RSS-feed plaatsen op je WordPress-website

RSS-feed plaatsen op je WordPress-website Je bent vast wel eens een oranje RSS-logo tegen gekomen op een website. Websites geven daarmee aan dat zij een RSS-feed aanbieden voor hun bezoekers en dat je je daarop zou kunnen abonneren! Maar wat is nu precies RSS en waarom is een RSS-feed zo populair bij uitgevers van websites? En hoe krijg je een RSS-feed op je WordPress website?

Wat is RSS?

RSS is een afkorting voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary (hier bestaan nogal wat meningsverschillen over). RSS geeft bezoekers van een website de mogelijkheid om zich hier kosteloos op te abonneren. Vervolgens krijgen deze abonnees een melding wanneer de website een update heeft gehad. Dit is heel erg handig! Vooral wanneer je een website hebt met een blog.

In vroegere tijden moesten bezoekers de website opslaan onder favorieten. Aansluitend moesten zij de website telkens bezoeken om erachter te komen of de website een update heeft gehad. Maar met een RSS-feed is dat niet meer nodig, omdat abonnees automatisch worden ingelicht over nieuwe ontwikkelingen op de website.

Er zijn verschillende manieren om RSS-feeds te lezen. Dit kan bijvoorbeeld middels emailberichten, zogeheten feedreaders of apparaten die RSS ondersteunen (zoals de meeste tablets).

Wat is het nut om RSS aan te bieden?

Als webmaster wil je dat bezoekers een prettige ervaring hebben op jouw website. Dit kun je doen door hen zoveel mogelijk comfort en service aan te bieden. En het aanbieden van een RSS-feed kan hier voor een groot aandeel aan bijdragen.

Niet alleen bezoekers hebben profijt van een RSS-feed, maar ook een webmaster kan hier zeer goed van profiteren! Voor een webmaster is het natuurlijk erg belangrijk om (zo veel mogelijk) bezoekers te krijgen. Een RSS-feed kan hier een bijdrage aan leveren. Veel bezoekers maken gebruik van RSS en hebben de mogelijkheid om interessante inhoud te delen met hun achterban. Dit is voor een webmaster een mooi hulpmiddel om meer bezoekers te krijgen. Het is dus erg van belang om goede en nuttige inhoud te delen op een website. Hierdoor verhoog je de de kans dat jouw geschreven inhoud of website wordt gedeeld.

Er is nog een groot voordeel als het gaat om het aanbieden van een RSS-feed. Wanneer je als webmaster een tijdje niets hebt gepost of geen updates hebt doorgevoerd op jouw website, is de kans groot dat bezoekers op een gegeven moment weg blijven. Stel je voor dat een bezoeker al drie keer jouw website heeft bezocht, maar dat er steeds geen nieuwe ontwikkelingen worden aangetroffen. Er is dan een grote kant dat de interesse bij de bezoeker afneemt. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat ze nog een vierde keer gaan kijken op jouw website. Het gevolg daarvan kan zijn dat bezoekers de website zullen gaan vergeten. Maar wanneer je als webmaster een RSS-feed aanbiedt en men zich hierop abonneert, zullen ze automatisch worden ingelicht over veranderingen op jouw website. Wanneer er niets te melden is, zullen ze ook geen meldingen krijgen. En dat is ook geen probleem, omdat jouw website dan niet gaat fungeren als onnodige spam.

Hoe plaats je een RSS-feed op je WordPress website

Je beheert een website en je hebt deze gebouwd met WordPress? Dat is mooi, want WordPress genereert automatisch URL's voor een RSS-feed! Dat wil zeggen dat het moeilijkste gedeelte al geregeld is door WordPress. Maar je zult nog wel een keuze moeten maken. Je kunt er voor kiezen om een RSS-feed te laten zien met informatie over updates op jouw website. Maar je kunt er ook voor kiezen om een RSS-feed te laten zien met het commentaar dat op jouw website wordt gegeven (bijvoorbeeld onder berichten of artikelen). Er zijn tal van andere mogelijkheden, maar deze twee opties zijn het meest gangbaar. Beide mogelijkheden hebben een aparte URL, te weten:

  • Feed met updates op de website: http://www.jouwdomeinnaam.nl/feed/
  • Feed met commentaar op de website: http://www.jouwdomeinnaam.nl/comments/feed/

Feed met updates op de website is de meest gebruikte variant en ook de meest nuttige van de twee opties.

Hoe kun je RSS op je website aanbieden en promoten?

Ook dit is een relatief makkelijke stap. Begrippen als widgets en plugins zullen je niet vreemd in de oren klinken, gezien het feit dat de website is gemaakt met WordPress. Er zijn verschillende plugins die er voor kunnen zorgen dat jouw RSS-feed te zien zal zijn op jouw website. Maar doorgaans wordt er gebruik gemaakt van een Social Media plugin met RSS-ondersteuning (denk bijvoorbeeld aan de plugin The Social Media Widget). Bij plugins als deze kun je de URL's invullen van diverse social media platforms, maar geeft je ook de optie om de URL van je RSS-feed in te vullen. Dus kopieer de URL van de gewenste feed (updates of commentaar) en plak deze vervolgens in de widget.

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt voltooid (en de aanpassingen hebt opgeslagen), wordt de RSS-feed automatisch weergegeven op jouw website. Vanaf nu zullen alle veranderingen op de website (of nieuwe commentaren) worden weergegeven in de RSS-feed!
© 2015 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe installeer ik een Wordpress BlogHoe installeer ik een Wordpress BlogMet Wordpress software kun je prachtige websites en blogs maken. Dit is een erg nuttige en gebruiksvriendelijke applicat…
Bloggen met WordPress, Blogger en TumblrJe eigen blog schrijven kan leuk zijn en is zeker de moeite waard. Maar als je nieuw bent in het blogmilieu is het belan…

Wordpress installeren: een handleiding met 5 stappenWordpress installeren: een handleiding met 5 stappenWordpress is populaire software voor het maken van websites. Dat is vooral te danken aan het gebruiksgemak. Wordpress in…
Een digitale nieuwsbrief maken met "inline CSS"Een digitale nieuwsbrief maken met "inline CSS"Als we via e-mail een digitale nieuwsbrief willen versturen dan volstaat het niet meer om deze te schrijven in eenvoudig…
Bronnen en referenties
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.