InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > Jouw Facebook Pagina wordt overerfbaar
nieuws uitgelicht

Jouw Facebook Pagina wordt overerfbaar

Jouw Facebook Pagina wordt overerfbaar Al je eigendommen zijn netjes verdeeld en staan notarieel vastgelegd in een testament. Maar wat gebeurt er na je dood met je facebookaccount? Waar blijven al je foto's, filmpjes en berichten en duikt het niet opeens ergens online op zonder dat je dit wilde? Het zijn vragen die nog niet veel mensen zich afgevraagd zouden hebben maar sinds 28 juli 2015 is het mogelijk om je Facebook pagina na je dood door iemand te laten erven. Het klinkt misschien cru maar sinds 28 juli 2015 bestaat er bij Facebook de mogelijkheid om je account na je dood te laten erven door een Facebook vriend. Juist omdat de wereld steeds meer digitaliseert en mensen steeds meer van hun leven online zetten zou het voor sommige mensen een belangrijk erfstuk kunnen zijn. Vooral voor vrienden en familie kunnen de herinneringen die op de pagina te vinden zijn belangrijk zijn na hun verlies.
14 februari 2015 werd deze functie voor Amerikanen al beschikbaar en nu wordt de functie ook in de rest van de wereld gelanceerd.

Wie is er geschikt voor de taak?

Het is belangrijk om iemand te kiezen waarvan je 100% zeker weet dat je die persoon in de rest van je leven wilt houden (denk hierbij aan een familielid, een goede vriend of vriendin of je partner als je je in een stabiele relatie bevind). Deze persoon is na jou dood namelijk in de mogelijkheid om berichten aan jouw profiel te linken, je profiel- en omslagfoto te veranderen en vriendschapsverzoeken te accepteren. Daarnaast is het ook mogelijk voor deze persoon om jou berichten en foto's te downloaden (dit kunnen mooi herinneringen zijn).
Wanneer je iemand hebt gekozen en jij uiteindelijk sterft zit de persoon eigenlijk voor de rest van zijn 'Facebook carrière' aan jouw pagina vast en is het dus een grote verantwoordelijkheid.

Functie activeren

Je kan deze functie activeren door op Facebook naar je instellingen te gaan en vervolgens te klikken op beveiliging. Onder dit kopje vind je de functie 'contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus'. Wanneer je deze functie open klikt zijn er twee mogelijkheden:
 • Je kan een vriend kiezen die jou account, nadat deze de herdenkingsstatus heeft gekregen, gaat beheren. Dit gaat om nieuwe berichten, vriendschapsverzoeken en het toevoegen van foto's. Deze persoon kan geen oude berichten lezen en ook niet de desbetreffende pagina verwijderen (dit zou van te voren aan moeten zijn gegeven).Dit is dus de persoon die jou account erft maar deze persoon wordt hiervan pas op de hoogte gesteld door Facebook als je pagina is overgegaan in een herdenkingspagina.
 • Je kan kiezen voor het direct verwijderen van jouw account nadat je overleden bent.

Voor- en Nadelen

Natuurlijk zijn er voor- en tegenstanders van deze nieuwe mogelijkheid in Facebook een aantal van hun argumenten:

Voordelen

 • Je kan door een rouwbericht duidelijkheid bieden aan de Facebookvrienden van de overledene
 • Je kan de pagina in orde maken door bijvoorbeeld een nette foto te plaatsen
 • De berichten en foto's die de overledene heeft geplaatst op de pagina kunnen van grote waarde zijn voor de erfgenaam

Nadelen

 • Het kan zijn dat de desbetreffende erfgenaam helemaal niet zit te wachten op het beheren van de desbetreffende pagina
 • Er bestaat een mogelijkheid dat er grappen worden uitgehaald door de erfgenaam in kwestie (wat als kwetsend kan worden ervaren)
 • Mensen kunnen het er moeilijk mee hebben dat ook al is iemand gestorven toch de account nog enigszins in leven is
 • Ook vragen mensen zich af of de social media echt zo belangrijk is dat het zelfs na de dood nog een belangrijke kwestie is
© 2015 - 2018 Yvette001, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Sommige mensen willen er va…
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Twitter en Facebook koppelenTwitter en Facebook koppelenAls je veel op Twitter en Facebook zit dan is het heel onhandig dat je soms dezelfde dingen moet plaatsen. In dit artike…
Timeline FacebookBijna iedereen kent Facebook en heeft een account. Het is zelfs zo beroemd dat er al een film over is gemaakt. Deze vorm…
Facebook achtergronden: Hoe pimp je jouw Facebook profiel?Facebook achtergronden: Hoe pimp je jouw Facebook profiel?Facebook is ongekend populair in Nederland en zelfs als je er eerst niet aan wilde, kun je er nu echt niet meer onder ui…
Bronnen en referenties
 • http://mashable.com/2015/02/12/facebook-legacy-contact-guide/
 • http://sanfrancisco.cbslocal.com/2015/02/12/who-will-inherit-your-facebook-account-when-you-die/

Reageer op het artikel "Jouw Facebook Pagina wordt overerfbaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yvette001
Gepubliceerd: 29-07-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!