Kik Messenger vs. Whatsapp: wat is Kik en wat is Whatsapp?

Kik Messenger vs. Whatsapp: wat is Kik en wat is Whatsapp? Kik Messenger is sinds 2013 een grote concurrent voor de berichtendienst WhatsApp. In 2014 heeft het bedrijf achter Kik in een investeringsronde 30,6 miljoen euro binnengehaald om de applicatie te verbeteren. WhatsApp is in 2014 de berichtenapplicatie die het meest wordt gebruikt in Nederland. Beide applicaties zijn beschikbaar als download in de bekende ‘app-winkels’. Een ‘appie’ sturen of ‘we appen’ horen we dankzij WhatsApp steeds vaker terug in conversaties tussen mensen. Toch zoeken mensen steeds vaker naar alternatieven voor WhatsApp dankzij de betaalde abonnementen en storingen. Wat zijn de gelijkenissen en verschillen tussen de twee applicaties en wat kun je met Kik Messenger en WhatsApp precies?

Kik Messenger

Kik Messenger is een applicatie waarmee men berichten kan sturen (instant messaging) met mobiele telefoons. Kik Messenger is sinds de investeringsronde van 2014 één van de belangrijkste alternatieven voor WhatsApp geworden wereldwijd. De app is beschikbaar als download voor iOS, Android en Windows Phone. De applicatie lijkt het meest op Blackberry Messenger. Kik Messenger is gratis in gebruik en vertoont geen advertenties in de applicatie. De gebruiker van de app betaalt alleen de kosten voor data aan de provider of de kosten van het draadloze internet als men de applicatie gebruikt via WIFI. Kik is ontwikkelt door het bedrijf Kik Interactive en de release was op 19 oktober 2010. In 2014 is de app vooral in grote delen van Amerika populair. Het unieke aan de berichtenapplicatie is dat de gebruiker niet geregistreerd wordt met een mobiel telefoonnummer, maar dat er alleen een gebruikersnaam gekozen hoeft te worden. Een officiële versie voor op de pc of laptop (zowel Mac als Windows) is niet beschikbaar voor Kik Messenger.

Functies in Kik

In Kik kan de gebruiker het volgende:
 • Berichten sturen naar andere gebruikers die Kik hebben geïnstalleerd
 • Foto’s en schermafbeeldingen delen
 • Schetsen (sketches) maken en delen
 • Een spraakopname maken en direct delen
 • In de ingebouwde browser informatie zoeken

Whatsapp

WhatsApp is een applicatie waarmee men, het eerste jaar, gratis berichten kan sturen naar andere gebruikers die de app hebben gedownload en geïnstalleerd. Na een proefjaar dient de gebruiker een abonnement voor een jaar of meerdere jaren af te sluiten voor een klein bedrag. De applicatie is uitgebracht in 2009 en beschikbaar voor iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, Symbian en Nokia S40 apparaten. De applicatie is op 19 februari 2014 voor 19 miljard dollar (omgerekend zo'n 13,8 miljard euro) door het bedrijf Facebook aangekocht. In oktober 2014 was WhatsApp wereldwijd de meest gebruikte applicatie voor het versturen van mobiele berichten, op de voet gevolgd door Telegram Messenger, WeChat en Line messenger.

Functies in WhatsApp

Als men de applicatie heeft gedownload kan de gebruiker het volgende doen met WhatsApp:
 • Berichten sturen naar andere gebruikers die WhatsApp hebben geïnstalleerd
 • Foto’s maken of uit de galerij delen met anderen
 • Spraakberichten maken in de app en delen
 • Groepsgesprekken starten
 • De status veranderen zodat de contacten kunnen zien wat de gebruiker aan het doen is

Ontvangen berichten

In beide applicaties kan de gebruiker bekijken of berichten zijn aangekomen als deze optie aangevinkt staat bij de gebruiker waar je berichten naar toestuurt. Dit wordt echter bij beide apps op een andere manier aangegeven. Zo werkt WhatsApp met vinkjes en Kik Messenger met letters.

Vinkjes in Whatsapp

In WhatsApp kun je precies zien wanneer iemand een bericht dat gestuurd is heeft gelezen. Er wordt gebruik gemaakt van symbolen die vinkjes worden genoemd en een plaatje van een klok. Een enkel grijs vinkje houdt in dat een bericht is verstuurd, maar dat de ontvanger nog geen tijd heeft gehad om het bericht te lezen. Staat er een dubbel grijs vinkje, dan is het bericht afgeleverd maar nog niet gelezen in het gesprek zelf. Als er twee blauwe vinkjes bij het verzonden bericht staan, dan heeft de ontvanger het bericht gelezen en is in het betreffende gesprek geweest.

Ontvangen berichten in Kik Messenger

In Kik Messenger wordt er gebruik gemaakt van een enkele vink, de letters S, D en R en van drie puntjes om aan te geven of een bericht is gelezen of ontvangen. Als er voor een lange tijd drie punten bij een verzonden bericht staan, is het bericht niet verzonden. Dit heeft over het algemeen te maken met de eigen verbinding met het internet of satelliet. Als de internetverbinding wel aanwezig is staat er een vink bij het bericht met daarboven een letter. Als er een S verschijnt dan is het bericht verzonden naar de server van Kik vanaf jouw mobiele telefoon. Staat er een D dan is het bericht ook aangekomen bij de ontvanger. Uiteindelijk staat er een R; de ontvanger heeft het bericht ook daadwerkelijk geopend. Als de symbolen in het grijs verschijnen is het bericht naar iemand met een iPhone of een Windows Phone gestuurd. Als de lichtgrijze kleur verandert in zwart, is het bericht geopend door de ontvanger.

Verdienmodel

Een applicatie draaiende houden kost enorm veel geld. Een applicatie moet daarom geld verdienen aan de service te kunnen blijven verlenen. Zowel Kik als WhatsApp verdienen aan de gebruikers, al hebben de makers van de applicaties voor een geheel andere benadering gekozen:

Promoted chats en chatrobots in Kik

Kik maakt gebruik van chatberichten van adverteerders. Deze kunnen raadsels, grappen of reclames sturen naar jouw account in de vorm van een normaal chatbericht. Deze wordt aangegeven in de ‘Promoted’ sectie als men drukt op ‘Talk To’. Er staat een groene ster naast de profielfoto als het account geverifieerd is (daadwerkelijk in beheer van de adverteerder is). De gebruiker van Kik kan chatten met de adverteerder en berichten ontvangen als er iets nieuws is. Een adverteerder betaald in 2014 ongeveer 20 cent per gebruiker die bereikt wordt met een promoted bericht.

Abonnementen in WhatsApp

WhatsApp is het eerste jaar gratis. Na dit eerste proefjaar moet er worden betaald door de gebruiker om de applicatie te kunnen gebruiken. Er zijn meerdere abonnementsvormen mogelijk en je kunt op verschillende manieren betalen voor WhatsApp. Er wordt geen gebruik gemaakt van advertenties of chatberichten van adverteerders.

Belangrijke verschillen

Het belangrijkste verschil tussen de applicaties is de manier van registreren. WhatsApp wil van een gebruiker het telefoonnummer weten om een registratie te kunnen voltooien. Een account kan alleen gebruikt worden op een telefoon met het geregistreerde telefoonnummer. Bij Kik Messenger moet een nieuwe gebruiker een unieke username uitkiezen om te kunnen registreren. Gebruiker kunnen elkaar toevoegen door enkel een gebruikersnaam in te vullen van de andere persoon. Daarnaast is er in Kik Messenger een browser ingebouwd om te serven en is er de mogelijkheid om sketches te maken en te versturen naar contacten. Beiden apps verdienen geld aan de gebruikers, maar hebben hier een verschillende manier voor gekozen.

Gelijkenissen

Zowel WhatsApp als Kik Messenger richten zich op het versturen van berichten, foto’s en het maken van groepsgesprekken. Snelheid, veiligheid en privacy zijn voor beide applicaties belangrijke speerpunten. Berichten versturen en ontvangen werkt nagenoeg hetzelfde en de basisfunctionaliteiten die een berichtenapplicatie behoort te hebben werken ook hetzelfde.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp is een immens populaire berichtenapp met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Via de mobiele app is het…
Geblokkeerd op WhatsApp: hoe kom je hier achter?Geblokkeerd op WhatsApp: hoe kom je hier achter?Heb je het vermoeden dat iemand je geblokkeerd heeft op WhatsApp? Deze informatie wordt niet actief getoond maar er zijn…
Bedrog met phishingmails in WhatsAppBedrog met phishingmails in WhatsAppGebruikers van WhatsApp moeten alert zijn op phishing-aanvallen. Die melden dat hun messenger-account verlopen is en ver…
Wat is WhatsApp? Werking en voordelen van WhatsAppWat is WhatsApp? Werking en voordelen van WhatsAppJe hebt vrienden uit je omgeving al wel eens horen praten over "App'en" via je smartphone, maar wat is dat nu eigenlijk?…

Hoe werkt Google Translate?Hoe werkt Google Translate?Ook al zijn vertalingen van Google Translate verre van perfect, ze geven de gebruiker wel een idee van de inhoud van bro…
Het belang van een responsive e-mail voor je bedrijfHet belang van een responsive e-mail voor je bedrijfOverschakelen op een responsive website is de toekomst voor je bedrijf. Met als logisch gevolg ook de overschakeling naa…
Bronnen en referenties
 • http://www.nu.nl/internet/3932967/berichtenapp-kik-sleept-38-miljoen-binnen.html
 • http://pc-en-internet.infonu.nl/communicatie/144656-whatsapp-met-blauwe-vinkjes.html
 • http://en.wikipedia.org/wiki/WhatsApp
 • http://www.trutower.com/2013/06/01/kik-messenger-status-messages/
 • http://kik.com/promoted-chats-now-on-kik/

Reageer op het artikel "Kik Messenger vs. Whatsapp: wat is Kik en wat is Whatsapp?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

John, 22-12-2017 15:21 #4
Je kan KIK op je PC/Laptop gebruiken, echter je moet eerst Bluestacks installeren, je kan dan via de App center KIK installeren, het werkt dan hetzelfde als op je I-Phone

Chris, 10-06-2017 18:46 #3
Kan ik het lettertype vergroten in KIK en zo ja hoe doe ik dat?

Marjan, 21-10-2016 17:24 #2
Waarom kan ik niet kikken als er 4g is en wel als ik wifi heb?

Daan, 15-06-2016 10:51 #1
Hoe installeer in Kik op mijn laptop? Kan dat of niet? Reactie infoteur, 19-06-2016
Beste Daan,

Er is geen officiële versie van KIK voor de Windows of Mac PC. Er zijn wel alternatieven te downloaden, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee helaas.

Vriendelijke groet,
Edwin

Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 20-11-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Special: Alternatieven Whatsapp
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 4
Schrijf mee!