Teksten en websites vertalen met hulp van Google Vertaling

Het vertalen van teksten of websites is soms lastig. De kwaliteit van veel vertaalsites valt tegen. Google heeft ook een onderdeel ontwikkeld die helpt met het vertalen van teksten en website. Daarover lees je in dit artikel meer.

Google Vertaling; het ontstaan van de website

Google heeft startpagina’s voor de verschillende landen waarin Google opereert. Deze sites staan in de taal van het desbetreffende land, maar kunnen zoekopdrachten aan voor alle websites in alle talen. Als extra functie kan je aangeven of enkel wilt zoeken in websites afkomstig uit het desbetreffende land.

Op die manier is het mogelijk om nationaal en internationaal op zoek te gaan naar informatie. Om internationaal op zoek te gaan naar informatie, is het soms lastig om de juiste zoekterm te formuleren. Sommige termen zijn al internationaal, maar wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar het internationaal voorkomen van een nationaal verschijnsel zoals molen dan springt niet bij iedereen meteen de juiste engelse vertaling naar boven (mill). Laat staan dat je de spaanse vertaling (molino) kent terwijl spaans toch één van de wereldtalen is.

Voor Google is het natuurlijk aantrekkelijk als mensen makkelijker aan de juiste zoektermen kunnen komen. Met Google Vertaling (ofwel Google Translate) kunnen ze daarvoor zorgen en kunnen ze ook voorzien in de grote vraag naar goede gratis online vertalingen.

Google Vertaling; het gebruik van deze vertaalsite

De Google vertaalsite kan vanuit twee kanten gebruikt worden: als website beheerder en als zoeker.

Als website beheerder kun je Google Vertaling gebruiken om gratis je website internationaal aan te bieden. Je kan de vertaling van Google verwerken, waardoor je website simpel in meerdere talen aangeboden kan worden. Lees de vertaling altijd zelf (of laat het een ander doen) nog door om de kleine fouten eruit te halen. Wanneer een computersysteem een tekst vertaald blijven er namelijk altijd nog kleine foutjes in zitten, omdat een computer een tekst niet kan interpreteren (= in zijn context plaatsen) zoals een mens dat kan. Om websites te vertalen kun je ook de link “Vertaalprogramma’s” op de Google vertaalsite gebruiken.

Als zoeker kun je Google Vertaling gebruiken om zoektermen te vertalen en meteen met de vertaalde term te gaan zoeken en om teksten of websites te vertalen. Er zijn 42 talen beschikbaar om van of naar te vertalen, waaronder ook Grieks en Japans. Om een website te vertalen kun je gewoon de betreffende website-URL kopiëren naar het invoerveld.

Link naar Google Vertaling: http://translate.google.com/?hl=nl#
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate is een van de vele, gratis beschikbare programma van Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Met Go…
Welke taal is dit? Online vertaalhulpmiddelenWelke taal is dit? Online vertaalhulpmiddelen'Welke taal is dit'? Soms kom je ergens een tekst tegen waarvan je geen idee hebt wat de taal is. Online vertaalhulpmidd…
Hoe werkt Google Translate?Hoe werkt Google Translate?Ook al zijn vertalingen van Google Translate verre van perfect, ze geven de gebruiker wel een idee van de inhoud van bro…
CAT tools: hulp voor vertalersCAT tools: hulp voor vertalersCAT (Computer Aided Translation) tools zijn computerprogramma's die het werk van vertalers een stuk gemakkelijker maken.…

Dode zoekmachines, kent u ze nog?Dode zoekmachines, kent u ze nog?Het opzetten van een zoekmachine leek zo winstgevend te zijn, dat er door de jaren heen steeds meer het web betraden. Go…
Google: meer dan een zoekmachineGoogle: meer dan een zoekmachineNatuurlijk is Google een zoekmachine, maar het bedrijf biedt nog veel meer succesvolle (en minder succesvolle) diensten…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.