop je graag wenst dat de klant / bezoeker heen gaat, zoals 'Vraag nu een offerte aan', 'download het e-book'.

Schrijf ‘scanbaar’

Bezoekers scannen een webpagina om te zien of het aansluit bij de zoekvraag. Als de bezoeker niet binnen enkele oogopslagen ziet wat gezocht wordt, wordt de website direct weggeklikt. Pas de tekst hierop door te werken met duidelijke titels, goede tussenkopjes, opsommingen en eventueel uitgelichte woorden.

Maak gebruik van links

Werk binnen de tekst met links voor meer informatie. Maakt de verwijzende tekst naar de links niet te lang. Zorg dat de linken altijd werken, anders verlies je de bezoeker en geef je een onzorgvuldig signaal af van de website.

Cursussen

Diverse onderwijsinstellingen bieden cursussen en/of opleidingen aan op het gebied van schrijven. Dit kan praktische handvatten bieden om net meer bezoekers te trekken.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom is schrijven voor het internet anders?Waarom is schrijven voor het internet anders?Schrijven voor het internet is een vak apart. Sinds we het internet steeds meer zijn gaan gebruiken, zijn er speciale ma…
Geld verdienen met schrijvenGeld verdienen met schrijvenDuizenden mensen schrijven voor hun plezier, verhalen, gedichten, verslagen of artikelen. Door te schrijven kun je eenvo…
Thuiswerk als tekstschrijverThuiswerk als tekstschrijverBen jij goed met taal en vind je het leuk om lekker te schrijven? Dan kun je wellicht tekstschrijver worden Dit kan gema…
SEO teksten, optimaal voor bezoekers en zoekmachinesSEO teksten, optimaal voor bezoekers en zoekmachinesSearch Engine Optimization wordt steeds belangrijker voor schrijvers van webteksten. Daarom is het handig om te weten ho…

Het moderne tijdschriftHet moderne tijdschriftHeeft de uitgever zoals wij die kennen nog toekomst? Hoe ziet de moderne uitgever eruit en wat kunnen we hiervan verwach…
Jonnen, wat staat er tegenover?‘Jonnen’ is een term die steeds meer vorm aanneemt binnen de marketing. Jonnen staat voor ‘gunnen’. Hierbij kun je denke…
Bronnen en referenties
  • http://communicatie.leidenuniv.nl/website/webredactie-richtlijnen/webschrijven/5-tips.html

Reageer op het artikel "Schrijven van websiteteksten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Laatste update: 14-04-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!