InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > Het 5G-netwerk is belangrijk voor het internet der dingen

Het 5G-netwerk is belangrijk voor het internet der dingen

Het 5G-netwerk is belangrijk voor het internet der dingen De Nederlandse vertaling van het Internet of Things (IoT) is: het internet der dingen. Hierbij worden alledaagse voorwerpen aangesloten op het internet, zodat er draadloos gegevens uitgewisseld kunnen worden. De bedoeling van IoT is dat er meer dingen dan mensen aangesloten zijn, dit gebeurt door sensoren en slimme camera’s. Alledaagse voorwerpen die draadloos communiceren met andere dingen en/of personen kunnen dan zelfstandig een beslissing nemen. IoT is een van de belangrijkste toepassingen voor 5G.

Het internet der dingen (IoT)

De definitie van het internet der dingen is dat er door middel van het internet voorwerpen en apparaten draadloos met elkaar verbonden zijn en daardoor gegevens kunnen uitwisselen met elkaar. De bedoeling is dat het grootste deel van het gebruik van internet bestaat uit voorwerpen en apparaten die geïntegreerd zijn in een digitaal elektronisch systeem. Alledaagse voorwerpen worden zo een ‘slim’ ding van het internet en kunnen communiceren met mensen en/of met andere objecten die zelfstandig een beslissing kunnen nemen. Om voorwerpen ‘slim’ te maken is een netwerk nodig ten behoeve van het IoT.

Netwerken voor IoT

Voor het Internet of Things zijn speciale Low-Power Wide-Area (LPWA of LPWAN) netwerken ontwikkeld. Netwerken als het:
 • LoRa-netwerk (Long Range Radio);
 • The Things Network;
 • Sigfox;
 • NB-IOT (Narrow Band IOT);
 • LTE-M (Long Term Evolution (of 4G+), categorie M1).

LoRa, The Things Network en Sigfox vallen onder niet-cellulaire IoT-technologieën (niet-gelicensieerde). NB-IoT (NarrowBand IoT) valt onder de cellulaire IoT-categorie en zendt uit over eecellulaire frequentie.

LoRa

LoRa, oftewel Long Range Radio, is een LPWAN-technologie die kleine pakketjes data kan uitwisselen tussen voorwerpen en systemen. Door het LoRa-netwerk kunnen allerlei voorwerpen of ‘dingen’ verbonden worden met het internet, zonder inmenging van 3G of wifi. Het LoRa-netwerk heeft een bereik tussen 2,5 kilometer en 15 kilometer per mast (gateways of kleine antennes). Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die af en toe data doorgeeft en niet constant met internet in verbinding hoeft te staan. De internetsnelheid is dan ook beperkt van 0,3 tot 50 kbit/s. LoRa heeft sensoren (RFID) als eindpunten. Een RFID-chip (Radio-frequency identification) maakt contact met het netwerk via de gateways. De communicatie tussen het eindpunt en de gateway is afhankelijk van waar het voor nodig is.

‘Slimme stad’
LoRa is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld ‘smart’ city's. Vele sensoren aan straatmeubilair maken van een stad een slimme draadloze stad met sensoren aan o.a.:
 • parkeermeters;
 • verkeersregelinstallaties;
 • een locatiemonitoring voor ambulances;
 • brandweerwagens en politieauto’s;
 • luchtbehandeling in scholen en overheidsgebouwen;
 • publieke voorzieningen.

The Things Network

Het LoRa-netwerk (Long Range-netwerk) is open en vrij te gebruiken is. The Things Network is een ondersteuning bij het bouwen van een netwerk voor IoT. The Things Network is een wereldwijd open netwerk en gebouwd met de LoRaWan (Long Range Wide Area Network)-technologie van de Lora Alliance* en werkt met de LoRa-radiofrequentietechnologie.

*LoRa Alliance is opgericht in 2015 en is een open non-profitorganisatie waar leden de opgedane ervaringen delen.

Ook de KPN heeft zich in 2015 aangesloten bij de LoRa Alliance. Deze alliance is opgezet door grote bedrijven van over de hele wereld met de missie om Low Power Wide Area Networks (LoRaWan) wereldwijd te installeren. Naast de KPN zitten Telecombedrijven als Bouygues, Telecom, SingTel, Swisscom, Proximus en Fastnet in de LoRa Alliance.

Sigfox

Sigfox is eveneens specifiek bedoeld voor het internet der dingen. Het is een internationaal, gesloten netwerk dat sensoren en apparaten verbindt. Sigfox biedt korte berichten (12 bytes) en een lage snelheid (100 bits/seconde). Mobiele apparaten zoals de smartphone, pda’s en tablets zijn verbonden via Sigfox en mogen zes berichten per uur versturen. Sigfox is hierdoor gemakkelijk te gebruiken als back-up voor andere netwerken zoals wifi, bluetooth of GPRS (General Packet Radio Service), een techniek waarmee contact wordt gemaakt met het GSM-netwerk. Sigfox wordt in 2018 gebruikt in 45 landen. De informatie-uitwisselingen tussen zelfrijdende trucks of operaties op afstand, moeten zonder vertraging zijn, wat bij het 5G-netwerk het geval is. In Nederland verzorgt de computeroperator Aerea het Sigfoxbeheer.

Narrow Band IoT (NB-IoT)

De Narrowband IoT (NB-IoT) voldoet aan de eisen voor grote industriële gebruikers, maar ook voor een groot stedelijk gebied en binnenshuis. NB-IoT is dus eveneens bedoeld voor eenvoudige apparaten (o.a. de koelkast, het koffiezetapparaat of de lichtarmaturen) die verbinding moeten maken met het netwerk. NB-IoT geeft hoge gegevenssnelheden en een kortere latentietijd. NB-IoT heeft een grote dekking en een hoge upload- en downloadsnelheid, naast een lange batterijduur. NB-IoT maakt gebruik van het bestaande 4G-netwerk, net als LTE-M, en heeft geen nieuwe netwerkstructuur nodig zoals gateways. NB-IoT in Nederland wordt vanaf 2018 aangeboden door Vodafone en T-Mobile.

LTE-M (Long Term Evolution (4G), categorie M1)

Het LTE-M netwerk is een draadloos netwerk waar IoT-applicaties een verbinding maken met het bestaande 4G- en het LTE-M-netwerk (4G+). De infrastructuur is al aanwezig en de meeste 4G-masten zijn geüpdatet voor LTE-M zonder dat er gateways (antennes) voor nodig zijn. De LTE-M-technologie is een fundamenteel onderdeel van 5G-technologie en wordt vanaf 2019 aangeboden door Vodafone.

5G

5G is de vijfde generatie van de mobiele netwerken en de opvolger van 4G. Door de verwachte toename van het aantal mobiele verbindingen van het IoT, is 4G niet langer toereikend. Met de komst van 5G zijn de verwachtingen namelijk dat na 2020;
 • één miljoen apparaten per vierkante kilometer op het internet zijn aangesloten;
 • er zelfrijdende auto’s zijn;
 • operaties op afstand worden uitgevoerd.

De informatie-uitwisselingen tussen zelfrijdende trucks of operaties op afstand, moeten zonder vertraging zijn, wat bij het 5G-netwerk het geval is.

5G en Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is één van de belangrijkste technologische toepassingen van 5G. Zonder verbinding geen IoT, dus het tot stand brengen van een goede verbinding is cruciaal. Netwerken als het wifi-netwerk, bluetooth, Zigbee, NFC (Near Field Communication) hebben een andere functie maar zijn wel inzetbaar voor ‘slimme’ apps. LoRa, Sigfox en NB-IoT, zijn geschikte IoT-netwerken. De Low-Power Wide-Area-netwerken zijn namelijk specifiek ontwikkeld voor het IoT.

Met lagere frequenties een 5G-netwerk bouwen

In 2020 bouwen de telecomproviders een 5G-netwerk in Nederland die vooralsnog werkt met een lagere frequentie dan het uiteindelijke 5G netwerk zal gaan doen, dat in Nederland rond 2022 geactiveerd zal worden. De netwerken die geactiveerd worden in 2020, gaan eerst werken met de lagere frequentie van het LTE-M-netwerk (of 4G+). Het LTE-M-netwerk is een uitbreiding op het 4G-netwerk. Door de Europese Unie is bepaald dat alle lidstaten uiterlijk eind 2020 de 3,5 gigahertzband (GHz)-band vrij moeten hebben voor 5G-gebruik. In Nederland is de 3,5 gigahertzband echter in gebruik door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Burum (Friesland) en zou pas in 2026 beschikbaar zijn. Door de verplaatsing van het afluisterstation in Burum is het gebruik van de 3,5 GHZ-band voor 5G eerder mogelijk gemaakt. De frequentieveiling hiervan zal eind 2019 of begin 2020 plaats vinden. Ook de 26GHz-band zal dan beschikbaar zijn en geveild worden en 5G zal in Nederland geactiveerd worden rond 2022.

Andere onderzoekslocaties
Plekken waar in 2019 met 5G gewerkt en geëxperimenteerd wordt in Nederland zijn:
 • Den Haag;
 • Amsterdam Zuidoost;
 • de campus van de TU Delft;
 • Rotterdam;
 • ten noorden van de spoorlijn Helmond-Eindhoven;
 • Noord-Groningen;
 • Maastricht.
© 2015 - 2019 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wifi-signaal versterken en verbeterenWifi-signaal versterken en verbeterenEen draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want…
Ontvangst draadloos internet verbeterenDraadloze netwerken thuis zijn zeer populair, ze helpen je van al die vervelende wirwar aan draden af. Maar het is niet…
Internet thuisnetwerk via het stopcontact en lichtnetDraadloos internet via het lichtnet en het stopcontact, oftewel, maak van de stopcontacten in uw huis een draadloos thui…
Thuis een draadloos netwerk gebruikenDe gebruikelijke manier om je computer overal mee te verbinden is via draden en kabels. Maar als je je computer met rede…
De werking van slimme prullenbakken door M2M en IoTDe werking van slimme prullenbakken door M2M en IoTVeel gemeenten kiezen voor een ‘slimme’ stad door vuilnisbakken, parkeerautomaten, lantaarnpalen, defibrillatoren en and…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wilgengebroed On Flickr, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Inleidingsfoto: Wikimedia Commons (Wilgengebroed On Flickr)
 • http://thethingsnetwork.org/
 • http://www.lora-alliance.org/What-Is-LoRa/Technology
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_der_dingen
 • http://www.radio-electronics.com/info/wireless/lora/rf-interface-physical-layer.php
 • https://internetofthingsnederland.nl/iot-netwerken/
 • https://www.iculture.nl/uitleg/5g-netwerk/
 • https://www.emerce.nl/achtergrond/5g-maakt-serieuze-toepassing-iot-veel-meer-industrieen-mogelijk

Reageer op het artikel "Het 5G-netwerk is belangrijk voor het internet der dingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rieja
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!