Threatfire als veelzijdige virusscanner

Threatfire als veelzijdige virusscanner Computers staan onder constante dreiging van virussen. Een machinale bedreiging voor elke pc. Met deze virussen op de rol, staan ook het aantal verschillende antivirussen op de lopende band. Wat erg verwarrend kan zijn voor een gewone, onwetende consument, is dat het aanbod van zowel het aantal virussen als het aantal virusscanners zo sterk toeneemt dat het overzicht erover nou niet bepaald verduidelijkt wordt. Na alle reclames over 'de beste' virusscanners, blijft de twijfel over welke virusscanner de juiste is, nog aanwezig.

Na het lange zoeken, en uitproberen van verschillende scanners, was Threatfire volgens velen misschien wel een van de effectiefste en simpelste programma's in gebruik. Naar de statistieken van de website te beoordelen, is Threatfire een essentieel programma voor optimale beveiliging van een pc.

Het volgende schema toont aan hoeveel procent meer bescherming de pc heeft bij het gebruik van threatfire in combinatie van een andere virusscanner. Waarbij de gele kleur aangeeft hoeveel bescherming de virusscanner alleen heeft, en de groene kleur aangeeft hoeveel procent threatfire aan bescherming biedt naast de bescherming van de virusscanner alleen.


Waarom is het handig om Threatfire naast de gewone virusscanner te gebruiken?

Normale viruscanners hebben een hele andere manier van het 'uitscannen' van virussen uit de computer. Zo moeten de meesten van hen eerst een virus identificeren aan de hand van een soort 'fingerprint'. Nadat dit is gebeurd, worden de virussen zo goed als mogelijk uit de computer gescanned. Daarnaast verwerken zij deze virussen te langzaam, waardoor virussen zelfs de kans tot binnendringen krijgen tijdens het scannen zelf of tijdens het installeren van de antivirus software. Daarentegen, Threatfire scanned ook virussen of andere gevaarlijke bedreigingen uit de computer zonder dat deze bekend zijn. Zo wordt een nooit eerder geziene virus een 'zero- day threat' genoemd.

Hoe gaat Threatfire te werk?

Threatfire is een programma die echt op je computer let, zogezegd. Elke letter die je typt wordt door het programma 'gezien' en gecontroleerd. Zolang het programma aan staat identificeert het ook alles wat de computer in en uitgaat. Omdat het programma simpel in gebruik is, en daarbij ook nog gratis, hoef je geen expert te zijn om het programma te hanteren.

Threatfire, wereldwijd

Elke Threatfire gebruiker helpt ongemerkt mee aan de bouw van een 'threatlist'. Dat wil zeggen dat wanneer er een virus of ander gevaar op je computer gedetecteerd wordt, het in een lijst wordt opgeslagen, ongeacht de bekendheid van de threat. Elke threatfire gebruiker kan alle threats die tot nog zijn gevonden, herzien in een lijst. Dat ziet er als volgt uit:

Hier op de kaart is te zien welk soort gevaar waar is gevonden.

Gebruiksaanwijzing

Het eerste wat opvalt na het programma te hebben geïnstalleerd, is het nieuwe icoontje die verschijnt op de taakbalk.

Het vlammetje is het icoontje voor Threatfire. Dubbelklikken op dit vlammetje geeft toegang tot het programma. Het is echter wel belangrijk dat het vlammetje brandt, want brandt het niet, is het programma ook niet actief. Het ziet er dan als volgt uit:

Zoals te zien is, staat het vlammetje nu in een bak met water. Geen vlam kan overleven in een bak met water, is dus niet werkzaam, noch is het programma.
Bij het opstarten (dubbelklik vlammetje), is dit het eerste scherm dat zichtbaar is.

Dit is het 'security status' scherm. Deze geeft een overzicht over hoe het staat met de pc veiligheid. Bovenaan staat Spyware & Virus Protection is on. Dit betekent dat de beveiliging actief is. De computer is nu beschermd. Worldwide detection geeft een kaartje weer met daarnaast een lijst van tot nog gevonden virussen en andere gevaren. Deze zijn aanklikbaar zodat er meer informatie van zichtbaar wordt.
Als je drukt op protection statistics, komt het volgende scherm tevoorschijn:

In dit scherm is de status te zien van de computer en de status van de threatfire gebruikers bij elkaar genomen.

Scannen

Na het drukken op 'Start scan' wordt het volgende scherm zichtbaar:

Hierbij zijn er twee keuzes te maken. Of basic scan, waarbij de gedeeltes van de computer worden gescanned waar virussen en ander gevaar zich normaliter gaan nestelen. Of voor full scan, waarbij elk bestand uit de computer wordt doorgescanned. Vervolgens is het enkel een kwestie van klikken op star scan onderaan het scherm, en de computer wordt doorgescanned.

Mocht de computer geïnfecteerd zijn, ontvang je na de scan hierover bericht. Je kan dan kiezen om het in quarantaine te zetten, en het later te verwijderen, of het meteen te verwijderen.
Mocht er een virus of ander gevaar ongemerkt de computer zijn binnengedrongen, dan heeft threatfire het wel degelijk gemerkt. Het volgende scherm verschijnt dan:

Enkel klikken op proceed is dan voldoende, want het gevaar is dan in quarantaine gestopt. Deze quarantaine map is toegankelijk door op threatcontrol te drukken. Hier zijn alle gevaren opgeslagen. Je kunt dan vervolgens de virussen aanvinken en direct verwijderen door op permanently delete te drukken.


Threatfire is een heel handig programma, dat als 'stand-alone' virusscanner gebruikt kan worden, of als bij programma, voor extra bescherming. Het is gratis te downloaden.
© 2008 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virus op mijn computer: wat moet ik doen?mijn kijk opVirus op mijn computer: wat moet ik doen?Er zijn verschillende computervirussen in omloop. Computervirussen die soms kunnen resulteren in een geblokkeerde comput…
Valse anti-spyware en anti-virus programma'sValse anti-spyware en anti-virus programma'sIn het verleden hoefde je bijna alleen maar je computer te beschermen tegen virussen en wormen. Kon het nog maar zo makk…
Alles over een BootsectorvirusWat is een bootsectorvirus, wat doet een bootsector virus, hoe kom ik er weer van af en hoe kom ik er achter dat ik een…
Redirect virus verwijderenRedirect virus verwijderenVirussen vormen een grote bedreiging voor het functioneren van je computer, zeker wanneer je geen anti-virus software ge…

Opgepast voor spyware striker proSpyware striker pro is een anti-spyware programma. Dat willen de makers ervan je althans wijsmaken. Lees hier wat je moe…
Veilig internetten en de soorten malwareVeilig internetten en de soorten malwareVeilig internetten doet u zonder malware op de pc. Geef anderen niet de kans om uw geld online te stelen. Een veilige pc…
Bronnen en referenties
  • www.threatfire.com
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 08-06-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Anti virus
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.