Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!

Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt! In het digitale tijdperk van nu, waar je een papierloze administratie- en kantoor hebt, en alles op je computer staat, kun je je niet veroorloven om je gegevens kwijt te raken! Back-ups, oftewel kopieën van je bestanden, maken is dus een must, maar hoe pak je dat nu aan?

Hoe maak je een back-up?

Om een back-up te maken van je bestanden, ga je als volgt te werk:
  1. Klik op “start” en dan “configuratiescherm”. In het configuratiescherm selecteer je “systeem en beveiliging”. Vervolgens klik je op “back-up maken en terugzetten”.
  2. Je kunt ook een back-up instellen via de wizard “back-up instellen”.
  3. Geef aan waar je je back-up wilt opslaan. Bij de “back-up locaties” vindt je een lijst met geschikte locaties. Het allerbeste is om hiervoor een externe locatie te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een vaste schijf, een DVD of USB stick.
  4. Het back-up programma vraagt nu waar je een back-up van wilt maken en in het laatste venster kun je bepalen wanneer het systeem een back-up maakt, ofwel automatisch of op een moment die je zelf bepaalt.

Waarvan maak je een back-up?

In het back-up programma kun je kiezen voor twee verschillende manieren waar je een back-up van wilt maken:
  • Je kunt dit automatisch laten bepalen door Windows. Op deze manier worden de bibliotheken, het bureaublad en de standaard Windows mappen opgeslagen en er wordt een systeem kopie gemaakt.
  • Je kunt ook helemaal zelf bepalen waar je een back-up van wilt maken. Kies hier dan zelf de bestanden en mappen die je wilt veiligstellen en je kunt wederom kiezen om een systeemkopie te maken
Een systeemkopie zorgt ervoor dat, wanneer nodig, je systeem weer opnieuw aan de praat krijgt. Vergeet dus niet wanneer mogelijk een vinkje te zetten bij “systeemkopie opnemen van stations”.

Back-up terugplaatsen

Een back-up terugplaatsen gaat via het onderdeel “back-up maken en terugzetten” in het configuratie-scherm.
Klik bij het onderdeel “terugzetten” op “mijn bestanden terugzetten”. Zoek nu door middel van de "zoeken" of "bladeren" optie welke bestanden je terug wilt zetten en selecteer deze bestanden. Kies vervolgens "volgende" en kies waar de geselecteerde bestanden moeten worden teruggezet en kies "terugzetten".

Back-up van je Windows wachtwoord

Dit is handig wanneer je een wachtwoord gebruikt om je computer te starten en je deze niet kwijt wilt raken.Ga naar het configuratiescherm en kies “gebruikers-account en ouderlijk toezicht”. Kies nu voor het maken van een “wachtwoord-herstelschijf”, en de wizard wordt geopend. Volg de stappen in het wizard programma.
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis online back-up maken van je bestanden met DropboxEen goede back-up maken van je bestanden is erg belangrijk, dat weet iedereen van wie zijn computer wel eens gecrasht is…
Een back-up maken van je Facebook-profielEen back-up maken van je Facebook-profielAls je de afgelopen jaren veel foto's en andere informatie over je leven hebt gedeeld op Facebook is het een goed idee e…

Email uit ander account importeren met POP: tutorialEmail uit ander account importeren met POP: tutorialHet is niet moeilijk om emails van het ene account over te zetten naar het andere. Je kunt je mails door middel van een…
Screenshots maken en bewerkenScreenshots maken en bewerkenHet kan gebeuren dat je een afbeelding zou willen maken van je computerscherm of het programma-scherm waar je op dat mom…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Negativespace, Pixabay
  • www.microsoft.com
  • www.wikipedia.org
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.