InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > Beveiliging privégegevens: dat kan beter
nieuws uitgelicht

Beveiliging privégegevens: dat kan beter

Beveiliging privégegevens: dat kan beter Dat het niet best gesteld is met de bescherming van privégegevens in online databases, is wel bekend. Nieuwssite voor de ICT Webwereld én onderzoeksjournalist Brenno de Winter vinden echter dat er nog altijd 'stuitend' slecht wordt omgegaan met de verantwoordelijkheid voor beveiliging van gevoelige gegevens. Positief is dan weer, dat een betere beveiliging van gegevens echt niet zo heel moeilijk is. Wat, hoe, wie en waarom? Lees verder. Privacylekken in online informatie die toch echt niet voor iedereen bedoeld is. Tot nu toe zwelt deze problematiek alleen maar verder aan, net als het aantal gevallen van privacylekken. Zowel ICT nieuwssite Webwereld als onderzoeksjournalist Brenno de Winter, is het veelvuldige ontstaan van privacylekken een doorn in het oog. Die laatstgenoemde onderzoeksjournalist De Winter is dan ook de luis in de pels van diverse organisaties die met publieke belangen 'wat slordig' omgaan.

Geen week voorbij.. of er ligt een database op straat

Wat zijn nu precies de problemen wat betreft de beveiliging van privé-gegevens? Simpelweg dat met grote regelmaat gevoelige persoonlijke gegevens 'op straat komen te liggen'. Ofwel, in de woorden van Webwereld: er gaat geen week voorbij of er ligt weer een database op straat met gebruikersnamen, wachtwoorden, adressen of bankgegevens. Het is al eerder gebleken dat zelfs organisaties die zich bezig houden met privacy, het nog weleens verbluffend gemakkelijk maken om toegang te krijgen tot hun gegevens. Bijvoorbeeld via onmogelijk simpele wachtwoorden. Op dat gebied is het eerste terechte bedrijfsfaillissement al gevallen.

Kinderlijk eenvoudig

Net zoals het soms - misschien zelfs vaak - kinderlijk eenvoudig is om met basale technische hulpmiddelen toegang te krijgen tot privacygegevoelige gegevens, is het volgens Webwereld óók kinderlijk eenvoudig om gegevens goed te beschermen. Dat is een invalshoek die we nog niet hadden gehoord, en wel een opwekkende. Alleen: je moet er wel iets aan doen.

Beveiliging van (privé)gegevens

  • De beveiliging van privégegevens begint bij het beperkt verschaffen van toegang binnen het eigen bedrijf.
  • Zorg dat alleen degene die deze gegevens nodig heeft, ook de betreffende gegevensbestanden kan gebruiken.
  • Daarnaast is de algemene beveiliging van het bedrijf tegenover de 'grote boze buitenwereld' van belang. Uiteraard is het daarbij zo, dat firewall en virusscanner continu paraat moeten zijn - én recent bijgewerkt.
  • Passwordmanagement wordt terecht steeds strenger. Het mag niet meer voorkomen dat een password van een werknemer kan bestaan uit de naam van kind, echtgenoot/echtgenote of het favoriete huisdier. Bovendien is terecht de nieuwe standaard dat wachtwoorden uit combinaties van letters, cijfers en leestekens bestaan. Tot slot moet het wachtwoord regelmatig worden aangepast.
  • Bedrijven doen aan actief wachtwoordmanagement door de toegang tot bestanden afhankelijk te maken van een recent wachtwoord - en bij het niet tijdig wijzigen van het wachtwoord, de toegang tot de computer simpelweg te blokkeren.
  • Elk technisch systeem is zo sterk als de mensen erachter zijn. Daarom is het een must voor het bedrijf om het beveiligen van gegevens tot een gespreksonderwerp te maken. Een workshop van een collectief uurtje voor het hele personeel kan al een hele stap in de goede richting zijn. Zorg dat uw mensen weten waarom, hoe, wanneer en wat!

Het begint bij de beheerder

Alle bescherming van privégegevens begint bij... de beheerders van privégegevens. Deze moeten zich bewust zijn of worden van hun grote verantwoordelijkheid om opgeslagen gegevens goed te beveiligen. Freelance redacteur Brenno de Winter: “De defacto totale afwezigheid van beveiliging is stuitend, en geeft weer dat overheden en bedrijven structureel weigeren hun wettelijke verplichtingen serieus te nemen. De slachtoffers zijn niet de bedrijven, maar gewone gebruikers die het risico lopen op identiteitsdiefstal en soms gênante exposure. De overheid slaagt er niet in om in dit dossier zijn verantwoordelijkheid te nemen en in te grijpen. Meestal gaan ze achter de boodschapper aan."

Over Webwereld

Webwereld is een uitgave van IDG Nederland. Webwereld is de grootste zakelijk ICT nieuwssite van Nederland. IDG Nederland is een vestiging van de International Data Group (IDG), een wereldwijd multimediabedrijf in de ICT-branche. IDG is een zogenaamd 'webcentrisch' bedrijf met meer dan 450 websites. Ongeveer 140 miljoen mensen lezen één of meer van IDG's 300 ICT-tijdschriften en -kranten, die in 85 landen worden uitgegeven. Andere producten en diensten die IDG wereldwijd aanbiedt, zijn 470 onderzoekprogramma's voor verschillende (ICT) marktsegmenten en de organisatie van 750 technologie gerelateerde beurzen en conferenties. IDG Nederland bedient gesegmenteerde doelgroepen met gepositioneerde multimediale merken. Dit zijn op de zakelijke markt gerichte merken waaronder Webwereld, CIO, ComputerWorld, ChannelWorld en TechWorld en op de consument gerichte merken, zoals Computer!Totaal, Zoom.nl, Tips & Trucs, Gadget.nl en Gamez.nl. Meer informatie over IDG en IDG Nederland vind u op www.idg.com en www.idg.nl.
© 2011 - 2019 Mariawrites, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Persoonsgegevens: Je rechten bij veranderen en afschermenPersoonsgegevens: Je rechten bij veranderen en afschermenDe Wet bescherming persoonsgegevens is ingevoerd om de privacy van mensen te beschermen. In mei 2018 werden die wetten e…
Laptop beveiligen en beschermen tegen diefstal: tipsLaptop beveiligen en beschermen tegen diefstal: tipsLaptops hebben het grote voordeel dat ze zo praktisch in het gebruik zijn en makkelijk transporteerbaar. Tegelijk bestaa…
Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Velen zijn zich er inmiddels van bewust dat er gevaren verbonden zijn aan een slechte beveiliging van de eigen computer.…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Webwereld / IDG Nederland

Reageer op het artikel "Beveiliging privégegevens: dat kan beter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mariawrites
Gepubliceerd: 28-09-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!