InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > Microsoft lanceert So.cl, weer een social netwerksite

Microsoft lanceert So.cl, weer een social netwerksite

Microsoft lanceert So.cl, weer een social netwerksite Ook Microsoft probeert een graantje mee te pikken met het enorme succes van social netwerksites. Dat Facebook en Twitter enorme successen zijn kan niemand meer omheen, maar wat wil Micrsoft met So.cl bereiken? Vorig jaar kwam Google met Google+ op de markt, nu wil ook Microsoft een graantje mee pikken. Volgens Microsoft wilt het bedrijf echter niet concurreren met de bestaande social netwerksites, maar willen ze juist een nieuwe toevoeging bieden. De meningen zijn verdeeld. Netwerksites leveren tenslotte veel geld op. Onlangs kwam Mark Zuckenberg met zijn Facebook als miljardair terug van de beursgang. Wie had dat een aantal jaar geleden gedacht?

Wat is So.cl?

So.cl, ook wel uitgesproken als social wordt door Microsoft als volgt omschreven:

“So.cl (pronounced “social”) is an experimental research project, developed by Microsoft’s FUSE Labs, focused on exploring the possibilities of social search for the purpose of learning.”

Maar wat is dan die nieuwe toevoeging? De doelgroep bestaat net als die van Facebook uit studenten, maar dan wel met een serieuze twist. Geen onzin filmpjes of andere niet-leerzame media. Nee, het samenwerken en het delen van kennis heeft een hogere prioriteit. Toch is So.cl volgens Microsoft niet te vergelijken met Facebook.

Wat biedt So.cl?

So.cl lijkt vooral bedoeld als sociale zoekmachine. Wanneer je over een Microsoft Live account beschikt kun je je direct aanmelden. Dit kan overigens ook via Facebook login. Facebook? Je leest het goed. Microsoft heeft hier slim op in gespeeld. Het gaat nog verder. So.cl maakt namelijk direct een koppeling zodat content (tekst en media) ook via Facebook gepubliceerd kan worden.

Wanneer je eenmaal bent ingelogd krijg je een button bovenaan de pagina te zien waarmee je kan zoeken in de zoekmachine van Bing. Hierin kan worden aangegeven of de zoekopdracht ‘public’ is of ‘privé’. Stel je dit niet in op privé, dan kan iedereen zien wat jouw zoekopdrachten waren. Tevens is het mogelijk om zoekresultaten met elkaar te delen en opmerkingen te plaatsen. Het is een nieuwe toevoeging en het sluit aan bij het sociale aspect van So.cl, maar of iedereen hier op zit te wachten is de vraag.

Met de zoekresultaten kun je binnen So.cl snel en gemakkelijk berichten plaatsen, net als dat je dit gewend ben met Facebook of Twitter. Een tweede optie om berichten te plaatsen is ‘Browser Bookmark’, een manier om vanuit de browser een status update op So.cl te zetten.

Microsoft heeft ook een functie ingebouwd die verdacht veel lijkt op die van Google+, namelijk het ‘videovergaderen’, oftewel samen naar filmpjes kijken. Ook is het mogelijk dat studenten groepen vormen die dezelfde interesse delen of met elkaar een project maken. Dit lijkt erg op ‘Circles’ van Google+. Een heel nieuw concept is het niet.

Kan het een succes worden?

Of men zit te wachten op zo’n nieuwe social netwerksite is nog niet te zeggen. Eerder heeft Microsoft een poging gedaan met ‘Spaces’, maar dit mislukte finaal. Ook al wilt So.cl niet concurreren met social netwerksites zoals Facebook en Twitter, blijft het toch de vraag of Microsoft deze keer niet te plank mis slaat en zal het moeten blijken of er überhaupt wel animo is voor weer een social netwerksite. Je moet tegenwoordig wel van hele goede huize komen, wil je net zoveel bereiken als Mark Zuckenberg. Microsoft pakt het deze keer wel slimmer aan en begint eerst met een voorzichtig experiment.
© 2012 - 2019 W-mdr90, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Wat deelt u op internet?Wat deelt u op internet?Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit ons bestaan. Hyves, Twitter en Facebook zijn zogenoemde 'must h…
Social Netwerksite: FacebookSocial Netwerksite: FacebookOndertussen is Facebook uitgegroeid tot een zeer bekend en gewaardeerd bedrijf. Er is bijna niemand die niet weet wat Fa…
Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…
Social media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenSocial media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenBijna iedereen heeft wel een account aangemaakt op minimaal één social media kanaal. Ook veel bedrijven maken een profie…
Bronnen en referenties
  • http://www.frankwatching.com/archive/2012/05/21/microsoft-lanceert-so-cl-sociaal-netwerk-voor-social-search/

Reageer op het artikel "Microsoft lanceert So.cl, weer een social netwerksite"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: W-mdr90
Gepubliceerd: 22-05-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!