InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > The scene (releases)

The scene (releases)

De Warez scene, vaak aangeduid als The Scene (vaak met hoofdletters) is een term van zelf-referentie gebruikt door een gemeenschap die is gespecialiseerd in de distributie van ondergrondse piraatproducten, typisch software maar steeds meer met inbegrip van films en muziek.

Wat is de scène?

De scène alias de warez scene is het vrij onbekend wereldwijd netwerk waar mensen illegaal gekopieerde goederen handelen, zoals dvd's, films, games, applicaties, enz. Warez verwijst vooral naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verhandeld op schending van haar auteursrecht licentie. Het heeft geen betrekking op commerciële for-profit software vervalsing. Ten eerste, warez is released door releasegroepen, groepen die zijn gespecialiseerd in het publiceren van warez. Ze kopiëren een DVD of breken de beveiliging van een game, en zal het beschikbaar te maken voor andere mensen, als een zogenaamde vrijlating (release). Wanneer deze releasegroepen klaar zijn met een release zal `t worden geüpload naar sites. Uiteindelijk, aan het einde van de distributie, zijn de releases beschikbaar voor iedereen op p2p-software.

Bron: Frap, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Frap, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De snelheid van dit wereldwijde netwerk is enorm. Binnen enkele minuten kan een release gekopieerd worden naar honderden andere sites. Binnen een uur, is het beschikbaar op duizenden sites en FXP boards. Binnen een dag of twee is het beschikbaar op nieuwsgroepen, IRC en in het einde, op p2p-software.

Geschiedenis

De Warez scène is begonnen 1970, gebruikt door voorgangers van kraken en reverse engineering groepen, hun werk werd openbaar gemaakt op particuliere BBS-systemen. De eerste BBS`es waren gevestigd in de VS, maar soortgelijke boards begonnen in het Verenigd Koninkrijk, Australië en het vasteland van Europa. Op het moment dat het opzetten van een machine die in staat was distributieren van gegevens is geen triviale zaak en vereist een zekere mate van technische vaardigheid. De reden dat dit meestal werd gedaan was voor de technische uitdaging. De BBS-systemen werden doorgaans gehost met een aantal megabytes aan materiaal. De beste boards had meerdere telefoonlijnen en tot honderd megabyte aan opslagruimte, die was erg duur in de tijd. Releases werden meestal spelletjes en later applicaties.

Als de wereld van de ontwikkeling van software ontwikkeld om de verspreiding van materiaal en de software en hardware die nodig is voor de distributie werd direct beschikbaar voor iedereen, The Scene werd aangepast aan de veranderingen en bleek uit eenvoudige distributie aan feitelijke kraken van de bescherming en niet-commerciële omgekeerde engineering. Zoals vele groepen van mensen die wilden dit te doen ontstaan, een voorwaarde voor de bevordering van de afzonderlijke groepen werd duidelijk, dat heet de evolutie van de Artscene, die gespecialiseerd is in het creëren van grafische kunst in verband met afzonderlijke groepen. De groepen gebruiken hun vaardigheden met steeds meer geraffineerd en geavanceerde software, grafische kunst en later ook muziek (Demoscene).

De subcommunities (artscene, demoscene, etc), die had niets inherent illegaal met hen, maar uiteindelijk vertakt en uitgeschakeld. Ook de programma's bevattende promotiemateriaal, dat is codering / grafisch / muzikale presentaties ontwikkeld tot aparte programma's verspreid via de scène en zijn bijnaam Intros en later Cracktros.

De demoscene groeide vooral sterk in Scandinavië, waar de jaarlijkse bijeenkomsten worden gehost tot de dag van vandaag.

Crackers en omgekeerde ingenieurs

De kern van The Scene sinds het begin. Dit deel van de scène gemeenschap is gespecialiseerd in het creëren van software cracks en keygens. De uitdaging van het kraken en de omgekeerde engineering gecompliceerde software is wat het een dergelijke trekpleister maakt.

Een voorbeeld van een site waar alle nieuwe releases te volgens zijn is orlydb. Zoals daar te zien is komen met de minuut nieuwe releases uit.
© 2009 - 2019 Gekkegerrit, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een stress vrij lichaam met Body Stress ReleaseBody Stress Release (BSR) is een gezondheidstechniek waarbij het lichaam wordt gestimuleerd het te veel aan opgebouwde s…
Record Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day is al enkele jaren een vaste waarde in Nederland; op deze dag worden onafhankelijke platenzaken in het…
Group Anonymous en het lamleggen van websitesIn 2010 werd de wereld verrast door een nieuw soort activitisme. Groepen mensen gingen niet meer de weg op om ergens teg…
Beleggen in Prada GroupPrada Group is beursgenoteerd op de Hong Kong Stock Exchange en maakt luxueuze goederen zoals: kledingstukken, schoenen,…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Frap, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "The scene (releases)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gekkegerrit
Gepubliceerd: 09-06-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!