InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > Het internet der dingen (IoT) en 5G

Het internet der dingen (IoT) en 5G

Het internet der dingen (IoT) en 5G Een Nederlandse vertaling van Internet of Things (IoT) is: het internet der dingen. Hierbij worden alledaagse voorwerpen aangesloten op het internet, zodat er draadloos gegevens uitgewisseld kunnen worden. De bedoeling van IoT is dat er meer dingen dan mensen zijn aangesloten door sensoren en slimme camera’s. Alledaagse voorwerpen die draadloos communiceren met andere dingen en/of personen, die dan zelfstandig een beslissing kunnen nemen. IoT is een van de belangrijkste toepassingen voor 5G.

Het internet der dingen (IoT)

De definitie van het internet der dingen is dat via het internet voorwerpen en apparaten draadloos met elkaar verbonden zijn en daardoor gegevens kunnen uitwisselen met andere computers. De bedoeling is dan ook dat het grootste deel van het gebruik van internet bestaat uit voorwerpen en apparaten die geïntegreerd zijn in een digitaal elektronisch systeem. Alledaagse voorwerpen worden zo een ‘slim’ ding van het internet, en communiceren met mensen en/of met andere objecten die zelfstandig een beslissing kunnen nemen. Om voorwerpen ‘slim’ te maken is een netwerk nodig ten behoeve van het IoT.

Netwerken voor IoT

Voor het Internet of Things zijn speciale Low-Power Wide-Area (LPWA of LP-WAN) netwerken ontwikkeld. Netwerken als het:
 • LoRa-netwerk (Long Range);
 • Things Network;
 • Sigfox;
 • NB-IOT (Narrow Band IOT).

LoRa en Sigfox vallen onder niet-cellulaire IoT-technologieën. NB-IoT (NarrowBand IoT) valt onder de cellulaire IoT-categorie en zendt over cellulaire frequentie.

LoRa

LoRa, oftewel Long Range Radio, is een LP-WAN technologie die kleine pakketjes data kan uitwisselen tussen voorwerpen en systemen. Door het LoRa netwerk kunnen allerlei voorwerpen of ‘dingen’ verbonden worden met het internet, zonder inmenging van 3G of wifi. LoRa heeft een bereik tussen 2,5 kilometer en 15 kilometer per mast d.m.v. gateways (kleine antennes). Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die af en toe data doorgeeft en niet constant met internet in verbinding hoeft te staan. De internetsnelheid is dan ook beperkt van 0,3 tot 50 kbit/s. LoRa heeft sensoren (RFID) als eindpunten. Een RFID-chips (Radio-frequency identification) maakt contact met het netwerk via de gateways. De communicatie tussen de eindpunten en de gateway is afhankelijk waar het voor nodig is.

‘Slimme stad’
LoRa is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld ‘smart’ cities. Vele sensoren aan straatmeubilair maken van een stad een slimme draadloze stad met sensoren aan o.a.;
 • parkeermeters;
 • verkeersregelinstallaties;
 • een locatiemonitoring voor ambulances;
 • brandweerwagens en politieauto’s;
 • luchtbehandeling in scholen en overheidsgebouwen;
 • publieke voorzieningen.

Things Network

Het LoRa (Long Range) netwerk is open en vrij te gebruiken is. The Things Network is een ondersteuning bij het bouwen van een netwerk voor IoT. The Things Network is een wereldwijd open netwerk en gebouwd met de LoRaWan-technologie (Long Range Wide Area Network) van de Lora Alliance*. Een LoRaWAN is een Low Power, Wide Area Network (LPWAN) en werkt met de LoRa-radiofrequentietechnologie.

*LoRa Alliance is een open non-profitorganisatie, opgericht in 2015, die de ervaringen delen en nauw samen werken met het LoRaWAN protocol. Ook de KPN heeft zich in 2015 aangesloten bij de LoRa Alliance. Deze alliance is opgezet door grote bedrijven van over de hele wereld met de missie om Low Power Wide Area Networks (LoRaWan) wereldwijd te installeren.
Naast de KPN zitten Telecombedrijven als Bouygues, Telecom, SingTel, Swisscom, Proximus en Fastnet in de LoRa Alliance

Sigfox

Het Sigfox is eveneens specifiek bedoeld voor het internet der dingen. Het is een internationaal en gesloten netwerk dat sensoren en apparaten verbindt. Sigfox biedt korte berichten (12 bytes) en een lage snelheid (100 bits/seconde). Mobiele apparaten zoals de smartphone, pda’s en tablets zijn verbonden via Sigfox en mogen zes berichten per uur versturen. Sigfox is hierdoor gemakkelijk te gebruiken als back-up voor andere netwerken zoals wifi, bleutooth of GPRS (General Packet Radio Service). Een techniek waarmee contact wordt gemaakt met het gsm netwerk. Sigfox wordt gebruikt in 45 landen en een sensor die aangesloten is op het Sigfox netwerk werkt in alle landen waar Sigfox actief is. In Nederland verzorgt de computeroperator Aerea het Sigfox beheer .

Narrow Band IoT (NB-IoT)

De Narrowband IoT (NB-IoT) voldoet aan de vereisten voor grote industriële gebruikers, maar ook aan stedelijk gebied en binnenshuis. NB-IoT is dus eveneens bedoeld voor eenvoudige apparaten (o.a. de koelkast, het koffiezetapparaat of de lichtarmaturen) die verbinding moeten maken met het netwerk. NB-IoT geeft hoge gegevenssnelheden en een kortere latentietijd. NB-IoT heeft een grote dekking en een hoge upload- en download snelheid, naast een lange batterijduur. NB-IoT maakt gebruik van het bestaande 4G netwerk, net als LTE-M, en heeft geen nieuwe netwerkstructuur nodig zoals gateways. NB-IoT in Nederland wordt aangeboden door Vodafone en T-Mobile.

LTE-M (Long Term Evolution (4G), categorie M1)

Het LTE-M netwerk is een draadloos netwerk waar IoT applicaties een verbinding maken met het bestaande 4G en 4G+ netwerk of het LTE-M netwerk. De infrastructuur is al aanwezig en de meeste 4G masten zijn geüpdatet voor LTE-M zonder dat er gateways (antennes) voor nodig zijn. De LTE-M-technologie is een fundamenteel onderdeel van 5G-technologie.

5G

5G is de vijfde generatie van de mobiele netwerken. De opvolger van 4G, is door de verwachte toename van het aantal mobiele verbindingen van IoT, niet langer toereikend. Met de komst van 5G zijn de verwachtingen dat na 2020 tot één miljoen apparaten per vierkante kilometer op het internet aan zullen sluiten, er zelfrijdende auto’s zijn en operaties op afstand worden uitgevoerd. De informatie-uitwisseling tussen zelfrijdende trucks of tijdens operaties op afstand moeten zonder vertraging zijn, wat bij het 5G-netwerk het geval is.

5G en Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is één van de belangrijkste technologische toepassingen van 5G.
Zonder verbinding geen IoT, dus het tot stand brengen van een goede verbinding is cruciaal. Netwerken als het wifi-netwerk, bluetooth, Zigbee, NFC (Near Field Communication) hebben een andere functie maar zijn wel inzetbaar voor ‘slimme’ apps. LoRa, Sigfox en NB-IoT, zijn geschikte IoT-netwerken. De Low-Power Wide-Area netwerken zijn namelijk specifiek ontwikkeld voor het IoT.

Met lagere frequenties een 5G-netwerk

In 2020 bouwen de telecomproviders al een 5G-netwerk in Nederland uit met de lagere frequentie (4g+) dan het uiteindelijke 5G netwerk dat in Nederland rond 2022 geactiveerd zal worden. De netwerken die geactiveerd worden in 2010 bouwen met de lagere frequentie voort op het 4G+ netwerk. 4G+ is sinds 2017 een uitbreiding op het 4G- netwerk. Door de Europese Unie is bepaald dat alle lidstaten uiterlijk eind 2020 de 3,5 gigahertzband (GHz)-band vrij moeten hebben voor 5G gebruik. In Nederland is de 3,5 gigahertzband echter in gebruik door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Burum (Friesland) en zou pas in 2026 beschikbaar zijn. Door de verplaatsing van het afluisterstation in Burum is het gebruik van de 3,5 GHZ-band voor 5G eerder mogelijk gemaakt. De frequentieveiling hiervan zal eind 2019 of begin 2020 plaats vinden. Ook de 26GHz-band zal dan beschikbaar zijn en geveild worden en 5G zal in Nederland geactiveerd worden rond 2021 of 2022.

Andere onderzoekslocaties
Plekken waar in 2019 met 5G gewerkt en geëxperimenteerd wordt in Nederland zijn:
 • Den Haag;
 • Amsterdam Zuidoost;
 • de campus van de TU Delft;
 • Rotterdam;
 • ten noorden van de spoorlijn Helmond-Eindhoven;
 • Noord-Groningen;
 • Maastricht.
© 2015 - 2019 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Digitaal rechercheurDigitaal rechercheurWe worden steeds vaker slachtoffer van criminele netwerken die zich bezighouden met oplichting, fraude, spam en het vers…
Wifi-signaal versterken en verbeterenWifi-signaal versterken en verbeterenEen draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want…
WIFI - wat is hetWIFI - wat is hetWiFi is de afkorting van wireless fidelity. Het is een techniek die het mogelijk maakt data te verzenden d.m.v. radiogol…
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wilgengebroed On Flickr, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://thethingsnetwork.org/
 • http://www.lora-alliance.org/What-Is-LoRa/Technology
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_der_dingen
 • http://www.radio-electronics.com/info/wireless/lora/rf-interface-physical-layer.php
 • https://internetofthingsnederland.nl/iot-netwerken/
 • https://www.iculture.nl/uitleg/5g-netwerk/
 • https://www.emerce.nl/achtergrond/5g-maakt-serieuze-toepassing-iot-veel-meer-industrieen-mogelijk

Reageer op het artikel "Het internet der dingen (IoT) en 5G"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rieja
Laatste update: 16-09-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!